Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, juni 12, 2006

Gul & Blå av Svart BMW under VM

Nyligen publicerade SOM-institutet vid Göteborgs universitet en undersökning om inställningen till att ta emot fler invandrare och flyktingar. Resultatet visade att skåningar och blekingar var mest negativa, medan norrlänningar var mest positiva. Forskningsledaren framstod som förvånad över detta faktum. Som före detta malmöbo undrar jag om inte resultaten har att göra med att jag som svensk i Malmö betraktades som en minoritet och också upplevde det. Det året jag flyttade därifrån, 2002, var det vanligaste pojknamnet bland nyfödda Muhammed.

Idag läser jag i Metro att en 24-årig man blev påkörd i Malmö, efter att ha jagats av fyra män i en svart BMW längs med Södra Förstadsgatan. 24-åringen och hans kamrat var ute på stan efter Sveriges oavgjorda match mot Trinidad och Tobago i fotbollsVM. De hade båda blågula fotbollsdräkter och männen i bilen gillade inte deras klädsel.

- Det uppstod handgemäng och männen flydde mot Dalaplan, säger befälet vid Malmöpolisen. Men bilen följde efter och försökte köra på Sverigesupportrarna. Föraren misslyckades två gånger, men på tredje försöket träffade han med fronten rakt på 24-åringen. Den 23-årige förararen är misstänkt för mordförsök.

Det kanske inte är så att orsakssambandet är så klart mellan rasism och rädsla för det främmande. Är det inte så att Skåne är den mest mångkulturella regionen i Sverige och Norrland är den minst mångkulturella? Det kanske inte handlar om folkets rädsla för det okända utan den socialdemokratiska integrationspolitikens totala misslyckande. Det ser vi här nere i Skåne!

2 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home