Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, april 18, 2006

Persson totalsågad i Europa

Låginkomsttagarna är de stora förlorarna under Göran Perssons tid vid makten! Det visar en ny rapport från den brittiska tankesmedjan Open Europé, som totalsågar Persson och hans tid som statsminister.

Enligt rapporten har den tiondel som tjänar minst i Sverige haft en löneutveckling på 9,7 procent under den senaste tioårsperioden. Under samma period har medelinkomsten ökat med 29,3 procent.

Sverige får också stå som en "skräckmodell" för resten av Europa. Under rubriken "Myten om den skandinaviska modellen" listas flera bevis för att Sverige hamnat på efterkälken i Europa.

I rapporten påpekas bland annat att Sverige rasat från 5 till 14 plats i OECD-listan, att antalet personer med inkomst under 150 000 ökat i Sverige, men minskat i Europa, samtidigt som antalet jobb i landet inte ökat sedan 1981.

Europeiska politiker borde hålla sig borta från de Skandinaviska ländernas modell, anser författarna. Allt enligt min källa, Nyhetsbrevet Dagens PS.

Det är inte den bild av Sverige som finansminister Pär Nuder rapporterade i riksdagen idag.

Han menade att den politiska debatten kommer att handla om hur överskotten ska användas, istället för vilka besparingar som ska göras. Han slog fast att socialdemokraterna inte tänker sänkta det totala skattetrycket och att deras optimism om fortsatta överskott bygger på att skatteinkomster och sysselsättning ska öka och att utgifter för ohälsan minskar.

Hoppas han har rätt. Men jag tror inte alla medborgare i Sverige ser lika ljust på framtiden. Men jag hoppas att symboliken i Pär Nuders ljusrosa skjorta, ljusrosarandiga slips och ceriserosa nyckelband till UDS-minnet med vårpropositionen pekar mot ljusare tider. Å andra sidan vet jag sedan tidigare att Göran Persson blev jättenervös av rosa skjortor. Han såg på dem med samma skräck som man tillskrev den rosa symbolen under andra världskriget. Åtminstone enligt uppgift från personer som står honom väldigt nära.