Kommunalrådet och jag
Idag har NST/HD publicerat svaret som Hans Wallmark (m), kommunstyrelsens ordförande Ängelholm, och jag skrev till oppositionsrådet BrittMarie Hansson (s) under rubriken
Utmaning att antaHans Wallmark har för övrigt haft årets första torgmöte idag. Något kyligt ute men välbesökt. Även socialdemokraterna var där. Oppositionsrådet BrittMarie Hansson också. Hans Wallmark var tidigare politisk redaktör på NST och därmed min chef. En god sådan även om den manlige redaktören bad den kvinnliga krönikören att skriva till den Internationella kvinnodagen. Men debatten om kvinnors frihet och trygghet går vidare i stan...
Du nämner att kvinnors frihet och mäns våld mot kvinnor redan finns på dagordningen. Det är just det faktum att du tror det som är det största problemet.
Kvinnojouren gör ett bra arbete och ska givetvis ha ekonomiskt stöd från kommunen. Målsättningen är att Ängelholm ska ge mest per invånare av kommunerna i nordvästra Skåne (är det inte så att s-styrda Åstorps kommun ger minst). Men kvinnofrågor är inte bara att värna kvinnor som fallit offer för våldsamma män. Politiker har länge försökt dämpa symptomen (och vårt dåliga samvete) med bidragsmedicin. Det är också dags att handla. Att visa att vi tar problemen på allvar.
Kvinnors frihet och trygghet är inte bara en finansiell fråga som bäst löses med mera bidrag i efterhand. Det handlar om alla människors lika värde. Det är viktigt att arbeta förebyggande. Och det gäller särskilt inom stadsplanering, polis och rättsväsende. Vågar jag gå över torget; cykla under järnvägen eller runt halva stan? Varför diskuteras alltid kvinnans klädsel i en våldtäktsrättegång? Vem har någonsin hört en domstol som diskuterat klädseln på en man som blivit rånad och nerslagen?
Skuldfråga och straffsats ska bedömas efter andra kriterier. Av den anledningen är det också viktigt att domstolarna använder sig av hela straffskalan, alltså inte bara dömer i den nedre delen utan också i den övre till många års fängelse när det gäller grov misshandel eller övergrepp. Självfallet behövs också fler poliser, Allians för Sverige har en tydlig målsättning med 20 000 poliser till 2010.
Vi tror att om vi alla hjälps åt kan vi ha kvinnoperspektivet med oss i vardagen och därmed skapa ett tryggare och friare samhälle för alla medborgare – både i hemmet och i det offentliga rummet.
Därför vill vi ha frågan på dagordningen. Vill du anta den utmaningen?
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home