Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, december 27, 2005

HSB och Vita Häxan

Några reflektioner kring årsdagen av Tsunamin där bl a Göran Persson och Lottie Knutsson närvarade medan andra (läs Freivalds) lyste med sin frånvaro.

Först de beklämmande intervjuerna med HSB först i tv 4 och sedan i tv 2. Stackars lille gosse! Det var ju sååå synd om honom. Men herr statsminister - offerrrollen klär inte en statsman.

Ditt val av pronomen är dessutom väldigt avslöjande. När du lagt ett förslag som gillas av många - t ex höjning av barnbidrag - då använder du pronomet JAG, minst en gång i varje mening för att påtala hur duktig just DU är. Men igår var det ordet MAN som användes. DU HADE INGEN DEL I DET HELA! Du är som statsminister högsta ansvarige, men när det inte passar dig att stå för det som gjorts så är det MAN som gjort, inte gjort, tänkt, inte tänkt, sagt, inte sagt etc.

Ett enkelt trick från sportens värld. När hemmalaget vinner så har VI vunnit men när det förlorar så har DE förlorat.

Jag kan förstå att många anhöriga förlorat respekten för politiker i allmänhet och sossar i synnerhet när statsministern sitter i teve och beter sig som en småpojke som blivit avslöjad med fotboll och klirrad ruta och säger: Det var inte jag.

Om han skulle överbevisas så kommer nästa försvarsförsök: men de andra...Det minsta vi kan begära av en människa är att han eller hon tar sitt ansvar och står för sina handlingar. Allt annnat är oetiskt.

Till Lottie Knutsson: Go for president!

Under julhelgen har Narniafilmen haft premiär. Denna fantastiska berättelse av CS Lewis läste jag högt för mina pojkar för många år sedan och den är en fantastisk berättelse med de klassiska sagoingredienserna. För er som inte läst boken eller sett filmen kan jag berätta att fyra barn evakueras från den stora staden till ett gammalt hus på landet och genom ett klädskåp på vinden kommer de till Landet Narnia, en värld där djuren kan tala, ett land som är fyllt av underliga varelser och fantastisk trolldom.

Från början var allt frid och fröjd i landet Narnia, alla var lyckliga, precis som Aslan skapat det. Men den onda Vita häxan har nu tagit landet i besittning och gjort så att det är vinter året om. I Narnia träffar barnen på en faun som heter Tumnus och han berättar att "Det är hon som har Narnia i sitt våld. Det är hon som gör så att det alltid är vinter här. Alltid vinter och aldrig jul, tänk dig det!".

Alla som misshagar henne förvandlar hon till sten. Hon kallar sig själv Hennes Kejserliga Majestät Jadis, drottningen av Narnia.

Jag kan inte låta bli att se vissa likheter mellan Vita Häxan, drottningen av Narnia, och Leila Freivalds. Vit, kall och fullständigt fokuserad på makten.