Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, oktober 29, 2007

Sven Otto Littorin, satsningar och sjöstjärnor

Ekot rapporterar idag att satsningen på instegsjobb tycks ha misslyckats.

Instegsjobben infördes vid halvårskiftet och skulle gå till personer som fått uppehållstillstånd de senaste 18 månaderna. Tanken är att de ska kunna kombinera anställning med studier i svenska genom att arbetsgivaren får en kraftig subvention på lönekostnaden.

Misslyckandet ligger i att det i slutet av september bara var 163 personer, som hade fått instegsjobb och att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin hoppats på många fler.

Jag reagerar på att media rapporterar det som ett misslyckande. Om Sven Otto bara hoppats på 75 personer inom tre månader - hade media presenterat det som en lyckad satsning då?

Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på berättelsen om barnet på stranden. Det hade varit storm och massor av sjöstjärnor hade spolats upp på stranden. Ett barn sprang runt och hjälpte sjöstjärnorna tillbaka till havet igen.

Då kommer en vuxen och säger att det finns tusentals sjöstjärnor här och det är ingen idé att försöka för det barnet kan ändå inte hjälpa alla. Barnet tittar på sjöstjärnan i sin hand och svarar klokt:
För den här gör det skillnad.

Etiketter: ,