Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, april 03, 2007

Popova fördömer bloggar, sex och ilska

Susanna Popova skriver idag i SvD att "Bloggosfären bygger till stor del på att bloggarna läser varandra". Är det mer fel om bloggare läser varandra än om journalister läser varandra. Och hur ser man på journalister som läser bloggar? Popovas tanke bygger på att generalisera bloggarna samtidigt som hon pekar på en problematik i bloggosfären som kännetecknas av fenomenet "klubben för inbördes beundran."

Susanna Popova utgår i sin artikel från en nostalgisk tanke "när jag var liten fanns dagböcker i skinn med lås i form av hjärtan" och sätter sedan likhetstecken mellan sin barndoms dagbok och det fenomen hon väljer att kalla nätdagbok under pseudonymen blogg.

Enligt min uppfattning gör Susanna Popova sig skyldig till en grov generalisering av bloggosfären genom att skriva följande: "I den formulerar sig skribenten, liksom i den inbundna varianten, utan problematisk självcensur." Och sedan underbyggs uppfattningen: "Borta är nyckeln. Och det hjärtformade låset." Vad gäller bloggarnas innehåll nämner Susanna Popova två huvudsakliga ämnen; sex och ilska. Det kanske beror på vilken bloggvärld man väljer att besöka. Personligen känner jag inte igen det. Men allt som har en läsare, och litet till, finns; även på Internet.

Synpunkten att bloggosfären till stor del bygger på att bloggarna läser varandra, eller som Susanna Popova beskriver det: "en elitstudiecirkel som någon uttryckte det" är inte speciellt märklig i sig. Åtskilliga är de sällskap för inbördes beundran som finns över hela landet/världen sedan hundratals år. Sedan må de kallas bloggare, rotarian, gillesmedlem eller ordensbroder. Så vitt jag ser det finns egentligen "Intet nytt under solen". Endast tekniken växlar. Och den, Susanna Popova,är anledningen till att den hederliga ångestneurosen still going strong.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

3 Comments:

 • At onsdag, 04 april, 2007, Blogger ianric said…

  "är anledningen till att den hederliga ångestneurosen still going strong."
  Bör vara:
  "är anledningen till att den hederliga ångestneurosen is still going strong."

  Jag är dock tveksam till det idag florerande stilistiska oskicket att blanda olika språk i samma mening.

  I vilket fall som helst finns det mjukvara tillgänglig för en låg penning, som kan genomföra den språkliga granskning som ligger bortom skribentens förmåga.

  Det vore en ringa investering med hänsyn till en läsarskara som förvisso är liten, men vars numerär måhända kan växa med ett bättre språkbruk.

   
 • At onsdag, 04 april, 2007, Blogger LeoH said…

  Får väl bekräfta att jag tillhör klubben för inbördes beundran. Ett bra inlägg!

   
 • At onsdag, 04 april, 2007, Blogger Tänkande politiker said…

  När de som skriver blogg har svårt att försvara varför de gör detta får vi vanliga människor ofta höra, som ett sista argument, att var och en för sig har bloggarna ingen större makt - men tillsammans kan de åstadkomma storverk, driva opinioner och förändra. Därför är det nu dags tycker jag. Krossa Popova och sätt upp bommar på Järnvägsgatan samt öppna Nybrovägen och Havsbaden för genomfartstrafik!

   

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home