Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, februari 27, 2009

Girighet som politisk drivkraft

Idag skriver hd.se om att tekniska kontoret kommer att se över ett par broar i stan. Det tycker jag är positivt. Särskilt när det gäller planerna på fortsättning av Klippanvägen utmed leden via nuvarande Pyttebron.

Moderaterna har genom en rockad fått en ny ordförande i tekniska nämnden. Denne har nominerats till uppdraget av moderaternas nomineringskommitté, vari personen själv ingår. Bara det regelvidrigt och oetiskt. Ett förfarande som spär på politikerföraktet ordentligt, anser jag.

Med anledning av detta har jag försökt att förstå varför en del politiker utsätter sig för den typen av kritik. Efter en del research har jag kommit fram till att det kan bero på ren girighet. En del av underlaget till denna uppfattning är artikeln i hd.se med rubriken Moderaterna petar Göran Larsson.

Det är nämligen så att de uppdrag som en viss ledamot i ängelholmsmoderaternas nomineringskommitté nu samlat på sig genererar en ansenlig summa i arvode. Närmare bestämt ett minimibelopp på runt 15 000 kronor brutto per månad eller ungefär 170 000kronor per år. Vilket är ungefär detsamma som minimilönen för en undersköterska vid hemtjänsten i kommunen.

Nu väntar jag bara på att en plats i den kommunal revisionen också ska ges till samma person. Då vore cirkel fullständigt sluten.

Etiketter: , ,

onsdag, februari 25, 2009

Att dölja ett fel med en lögn är att ersätta en fläck med ett hål.

Så var det då dags igen. Tvärtemot vad ängelholmsmoderaterna, och då särskilt ledamöter i nomineringskommittén, hävdat flera gånger i hd.se och Nordvästra Skånes Tidningar, nomineras åter en av nomineringskommitténs ledamöter av sig själv till ett politiskt toppuppdrag.

Denna gången till ytterligare ett arvoderat uppdrag i ett kommunalt bolag, NSR, berättar hd.se.

Göran Larsson har varit med i NSR:s styrelse i många år och blir nu petad av sina egna i Ängelholmsmoderaterna. Platsen i miljöföretaget NSR-styrelsen har Rune Johansson fått.
— Jag har inte avsagt mig. Det är ett beslut i vår egen nomineringskommitté. Själv vill jag inte kommentera, inte mer än att jag tycker det är konstigt att välja in Rune som fyller 70 och bara ska sitta i två år, förklarar Göran Larsson.
Kanske dags att sluta ljuga om att man inte nominerar sig själv från nomineringskommittén. När lögnerna är så uppenbara lär det inte dröja länge innan hela bubblan spricker. Syftet är ju tämligen uppenbart för gemene man. Pinsamt!

Å andra sidan drabbades Göran Larsson bara av det han själv utsatt andra partikamrater för - nämligen att gå bakom ryggen på andra för att komma i åtnjutande av ett uppdrag. Det är ju också en nyttig lärdom.

Etiketter: , ,

tisdag, februari 24, 2009

Bröd utan skådespel åt folket

Paulina Neuding skriver idag en bra artikel i svd.se med rubriken Grumliga vatten till höger och vänster.

Det handlar givetvis om Ilmar Reepalus uttalande om att han helst vill att Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel inte spelas alls.

Hon skriver:
Reepalu har förklarat sin inställning med att en stor del av Malmös befolkning kommer från Mellanöstern och är direkt påverkad av kriget i Gaza. Men det handlar förstås också om ett stort väljarsegment som det gäller att vinna över inför valet 2010. Allra störst blir det om man räknar med den grupp som har direkt antidemokratiska värderingar.
Naturligtvis är det röstfiske som ligger bakom. Den muslimska gruppen invandrare i Malmö är större än den judiska. Det finns många röster att hämta på Rosengård för de som fiskar i grumliga vatten. Och det gör sossarna i Malmö.

Jag vet! I valet 1998 delade jag ut valsedlar för moderaterna utanför två olika vallokaler på Rosengård. Majoriteten av de som kom för att rösta kunde inte tala svenska förutom ett enda ord: social. Socialdemokraterna hade varit ute på morgonen och hängt nybakta franskbrödsbullar på dörrhandtagen, med i påsen låg ett budskap på flera olika språk.

Budskapet gick ut på att de skulle bli av med sitt socialbidrag om något annat parti än socialdemokraterna vann valet. Många satte säkert likhetstecken mellan socialen och socialdemokraterna.

Och trots allt är det ju så att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna slåss om samma väljargrupp. När krubban är tom bits hästarna...

Etiketter: , , , , , ,

måndag, februari 23, 2009

Idag startade dagen med att någon rånat banken Nordea som ligger en våning under makens och min bostad. Det blir ett abrupt uppvaknande. Det är ju en sån sak som aldrig händer här! Och ändå hände den här. Såvida det inte rörde sig om en installation av studenter vid Konstfack.

Men dagen gick vidare och jag lyssnade på Studio Ett i P1 och en diskussion mellan Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande (S) och Madeleine Sjöstedt, fritidsborgarråd (FP). Den debatten var intressant att höra. Har du missat den så lyssna här.

Jag tycker det är helt sanslöst att man från Malmös och Ilmar Reeepalus sida fortfarande inte förstått att det finns saker som fortfarande tolkas som politik. Efter att ha skaffat síg en trettioårig erfarenhet av politik anser jag att detta är en sportslig fråga som inte borde ha något som helst med politik, partipolitik eller religiös tillhörighet att göra så borde den inte tas upp i politiska sammanhang.

Det är min förhoppning att Karin Mattson och Madeleine Sjöstedts synpunkter kommer att bli hörda och peka ut en sund och klok riktning. Och att matchen får spelas i Stockholm under sportsliga former.

Etiketter: , , , ,

fredag, februari 20, 2009

Stoppa Stoppa matchen!

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu vill stoppa Sveriges tennismatch mot Israel. Jag vet inte vad han tänker på när han uttalar sig i Sydsvenskan:
– Min personliga åsikt är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i det här läget, säger han till Sydsvenskan.
Det började med att några få fritidspolitiker i fritidsnämnen i Malmö beslutade att matchen ska spelas utan åskådare. Den angivna anledningen är säkerhetsskäl. Men polisen dementerar uppgiften och försäkrar att de klarar att garantera säkerheten.

Ilmar Reepalu svarar i tidningen:
"Det här är inte en match mot vem som helst. Det är en match mot staten Israel."
Men det är väl ändå ett feltänk? Det är, enligt min uppfattning, inte en match mellan två stater eller mot en stat - utan en match mellan individuella tennisspelare.

Men Ilmar fortsätter och svarar på journalistens fråga om han anser att matchen bör stoppas helt:
– Det är inte min roll som kommunstyrelsens ordförande att tycka ...
– Ja, min personliga uppfattning är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i den här situationen.
Sanslöst naivt av ett kommunalråd att uttala sig på det sättet i en utrikespolitisk fråga. Samtidigt känns hela situationen som ett Déjà vu. Stoppa matchen! i Båstad 1968. Väntar bara på att Mikael Wiehe poppar upp igen med en ny låt enligt sin gamla vanliga affärsidé. Den kommer...frågan är bara hur många timmar det tar?

Klokt och insiktfullt av Karin Mattson , ordförande i Riksidrottsförbundet, att protestera mot Malmö kommuns beslut att spela DC-matchen mellan Sverige och Israel inför tomma läktare.
– Det är oerhört viktigt att man respekterar idrottsrörelsen som fri och självständig gentemot politiken, säger hon till Radiosporten.
Bra jobbat Karin; hoppas verkligen att malmöpolitikerna lyssnar på dig!

Etiketter: , , , , , , , ,

Skit i Volvo och SAAB - Nu hjälper vi Brio!!!

Jag är stolt över vår duktiga näringsminister Maud Olofsson, som har förstått vad politik handlar om och säger nej till att pumpa in pengar i fordonsindustrin eller förstatliga bilfabriker.

Och när hon så klart talar om att skattepengarna ska går till förskollärare och poliser och inte till att köpa förlustfabriker så är hon bara så klockren.

Mona Sahlin hade inte en chans i deras debatt. Mona - bara Mona - är just nu Alliansens bästa medarebetare. Varje gång hon säger något så sjunker sossarnas opinionssiffror. Så prata du på Mona!

En fantastiskt intressant tankevinkling som belyser folkhumorn står Peter Wilhelmson för: Han har startat gruppen Skit i Volvo och SAAB - Nu hjälper vi Brio!!! på Facebook. Gissa om jag har gått med i den?

Etiketter: , , ,

onsdag, februari 18, 2009

Somliga ljuger inte så bra!

Tekniska nämnden i Ängelholm fick en ny (nåja han har fyllt 70 år) ordförande vid förra kommunfullmäktige. Idag läser jag i hd.se att det första beslut Rune Johansson (m) tagit, är att ta bort punkten Övriga frågor från dagordningen.
— Tekniska nämndens dagordning är ingen diversebutik. Övriga frågor hör helt enkelt inte dit, säger han.
hd.se skriver: Enligt Rune Johansson är det inga andra kommunala nämnder och styrelser som har med övriga frågor på dagordningen till sina sammanträden.

Dock nöjde sig inte journalisten med det svaret utan gjorde en koll. Tack Hans, bra jobbat! Och kom fram till följande:
Men det stämmer inte. Barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och miljönämnden har en punkt som heter övriga frågor eller övrigt. På socialnämndens dagordning kallas ärendet öppna frågor.
Och jag kan tillägga att även byggnadsnämnden har en sådan punkt i sin dagordning. Hur skulle annars vi politiker kunna fråga tjänstemännen om hur långt de kommit i ett visst ärende, t ex en detaljplan och om det kommit in några yttranden eller överklagande? Kanske har till och med tjänstemännen något att tillägga som vi politiker har nytta av att få reda på? Har du tänkt på det Rune?

Journalisten skriver därför: Rune Johansson medger vid ett nytt samtal att han hade fel.
— Men jag har hört sägas att övriga frågor inte ska vara med på en kommunal dagordning. Därför har jag tagit bort den. För övrigt kommer jag att fråga ledamöterna när sammanträdet inleds om det finns några övriga ärenden. Sedan bestämmer jag som ordförande vad som ska tas upp och vad som inte ska med. Demokratin fungerar, säger han.
Skulle gärna vilja veta vilken demokratiuppfattning Rune Johansson har? Den som finns i Sveriges grundlagar? Eller kanske den stalinistiska, leninistiska, nordkoreanska, maoistiska eller kanske något hämtat från någon Science Fiction-film? Eller har han kanske rökt för många Cubacigarrer?

Kommentarerna till artikeln på hd.se talar sitt tydliga språk. Själv skrev jag också en kommentar imorse; men nu när jag skulle kopiera den hit så var den borttagen. Och detta trots att hd.se granskade den innan den publicerades. Jag har ringt och pratat med den ansvarige som hänvisar till att de gör ett serverbyte.

Men jag gör ett nytt försök. Jag skrev ungefär så här: Nu ljög Rune Johansson igen. Det är jag van vid. Men snälla lille Rune: ljug inte för en journalist och inte i en fråga som är så lätt att kontrollera sanningshalten i. Och tänk på: det är lättare att tala sanning än att ljuga när minnet börjar svikta.

Dessutom är det tveksamt om han är vald på korrekta grunder. Nomineringen har inte diskuterats på något gruppmöte utan förslaget har gått direkt till kommunfullmäktige från nomineringskommittén, där Rune Johansson sitter tillsammans med ett par av sina vänner.

Inte bra för partiet i Ängelholm, tycker jag. Och det bekymrar mig inför valet.

Etiketter: , , ,

lördag, februari 14, 2009

Jag ljuger så bra!

Jag ljuger så bra! Kan inte låta bli att dra paralleller med schlagerstjärnans populära låt när jag hör kretsstyrelsens ordförande, Sven-Ingvar Borgqvist, i Ängelholmsmoderaterna uttala sig i Radio Kristianstad.

Radio Kristianstad ger följande bakgrund:
Marie Ljung lämnar med omedelbar verkan Moderaterna i Ängelholm och alla sina kommunalpolitiska uppdrag. Marie Ljung skriver i ett pressmeddelande att förhållandena inom Ängelholmsmoderaterna är sådana att hon inte känner att hon kan fortsätta att arbeta politiskt där.
Radio Kristianstads reportrar intervjuar sedan både kretsstyrelsens ordförande och Marie Ljung.

Det är inte första gången jag upplever en rak lögn från kretsstyrelsens ordförande, men:

”Den dumdristiga är säker på sin sak medan den kloka är full av tvivel”

Etiketter: , ,

fredag, februari 13, 2009

Anfall är inte bästa försvar!

Jag har varit fullt upptagen med att flytta, därav mitt uppehåll i skrivandet. Men trots att jag lever mitt i en konstinstallation, som jag döpt till Flyttkartonglabyrinten så känner jag mig tvungen att skriva ett inlägg.

För nu har det hänt igen. En ung kvinna som länge satsat hela sin själ och kompetens för Ängelholmsmoderaterna och den lokala politiken hoppar av.

There is something rotten in the Ängelholmsmoderaterna. Och nu fick vi ytterligare en pinsam hint om vad. I pressmeddelandet skriver Marie Ljung, enligt svt.se: "ledamöter i nomineringskommittéer och valberedningar, föreslår sig själva och varandra till ledande politiska poster i kommunala bolag, olika styrelser och nämnder samt utskott."
- Det är en tråkig kultur. De flesta ser utnämningarna som högst olämpliga, men fortsätter ändå, säger Marie Ljung (M) till Sydnytt.
I moderaternas nomineringskommitté sitter fyra personer, och enligt Marie Ljung har tre av dessa utnämnts sig själva till höga poster i kommunen.
- Det är lögn, säger Rune Johansson (M).
Och får medhåll från högsta ort i Ängelholmsmoderaterna: "enligt kommunstyrelsen ordförande, Åsa Herbst (M), har kommittén inte föreslagit sig själv till tunga poster." berättar Sydnytt.
- Om en person ur nomineringskommittén anses lämplig för ett politiskt uppdrag, sker detta utan den personens inblandning, säger hon. Men hon tillägger också att det råder hård konkurrens om platserna och det är vanligt att kandidater blir besvikna om de inte själv blir nominerade.
Men den som är det minsta läskunnig kan själv kontrollera allt på Ängelholmsmoderaternas webbplats här.

Det är bara att titta efter. Vilka sitter i nomineringskommittén? Rune Johansson, Bo Lager och Dan Nordström. Och vilka uppdrag har de? Klicka på namnen och ni får klart besked. Dock är webbplatsen inte uppdaterad varför Rune Johanssons nya uppdrag som ordförande i tekniska nämnden inte finns med i listan, och således måste läggas till.

Allt med reservation för att nu när jag använt mig av att länka direkt till Ängelholmsmoderaternas webbplats för att bevisa att Marie Ljung har uppfattat allt korrekt medan andra försöker skylla ifrån sig, kommer att tas bort eller ändras.

Och att som Åsa Herbst, försöka få det hela till att Marie Ljung blivit besviken för att hon inte blivit nominerad, ser jag som en ren oförskämdhet!

Med sådana partikamrater behöver man sannerligen inga fiender!

Etiketter: , ,