Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, mars 30, 2008

Teori har varit "finare" än praktik

Regeringens utredare presenterar idag ett förslag om att kraven för att komma in på gymnasieskolan ska höjas. Nu räcker det att ha godkänt i kärnämnena men framöver kommer det att krävas godkänt i tolv ämnen för studieförberedande program. Samtidigt föreslås det godkänt i åtta ämnen för de yrkesförberedande programmen.

Det tycker jag låter oerhört klokt. Och jag kan bara hålla med utbildningsminister Jan Björklund i hans kommentar om att man idag faktiskt lurar ungdomarna:
Idag luras en grupp elever på gymnasieutbildningar som de inte har förutsättningar för att klara av. Det är förödande för de ungdomarna, som går in med liv och lust på utbildningen och sedan tvingas de hoppa av och bli utslagna efter kort tid.
Det faktum att både ordföranden för Lärarnas riksförbund, Metta Fjelkner och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz tycker att förslaget är bra talar för det. Om det sedan kan hjälpa de elever som är skickligare i praktik än teori så har vi löst många ungdomars framtida lycka och många framtida samhällsproblem.

Det har varit en idiotisk ideologisk implicit inställning om att teoretiska ämnen är "finare" än praktiska som har styrt den socialdemokratiska skolpolitiken alldeles för länge. Jag har aldrig förstått det eftersom det enligt min mening inte går att lägga en värdering i utbildning och arbete; så länge någon behöver resultatet av det. Äntligen har den insikten kommit upp på den politiska agendan.

Hoppas nu att den implementeras i praktiken också...

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,

lördag, mars 29, 2008

Duracell-moderaten och ministern i Lördagsintervjun

Gäst i Ekots Lördagsintervju idag var min vän migrationsminister Tobias Billström.

Han intervjuades av Fredrik Furtenbach och han hade ingen lätt uppgift. Jag tror inte att vi någonsin haft en så skicklig minister i det här landet som Tobias.

Han är helt enkelt fantastiskt duktig. Han svarar klart och koncist på alla frågor. Han kryper inte och försöker aldrig slingra sig, vilket innebär att journalisterna inte får en chans att avslöja någon felaktighet i hans resonemang eller någon dubbelmoral i hans ställningstagande. Det är nästan så att man börjar tro att den etiske politikern finns på riktigt och inte bara i den teori jag utvecklade vid Statsvetenskapliga institutionen i Lund.

Och Tobias, jag förstår och instämmer i ditt resonemang kring frågan om Reza Rezai i Markaryd och andra asylsökanden som efter att ha varit här i flera år i väntan på beslut skaffat sig arbete och sedan plötsligt blir avvisade. Jag håller helt och hållet med dig i fråga om retroaktiv lagstiftning och det faktum att du som minister är förhindrad att diskutera ett enskilt fall, men...

Faktum kvarstår: Det uppfattas som fullständigt galet av oss vanliga Svenssons runt om i landet. Kommunalrådet i Markaryd, Bengt Germundsson (kd), som ställer upp och stödjer Reza Rezai berättar vad han får höra om förfarandet när han är ute på byn: Det är typiskt. Den som sköter sig och gör rätt för sig sparkar man ut, men de som bär sig illa åt det får vara kvar.

Nu vet jag ju att den nya överenskommelsen om arbetskraftsinvandring mellan regeringen och miljöpartiet (!) häromdagen kommer att förändra situationen för de som är i Rezas situation framöver, men det är lika tragiskt för varje människa i hans situation som det är för varje elev som går ut grundskolan utan godkänt betyg i kärnämnena. Därför repriserar avslutningen av mitt förra blogginlägg om Reza:
Jag kan bara instämma i slutsatsen att Reza och alla andra som har arbete ska stanna. Vem är jag/vi som har rätt att neka en människa som försörjer sig själv att bo var de vill? Det är helt sjukt tänkt. Men det är sossarnas gamla nollsummespel som spökar. Det finns x antal jobb och de ska svenskarna ha först och främst. Och sedan finns det x antal platser som asylsökande och de ska de som har asylskäl ha.

Man kan ju verkligen undra vilken värld vi lever i. Sovjetunionen, Nordvietnam eller Kuba måste ha stått förebild. Det är väl ändå högt på tiden att vi försöker leva i vår tid! Hoppas innerligt att Fredrik Reinfeldt håller med och att vi river taggtråden vid gränserna!
PS: Jag vill ge ett stilpoäng för Fredrik Furtenbach som myntade begreppet Duracell-moderaten om Tobias med anledning av att ha gick och gick och gick och knackade på minst 10 000 dörrar i Malmö under valrörelsen 1998.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Foto: Christina Linnea Örtendahl

Etiketter: , , , ,

fredag, mars 28, 2008

Nu sviker vi Louise igen! Vakna!

Vuxnas svek mot barn är nog det absolut värsta som jag kan tänka mig. Jag har oehört svårt för att förstå föräldrar som ser sina barn som medel för sitt eget välbefinnande än som ett mål i sig. Jag har sagt det innan och jag säger det igen:

Vissa föräldrar har helt enkelt förverkat sin rätt att vara förälder. Två av dem är Louise´s sk mamma och pappa. Och ändå har Vetlandas socialnämnd beslutat att hennes sk pappa även i fortsättningen ska få vara hennes vårdnadshavare!

Jag mår illa. Hur mycket ska Louise behöva utsättas för? Han är dömd* till rättspsykiatrisk vård för hundratals samlag med sin minderåriga dotter ända sedan hon var en liten flicka på tio år. Hennes sk mamma boende i Bergsjön kastade ut henne och har sedan varit onåbar för socialförvaltningen och därför vet tjänstemännen inte vilken inställning hon har till dotterns framtid, skriver tidningen.

Nej, men då är det väl ändå tydligt att hon helt enkelt skiter (ursäkta uttrycket) i sitt barn och därmed har förverkat sin rätt som mamma!

Ingen av föräldrarna har idag kontakt med Louise, som nu fyllt 17 år. Hon har själv önskat att hennes fosterpappa skulle bli utsedd till vårdnadshavare. Han har under utredningens gång varit god man för henne och det är uppenbart att hon har förtroende för honom:
Flickan själv ringde och var väldigt upprörd. Men av socialen i Vetlanda har jag inte hört ett ljud. Det är i och för sig inget som förvånar mig, säger fosterpappan till Vetlanda-Posten.
Johanna Melén skrev i april 2007 om fallet Louise i Aftonbladet och kontaktade då mig. Hon skrev bland annat följande i artikeln:
Det berör alla när barn far så illa, säger Christina Linnea Örtendahl som bloggat om fallet.

Jag tycker att det är fruktansvärt. Att alla har sett och att ingen har vågat göra något. Då är man inte vuxen, säger Christina Linnea Örtendahl från Ängelholm som är en av många som har bloggat om fallet.

Det största problemet är att vi alla har någon i vår närhet som far illa utan att vi gör något eftersom vi inte vill lägga oss i.
Vi kan bara inte acceptera att barn behandlas på det här sättet. De har rätt till respekt och särskilt i den här typen av fall när deras sk föräldrar så uppenbart brister i sitt ansvar. Då är det faktiskt samhällets ansvar att göra det bästa för barnet. Jag skulle önska att personal på socialförvaltningarna och förtroendevalda i socialnämnder runt om i landet inser detta och tar sitt ansvar. För barnens skull!
”Det finns saker varje människa måste göra, annars är de bara en liten lort”
Mina tidigare inlägg om Louise och Vetlanda kommun kan du läsa här:

Uppdrag granskning, Louise och Vetlanda

Upprop: glöm aldrig Louise val 2010

Louise och socialförvaltningen i Bergsjön

Fotnot*: Pappan dömdes i Eksjö tingsrätt till rättspsykiatrisk vård för hundratals samlag med dottern. Domen fastställdes av Göta hovrätt. Pappan överklagade till Högsta domstolen, som dock inte tog upp målet. Han dömdes också att betala 230 000 kronor i skadestånd till sin dotter.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , , , , ,

tisdag, mars 25, 2008

Toppstyrning i det socialdemokratiska partiet

Centerpartiledaren Maud Olofsson öppnar för att dra in barnbidraget för höginkomsttagare och krigsrubriker som Barnbidraget inte heligt för centern toppar löpsedlar och nyhetssändningar. Grunden till ”nyheten” är ett blogginlägg av ordföranden för centerkvinnorna Annika Qarlsson från den 7 mars.

Jag är inte alls säker på att förslaget att inkomstpröva barnbidraget är så kontroversiellt som media tycks tro. Maud Olofsson anger följande argument till SvD:
Det faktum att det upplevs som orättvist att många höginkomsttagare direkt kan sätta in hela barnbidraget på banken åt sina barn, medan låginkomsttagare är otroligt beroende av pengarna. Som parti tycker vi att man ska stärka ekonomin för dem som har det allra sämst, det har vi också gjort i vår inkomstskattereform.
Och det tror jag att många håller med om. Även om socialdemokraterna genast springer ut och anser att förslaget är ett hot och en stridsförklaring mot grunden för hela det svenska välfärdssamhället.

Jag kan avslöja att jag vid varje socialdemokratisk kongress haft att ta ställning till minst en motion om samma ämne – att inkomstpröva barnbidraget och att argumentationen varit densamma som Maud Olofsson anger.

Jag kan ju gissa strategin bakom socialdemokraternas kritik mot förslaget, men inte desto mindre så handlar debatten om röstmaximering. Socialdemokraternas lokalpolitiker i allmänhet och väljare i synnerhet skulle genast skriva under förslaget; och Maud Olofsson är medveten om att hennes öppning för inkomstprövning drar till sig en hel av socialdemokraternas väljare.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , ,

måndag, mars 24, 2008

Nostalgisk revival av det romantiserade 1968?

Jesper Bengtssons ledarkrönika i Aftonbladet med rubriken Högskolan slår fast klasserna bygger uppenbarligen på en fullständigt inaktuell samhällsanalys. Det står helt klart att han inte ens tagit del av Vårdförbundets uppror 2008, som till och med Lotta Gröning hade upptäckt häromdagen.
Det var ett privilegium att läsa vidare och försvinnande få arbetarbarn tog sig vidare till högre utbildning. Sedan hände något. Från 1950-talet och framåt har universiteten och högskolorna varit ett av de främsta instrumenten för att öka det man brukar kalla för social mobilitet. Det vill säga klassresor. Sedan hände något. Flera rapporter på senare år varnar för att den sociala mobiliteten har minskat. Nyligen varnade LO för att den ekonomiska situationen för studenterna är på väg att göra situationen ännu mer problematisk.
Och så avslutar han artikeln med att självklart konstatera:
Om de ekonomiska villkoren för studenterna inte blir bättre riskeras hela idén om utbildningen som klassutjämnare.
Och det låter ju bra om jag bara visste vad för klasskillnader som ska utjämnas. Jag skulle gärna vilja höra ett resonemang om vilka klasskillnader han menar. Skillnad i möjlighet eller skillnad i resultat. Skillnad i vad? Skillnad i vilka resurser? Och vad menas med att utjämna? Att alla ska ha lika dåligt?

Nej, klasskillnaderna idag är nog mer könsrelaterade och yrkesrelaterade än relaterade till den klassiska klassdiskussionen. Sedan kan man fundera över vem som har rätt att definiera vem som är vad. Bör det ske utifrån eller inifrån? Uppifrån eller nerifrån?

Tack vare dessa vänsterjournalisters urusla inaktuella samhällsanalyser har vi en ny regering. Få är de som känner igen sig i den verklighetsbeskrivning som ligger till grund för Jesper Bengtssons korthusbygge på fullständigt lösan grund. Är det någon slags nostalgisk revival av det romantiserade årtalet 1968 som börjar vinna mark i en ny generation? En generation som inte kommer ihåg hur chict och arbetargenuint det uppfattades att ha växt upp med utedass, trätofflor, murarskjorta eller hemvirkade dambindor.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,

lördag, mars 22, 2008

Intern partikonflikt löstes inte i KF

Bombeslut i fullmäktige var en bom…är den mest spännande rubriken i NST/HD idag. Läser ingressen: Stängning och öppning av bommen på Klittervägen ska inte bestämmas av kommunfullmäktige enligt en dom i länsrätten. Mmm…har jag inte sagt det förut?
Det var fel av kommunfullmäktige att ändra i tekniska nämndens reglemente om sommaravstängningen av Klittervägen i Havsbaden. Fullmäktige får heller inte ge rekommendationer till nämndens arbetsutskott om trafikreglering på lokalgator. Det slår länsrätten fast i en dom och upphäver fullmäktiges beslut. Enligt länsrätten har kommunen inte följt kommunallagen när fullmäktige beslutade i frågan den 29 januari förra året.
Miljöpartisten Karl-Otto Rosenqvist, en mycket klok man, överklagade ärendet, med hänvisning till kommunallagens likställighetsprincip:
Jag tyckte att det kändes fel att lyfta en enskild trafikfråga från nämnden. I så fall skulle allt lyftas från trafiknämnden.
Enligt pressen är det hela en partipolitisk fråga: Den socialdemokratiska oppositionen har förordat att Klittervägen ska vara öppen året runt. Moderaterna har med sitt agerande kritiserats för att ge vika för Havsbadenborna som vill ha vägen stängd sommartid.

Men det är snarare så att det hela är en internpolitisk fråga där några få, mycket tongivande moderater boende i det aktuella området i Havsbaden, enligt normala demokratiska principer har fått ett alltför stort utrymme i partiet. De har utövat påtryckningar gentemot beslutande partimedlemmar bland annat via mejlet nedan som skickades till mig den 12 oktober 2005 klockan 11:54.
Till Moderaternas representanter (med e-postadress) i Kommunfullmäktige och Byggnadsnämnd.

Det finns ett starkt mostånd mot att skriva in trafikregleringar i detaljplaner. Det är förståeligt, trafikfrågor skall ju hanteras av tekniska nämnden. När det gäller Havsbaden finns dock anledning att även fortsättningsvis göra ett undantag. Det finns många villaområden i Ängelholm, men inget är så välbesökt som Havsbaden. En varm sommardag söker sig många till Havsbadens strand och det tycker vi bofasta är trevligt. Att öppna upp gatorna för genomfartstrafik vore dock mindre trevligt. I vilket annat villaområde skulle man acceptera förekomsten av bilkörning för nöjes skull? Och i vilket annat villaområde skulle man acceptera att en väl fungerande trafikreglering tas bort? Man kunde tro att trafikregleringen i Havsbaden är så självklar att den inte behöver omfattas av det skydd som en detaljplan innebär. Men så är tyvärr inte fallet. Trots att det förekommer vägbulor och vägbommar på många håll i Ängelholm, så är det bara i Havsbaden de väcker anstöt.

Ett argument mot att ha trafikreglering inskrivet i detaljplanen är att då kommer "alla" att vilja ha det i kommande detaljplaner. Men någon sådan spridningseffekt har inte märkts av på de 13 år som gått. Det kan ju bero på att det bara är Havsbadens trafikreglering som ifrågasatts. Många tror att man inte får lov att skriva in trafikreglering i en detaljplan eller att ha olika regler för olika tider på året. Tala gärna med Ingmar Palm, Boverket (medförfattare till "Boken om detaljplan och detaljplanbestämmelser") om du vill bli tagen ur den villfarelsen. Intressant i sammanhanget är att trots att den föreslagna detaljplanen lutar sig tungt mot Landsantikvarie Paul Hanssons expertis, så har ingen tagit notis om densammes åsikt om trafikregleringen. Han förordar nämligen att den skall behållas och till och med utökas.

Med föreslagen elektronisk styrning av bommarna på Klittervägen bör hindren för nyttotrafiken kunna elimineras samtidigt som de oskyddade trafikanternas berättigade krav på en säker trafikmiljö tillgodoses. Dessutom kan de 100-talet P-platserna längs vägen även fortsättningsvis användas för besökande turister och badgäster.

Vi måste ställa oss två frågor: 1. Skall oskyddade trafikanter prioriteras högre än nöjesbilism i Havsbaden? 2. Finns det en uppenbar risk att trafikregleringen tas bort i Havsbaden? Om ditt svar på ovanstående frågor är "ja", så måste trafikregleringen även framgent vara inskriven i detaljplanen.

Med vänlig hälsning

Ianric Ivarsson, tel 125 64, ianric.ivarsson@spray.se
Else Ekblom, tel 106 95, j.e.ekblom@swipnet.se
Nils Mårtensson, tel 182 80, fam.maartensson@swipnet.se
Jan Ekblom, tel 106 95, j.e.ekblom@swipnet.se
Nils Olof Bosemark, tel 121 10, olle.bosemark@telia.com
Kajsa Påhlman
Allt handlar i grunden om att vi i byggnadsnämnden tog fram ett förslag till ny detaljplan som dissades av några, se ovan, av de boende i området Havsbaden. En av frågorna var om en gata skulle benämnas parkmark eller inte. I och för sig anser jag att det hörs på namnet vad som är det ena och vad som är det andra. Men detta kunde inte accepteras av de boende vid den aktuella vägen, se ovan, som även fortsättningsvis ville ha vägen avstängd om sommaren.

I denna interna konflikt tillkom en fullständigt omöjlig halvmesyr i ett försök att förhindra en utbrytning och bildande av ett missnöjesparti. Ännu ett bevis på att sossarnas syftesetik inte är någon bra etikinriktning inom politiken. Och det är bara att hoppas att den politiska etiken inom moderaterna i Ängelholm framgent kommer att få en betydande plats i diskussionerna samt att denna typ av ärenden behandlas seriöst.

Ni som eventuellt har undrat över min ständiga avslutning på bloggen får nu en viss bakgrund till varför jag valt att avsluta med: ...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,

Vem mördar små barn?

Den 23-åriga kvinnan låg svårt skadad i hallen. I handen hade hon polisens viktigaste ledtråd – en blodig hårtuss, skriver Aftonbladet idag. De två små barnen, två och fyra år gamla lär ha dödats med en hammare. Av vem?

En kvinna, tidigare sambo till barnens pappa, är häktad i Tyskland i väntan på att skickas till svensk polis. Hon nekar till brottet. Men den engelska dramatikern William Congreve skrev redan på 1600-talet ett motiv:
Himlen har ingen vrede likt kärlek vänd i hat, helvetet inget raseri likt en försmådd kvinna.

Etiketter: , , ,

fredag, mars 21, 2008

Är det fel att en kvinna tjänar pengar?

Kvinnors löner är uppenbarligen aldrig rätt. Eller kanske det är det faktum att kvinnor överhuvudtaget har lön som är fel...

Idag var det en jättestor nyhet att Maud Olofsson leder allianspartiernas partiledares löneliga. Hon tjänar mer än statsminister Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund och Jan Björklund.

En indignerad Lars Ohly kommenterar Mauds lön:
Det ger signaler om girighet.
Det uttalandet ger signaler om grinighet och förvånar mig inte eftersom avundsjukan är ett väl känt kännetecken för kommunistisk politik och retorik. Det som slår mig är att han väljer att kritisera Mauds lön istället för att kritisera sjuksköterskornas skamligt låga löner.

Sjuksköterskorna har startat ett löneuppror på nätet och har ett underbart fint citat av Astrid Lindgren som ledstjärna:
”Det finns saker varje människa måste göra, annars är de bara en liten lort” Jonatan i Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta
Så Lars Ohly; om du händelsevis skulle bry dig om dina medmänniskor mer än dig själv i positiv mening så gå in här och skriv på!

Själv kan jag bara gratulera Maud Olofsson till hennes förmåga att faktiskt ta betalt för det jobb hon gör. Och dessutom jäkligt bra! Hon är värd varenda krona! Och hon är en förebild för alla andra kvinnor som borde få en lön som det går att leva på, även om de arbetar i offentlig sektor.

Bilden har jag hämtat från "syrrornas" upprorsmanifest och den heter Angels No More!

Etiketter: , , ,

onsdag, mars 19, 2008

Vi VABbar eller WEBBar aldrig

Alliansregeringen backar från förslaget om sänkta arbetsgivaravgifter för vissa delar av tjänstesektorn. Förståeligt eftersom det ställde till enorma problem i förhållande till EU:s konkurrensregler.

Men att istället förslå ytterligare sänkningar av arbetsgivaravgifterna för alla under 26 år är kanske inte det mest progressiva förslaget som regeringen lagt fram. Det är väl knappast något nytt att ge rabatter till arbetsgivare som anställer ungdomar, om man nu väljer att definiera alla upp till 26 år som det.

Det innebär förmodligen att det endast är icke-akademiker som berörs av förslaget, eftersom de flesta idag hinner passera 25-års dagen innan de är klara med sina studier.

Givetvis talar jag i egen sak när jag anser att kvinnor i åldrarna 45 - 60 är de som borde få del av regeringens välvilja. Men en ungdom är alltid en ungdom, en medelålders man är alltid en medelålders man, en äldre man är alltid en man med pondus och erfarenhet av ledning; men en gammal kärring är alltid en gammal kärring och är inte efterfrågad av någon mer än de vuxna barnen som vill ha barnvakt och de gamla föräldrarna som inte får tillräcklig hjälp av kommunens hemtjänst.

Så jag ser fram emot en reformering av synen på gamla kärringar i arbetslivet. Vi som alltid ställer upp, som aldrig tvekar att ta tag i obekväma arbetsuppgifter, som inte lärt oss att säga "nej, det är inte mitt bord", som kan trolla med knäna och som aldrig VABbar eller WEBBar istället för att sköta arbetet helt i enligthet arbetsgivarens önskemål.

Etiketter: , , ,

Sent ska syndaren vakna!

Lotta Gröning tycks i likhet med en tämligen nyfödd kattunge nyligen öppnat ögonen och upptäckt världen utanför. Idag skriver hon i Aftonbladet apropå Vårdförbundets krav på löneförhöjning för sjuksköterskor.

Men är det inte märkligt att det ska dröja ända tills vi har fått en borgerlig alliansregering innan hon upptäcker den uppenbara löne- och yrkesdiskriminering av kvinnor som funnits i över hundra år. Men jag låter nåd gå före rätt nu när syndaren sent om sidor vaknat:
Av offentligt anställda kvinnor krävs betydligt mer än vad de får betalt för. Ett vårdbiträde tjänar i dag drygt 16 000 i månaden. En sjuksköterska med 27 år i yrket har en grundlön på 25 700 kr. En sjuksköterska med fyra år i yrket har 23 000 kronor. Då ska vi betänka att de har fyra års högskolestudier bakom sig och dessutom arbetsuppgifter som innebär ett stort ansvar. Jag förstår att många ser sin lön och sin löneutveckling som ett hån!
Och sedan skriver hon en passus som gör att jag för första gången, tror jag, instämmer i hennes slutsats:
Det är dags att kvinnodominerade yrken får lön för det arbete de utför.
Visst, men det första man blir blind på är ögonen, och Lotta Gröning tycks dessutom sällsynt hemmablind. Vilka är det som har ansvaret för att det ser ut som det gör? Kan det kanske ha något med en av grenarna på arbetarrörelsens träd att göra? Den delen av hennes parti som kallas LO. Enligt deras tidning ser lönebilden för de mestadels manliga medlemmarna ut som följer:
Golvläggare, vvs-montör och elektriker med genomsnittslöner om 36 500 kronor per månad och sophämtare med genomsnittslön om 34 000 kronor per månad.
Forskare pekar på en ohelig allians mellan manliga arbetare och arbetsgivare när det gällt att hålla kvinnolönerna låga och arbetsmarknaden segregerad. Kvinnorna betalades självklart sämre när de sökte sig ut på arbetsmarknaden i industrialismens barndom och blev därför attraktiva. De manliga arbetarna såg kvinnorna som ett hot mot sina egna möjligheter att få ett välavlönat arbete. Genom lagliga restriktioner ville man ”skydda” kvinnor och minskade deras möjligheter att på lika villkor konkurrera med männen. Bland annat infördes nattarbetsförbud för kvinnor. Ren egoism i humanitär skepnad!

Kvinnornas del av arbetsmarknaden kan per definition inte betraktas som en marknad. Den oheliga alliansen mellan arbetsgivare och manliga arbetare lever alltjämt. Idag har arbetsgivarens roll övertagits av politiker – oftast en vit, medelålders manlig socialdemokrat – och den manliga arbetaren representeras av en facklig ombudsman – likaledes oftast en vit, medelålders manlig socialdemokrat. De vill inte ha någon öppen arbetsmarknad med konkurrerande arbetsgivare och därigenom bättre arbetsvillkor och högre löner för kvinnor. Med samma argument som för hundra år sedan, att ”skydda” kvinnorna.

Kvinnor ska förvisso vara ekonomiskt oberoende, men det finns ju gränser för hur oberoende vi får bli. Om det går riktigt över styr kan vi ju faktiskt få för oss att vårt arbete med att vård och omsorg om människor är lika mycket värt som männens vård och omsorg av tekniska detaljer. Vi kanske rentav kunde tro att vi är lika mycket värda som en man. Då skulle vi ju faktiskt kunna kräva löner som vi kan leva på. Och för första gången i historien inte vara beroende av varken fadern, sonen eller den heliga staten. Och så kan det ju bara inte vara...

Etiketter: , , ,

tisdag, mars 18, 2008

Alliansen tar barn på allvar

Alliansregeringen presenterade idag ett förslag på hur förskolan ska förändras. Mest positivt ser jag på det faktum att regeringen anlitar de främsta experterna i arbetet med ny läroplan, att förskolan ska bli en egen skolform och att förskollärarutbildningen kommer att göras om.

Tanken är att barnen ska få lära sig mer och att även förskolärarna ska få del av kompetensutvecklande resurser liknande lärarlyftet.

Utbildningsminister Jan Björklund förklarar i Ekot:
Vår tanke är nu att utnyttja nyfikenheten hos förskolebarnen till att göra förskolan lite mer lärorik så att de ska kunna lära sig mer om siffror och bokstäver redan i förskolan.
Och fortsätter:
Femåringarna längtar efter att börja skolan och att börja lära sig saker. Mycket ska ske i lekens form och man jobbar på andra sätt men att man ändå mera medvetet för in siffror, bokstäver och lite läs-, skriv- och räkneförberedelser redan i femårsåldern.
Jan Björklund tycks ha tagit till sig hjärnforskaren Martin Ingvars kritik mot den svenska skolpolitiken. Han dömde ut den socialdemokratiska skolpolitiken på DN Debatt den 9 mars i år:
Våra flummiga modeller för inlärning saknar helt grund i vad vi i dag vet om hjärnan. I dag kan du bli lärare för de minsta barnen utan att ha en aning om hur man lär dem läsa...I stället för att bygga på vetenskapen i området har Sverige nu på ett unikt sätt tagit bort läsmetodik ur lärarutbildningen.
Hans utgångspunkt är att en av de viktigaste felgreppen är idén om att pedagogiken är helt frikopplad från hur barns hjärnor fungerar. Men Martin Ingvar vet att barns hjärnor är exakt "som vuxnas, fast bättre".

Sedan konstaterar han att:
Trots att skolans styrdokument genomsyras av ytligt sett kloka ord kan de inte ses som annat än floskler när flummiga modeller för inlärning används som helt saknar grund i vad vi i dag vet om hjärnan. Det finns en historiskt grundad rädsla för "pluggskolan". Den rädslan har på senare tid blivit styrande för hela tänkandet. Flera centrala områden har drabbats av detta.
Ett av dessa områden är, anser jag, förskolan och den utbredda uppfattningen om att de stackars barnen inte ska behöva lära sig bokstäver och siffror när de bara är fem år. Den missriktade välviljan känns igen från skolans område. Man tror uppenbarligen någonstans att barn är dumma och lata; att barn gärna vill slippa lära och bara leka. Ungefär som Karl Marx fann den engelska adelns lättjefulla liv som en förebild när han utvecklade sina teser och teorier.

Men barn ser det inte så. Inte förrän vi vuxna har lärt dem det. De tycker det är jätteroligt att lära sig nya saker och sträcker sig stolt och applåderar sig själv när de har lärt sig en ny bokstav, siffra, färg eller årstid. Den som inte tror mig har inte sett Fem myror är fler än fyra elefanter.

När jag 1975 praktiserade på dagis gick det barnprogrammet på teve. Vid ett besök på ålderdomshemmet (det hette faktiskt så på den tiden) ryckte en liten pojke vid namn Bob i min hand:
Fröken, varför lyser det på den lampan som har den bokstaven på sig som mitt namn börjar på?
Och min första arbetsgivare journalisten Barbro Ernemo skrev om sin dotter Klaras skolstart i en krönika i Vi Föräldrar: Gärna inskolning men först en rejäl hemläxa!

Etiketter: , , ,

måndag, mars 17, 2008

Fler barn far illa

Ängelholm är en liten stad som ofta framställs som en idyll där alla har det bra. Men detta allmänna omdöme gäller uppenbarligen inte barnen. Enligt NST/HD fick socialförvaltningen förra året in dubbelt så många anmälningar om barn som far illa som året dessförinnan.

Under 2007 fick man in 129 anmälningar, medan det under 2006 kom in 65 stycken. Någon analys är inte gjord så jag vet inte om det är så att anmälningsbenägenheten har ökat eller om det faktiska antalet av barn som far illa har ökat; alternativt att siffrorna faktiskt följs åt. Det är min förhoppning att socialförvaltningen får uppdraget att utreda detta.

Enligt Birgitta Holm, som är gruppledare för barn- och ungdomsgruppen på socialförvaltningen, innefattar anmälningarna ärenden kring barn som blir slagna, barn som inte får mat eller barn vars föräldrar är drogberoende.

Birgitta Holm säger att anmälarna visar civilkurage och tar barnens parti:
Vems sida ställer man sig på? Många väljer barnens sida.
Jag skulle vilja veta vem som inte gör det! Förutom barnets föräldrar, då! Och de har väl ändå förverkat sin rätt som förälder och medborgare!

Etiketter: , , ,

söndag, mars 16, 2008

Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två

Att resa mellan två turistmetropoler som Ängelholm på västkusten till Västervik på östkusten tar ungefär tolv timmar och kostar ungefär som en chartervecka på Mallorca. Visst är Sverige fantastiskt! På den politiska agendan finns ständigt miljöhotet och koldioxidutsläppen; är det inte bilar, bussar och flyg så är det kossor.

Tåget försöker knipa kunder genom att spela på denna rädsla för koldioxidkatastrofen. De gratulerar mig till att jag är miljömedveten och tänker på nästa generation när jag väljer tåget. Till och med på engångsplastpåsarna ombord! Undrar hur de får ihop det egentligen?

Men det är helt otroligt hur man kan glömma bort kundperspektivet hos tågbolagen och banverket. Allt utgår från deras eget perspektiv och jag som kund (eller gods som de definierar mig) måste lära mig massor av saker för att klara av en tågresa; inte minst en sådan som av någon outgrundlig anledning klassificerats som avkrok i väst till avkrok i öst. Först måste jag lära mig manipulera sökmotorn på SJ:s hemsida. Annars ser den till att jag får åka några extra rundor med några extra byten, förvisso variation i resandet med både tåg och buss men irriterande tidsödande och fördyrande.

Sen måste jag givetvis ha full kontroll på vilket tågbolag som kör vilken sträcka och att ett månadskort hos den ena inte gäller hos den andra. Vi var i alla fall minst två i samma vagn som tyvärr inte hade koll på det och fick köpa nya biljetter ombord med straffavgift som följd för att vi inte skött oss och ordnat detta före resan utan åsamkade personalen en massa extrabesvär. Och jag som trodde att de skulle bli glada när jag valde att åka med dem och i min enfald dessutom trodde att personalen är till för oss resenärer.

Okej, så småningom kom jag trots allt ändå fram till Linköping. Nu var det inte så långt kvar till Västervik – trodde jag. Men nu var det så att det hände något mycket märkligt, ungefär som när barnen går in i klädskåpet i C.S. Lewis serie om Narnia.

Jag steg på tåget mot Västervik och vips var jag förflyttad 100 år tillbaka. Tåget ”tuffade” sakta fram, krängande i kurvor och ibland även på raksträckor. Måste vara något med att de matematiska formlerna för gravitation och tyngdlag inte riktigt implementerats här ännu. Sen använde lokföraren ångvisslan mest hela tiden också, en pikant tidstypisk detalj, även om jag inte såg röken av röken. Men visst var det häftigt och spännande att känna varje skarv i rälsen och hoppas att tåget klarade nästa skarv också så att jag faktiskt kom fram.

Fast sen kom jag på att Västervik är en sommarstad och då måste det ju vara så att solen skiner så otroligt ofta och vansinnigt varmt att en ren biverkning som solkurvor hela vägen från Linköping till Västervik skapats.

Kom trots allt både fram och tillbaka inom samma dygn och med livet i behåll. Och för samma summa som en semestervecka i Spanien har jag upplevt en spännande inrikes rundresa och fått se flera olika stationer och centraler. I priset ingår ett gott miljösamvete och vad ska man inte vara beredd att betala för det. Tänk om jag valt en flygresa till Spanien istället? Då hade jag ju inte ens vågat berätta det här.

PS: På perrongen i Linköping träffade jag förra stadsarkitekten i Ängelholm. (Visst är världen liten?) I sin nya tjänst som samhällsbyggnadsdirektör vid länsstyrelsen i Östergötland var hon bekant med sträckan Linköping – Västervik och konstaterade att: då har du åkt den berömda bompabompabanan?

Etiketter: , , ,

lördag, mars 15, 2008

Vackert Västervik!

Vackra violer i ett vårvarmt Västervik.

Visst, jag var i Västervik igår och det gav "bra vibrationer" som min skolkamrat Kikki Danielsson skulle sagt.

Men jag återkommer med betraktelser kring Västervik och mitt besök där imorgon.

Tills dess: Schlagerfestival.

Etiketter: , , ,

torsdag, mars 13, 2008

Bin som surrar och humlor som hurrar

När våra folkvalda inte sköter sitt uppdrag får det konsekvenser. Varför kvittningssystemet inte fungerat eller om det handlat om rent skolk vet jag inte, men faktum är att riksdagen biföll en s-motion igår.

En motion som innebär att det ska tillsättas en utredning som granskar mediekoncentrationen. Och inget fel i det i och för sig. Men en utredning kostar massor av pengar, konstaterar förmodligen bara det alla redan vet och kommer troligen inte att föranleda några som helst förändringar.

Den rödgröna oppositionen utgår i sin iver att bekämpa kapitalet från det marxistiska tänkandet att ägandet av medierna speglas i innehållet. Det ser jag som ett gammeldags tänkande där arbetaren bara är ett verktyg. I dagens samhälle är detta tänkande inte relevant. Vilken ägare skulle intervenera i det operativa arbetet? Och vilken journalist skulle acceptera att en ägare har synpunkter på och kräver att få redigera texten?

Om man tror att det fungerar så har man förlorat all tro på mänskligheten och demokratin. Och somliga tycks ju har gjort detta i elitens namn. De enda som surrar och applåderar av glädje är väl antagligen Marita Ulvskog och Göran Greider; som i likhet med Svarte Rudolf dansar och ler.

Vi andra har, möjligen med undantag för ett inslag i Public Service i Godmorgon Världen!, svårt att hålla oss för skratt.

Etiketter: , , , ,

onsdag, mars 12, 2008

Problemet med de många händerna

En häftig rubrik i NST/HD idag är 60 miljoner av kommunens pengar bortspekulerade. Jag undrade vad det var för tidningsanka, eftersom det inte är 1 april ännu. Men rubrikens påstående visade sig ha en skrämmande sann verklighetsbakgrund.

EFG investmentbank har förmedlat amerikanska kommunobligationer och till följd av den pågående ränte- och finanskrisen i USA kommer en tvångsförsäljning att äga rum. Helsingborgs stad är en av kommunerna som har investerat i obligationerna med förhoppning om god avkastning. För en vecka sedan fick dock EFG:s kunder besked om att en tvångsförsäljning skulle äga rum som en följd av den pågående amerikanska ränte- och finanskrisen. I NST/HD meddelar:
Helsingborgs stad har förlorat nästan 60 miljoner kronor på finansmarknaden i USA. I måndags tvångsförsåldes amerikanska kommunobligationer till en bråkdel av investeringen.
Problemet är att obligationerna inte var kapitalgaranterade. Och det innebär att man riskerar att förlora det insatta kapitalet, i detta fall 60 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

Men här kommer problemet med de många händerna in. Eva-Marianne Nilsson, koncernekonom i Helsingborgs stad är ansvarig idag, men affären gjordes innan hon anställdes. Den tjänsteman som gjorde affären 2004 hävdar att han inte visste om att pengarna inte var kapitalgaranterade. Men enligt Kommuninvest VD Tomas Werngren, som varit i kontakt med investmentbanken för att höra hur tydligt företaget varit med att berätta om riskerna säger:
Det står i prospektet att man kan förlora de här pengarna helt och hållet. De har dessutom använt en särskild förbindelse där man har fått skriva under att man förstår att man kan förlora mer än 50 procent av värdet, säger han.
Tidningen avslutar artikeln med ytterligare en komplikation: Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Peter Danielsson kunde inte nås för en kommentar under gårdagen.

60 miljoner av helsingborgsbornas skattepengar har spelats bort, men ingen verkar vara ansvarig. Att de handlat lagvidrigt är dock fullständigt uppenbart. Enligt kommunallagens 8 kapitel 2 § ska:
Kommunerna och landstingen skall förvalta sina medel på ett sådant sätt att krav på god avkastning och betryggande säkerhet kan tillgodoses.
Det är väl knappast fallet här.

Enligt Svenska Dagbladet kommer finansinspektionen att granska affärerna.

Frågan är bara vem som står upp och tar på sig ansvaret. Personligen funderar jag på var revisionen är?

Etiketter: , , ,

tisdag, mars 11, 2008

Om konsten att skilja på program och programledare

Idag skriver Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus ett häftigt inlägg med rubriken Lägg ner P1:s rasistradio. Jag instämmer helt i hennes problembeskrivning, men min slutsats blir istället att det inte är programmet det är fel på utan programledaren.

Ann-Charlotte Marteus skriver:
”Ring P1” är alltid (min kurs) tjockt med människor som häver ur sig dumheter om invandring. Jag menar dumheter. Det handlar om ogenomtänkt, felinformerat, osammanhängande dravel. I går hade de alltså monopol, närapå, under en knapp halvtimme. Varför? Var det bara sverigedemokrater som bemannade telefonslussarna eller hade de inget annat att välja på? Var det bara köer av rasister på trådarna? I så fall: är det viktigt för demokratin att public service har ett program för främlingsfientliga? Är det ens försvarbart?
När man som Ann-Charlotte Marteus gör hela sin analys på ett enstaka program, nämligen det igår, så är hennes frågor fullständigt relevanta. Men jag ser det som positivt för demokratin att public service, eller någon annan radiokanal, har ett program som Ring P1. Det är att jämföra med tidningarnas insändarsidor och ingen skulle väl komma på tanken att kräva att de ska läggas ner. Inte ens Ann-Charlotte Marteus, antar jag.

Men det beror förmodligen på att det finns insändarredaktörer som är professionella i sin yrkesroll och har förmågan att välja och välja bort i den strida ström av allmänhetens åsikter som skickas in.

Ring P1 är en utmärkt bra programidé, men om resultatet ska bli bra krävs det en professionell programledare. Och det är här som jag anser att Ann-Charlotte Marteus inte förmår att göra en djupare analys av programmet; eller kanske inte vill eftersom det inte gett samma möjlighet till kritik och uppmärksamhet.

Men att kräva att programmet ska läggas ner är att skjuta över målet. När Tomas Tengby, Agneta Furvik eller Kjell Albin Abrahamsson är programledare är programmet fantastiskt intressant. Ett program där medborgare bryter åsikter och utbyter erfarenheter och bidrar med en dagsbild över vad ”vanliga” människor tycker och tänker om sin vardag. En utmärkt källa för politikerresearch! Genom Ann-Charlotte Marteus stämpling av programmet som "rasistradio" och krav på nedläggning riskerar även dessa skickliga journalister helt oförtjänt sitt goda rykte.

Täppas Fogelberg däremot fungerar genom sina egna åsikter som en magnet för mörkermän och allehanda ljusskygga varelser.

Så Ann-Charlotte Marteus; ditt krav om att lägga ner Ring P1 är faktiskt inte okej. Däremot är det okej att kräva professionella programledare och att be Täppas Fogelberg att säga upp sig från ett arbete som han uppenbarligen varken är lämpad för eller klarar av. Men jag tycker inte det är okej att public service lägger ner ett demokratiskt forum på grund av en persons tillkortakommande.

PS: Ett tips Ann-Charlotte Marteus, använd inte ordet alltid.

Etiketter: , , , ,

måndag, mars 10, 2008

Det ska fan vara social ingenjör...

En av Ekots rubriker idag är Dödlig barnsjukdom utrotad med vaccin. Jag blir nyfiken eftersom jag har hört det förut. Det är inte så länge sedan vi glatt utropade detta i Sverige när det gällde tuberkolos.

Mina äldsta barn födda 1978 och 1980 vaccinerades mot tbc. Men när tvillingarna föddes 1983 var faran över och de behövde inte vaccineras. Tbc var utrotad i det fantastiska landet där alla levde i sossarnas idealsamhälle med bra bostäder och barnavårdscentraler.

Just nu pågår en reklamkampanj i teve för Hjärt-Lungfonden, där denna lögn upprepas flera gånger varje kväll. Ändå borde väl de flesta veta att det inte är sant.

Samtidigt som vi utropade tbc som utrotad började vi resa mer, nationsgränserna luckrades upp och globaliseringen låg redan i vaggan. Det borde väl inte vara så svårt för myndigheterna att förutse utvecklingen. Sjukdomar är statslösa, känner inga gränser och är inte rasistiska och diskriminerar ingen.

Denna gång gäller rubriken en variant av hjärnhinneinflammation som med hjälp av ett vaccinationsprogram för barn anses utrotad i Uganda. Undrar hur det ser ut om tjugo år. Är den sjukdomen lika levande i Uganda då som tbc är i Sverige idag?

Det ska fan vara social ingenjör...

Etiketter: , , , ,

söndag, mars 09, 2008

Från jobb i Markaryd till flyktingförvaring i Gävle och avvisning till Afganistan

När jag slölyssnade på Studio Ett häromdagen hörde jag en bekant röst: det kristdemokratiska kommunalrådet Bengt Germundsson i Markaryd. Mannen som vann en jordskredsseger i ett litet samhälle där sossarna styrt sedan urminnes tider. Nu vädjade han till regeringen att lyssna. Enligt Radio Kronoberg hämtades en av hans invånare, Reza Rezai, på den däckfirma i Markaryd där han arbetar och han kommer att avvisas till Afganistan.
För fem år sedan kom Rezai från Afganistan till Sverige. Han sökte asyl och medan myndigheterna prövade hans fall fick han jobb på Harald Takvams däckfirma. Där jobbade han i tre år innan han, för ett år sedan, fick beskedet att han inte får uppehållstillstånd och att han skulle skickas hem till Kabul i Afganistan. Fallet med Reza Rezai har engagerat många markarydsbor, inte minst kommunalrådet Bengt Germundsson (kd). Han tycker att avvisnignen borde skjutits upp, och hänvisar till en ny lag som kommer träda i kraft i sommar, där personer med fast jobb ska få lättare att stanna.
I Dagen skriver Eva Johnsson, riksdagsledamot(kd), på Opinion Debatt om Reza och förslaget att frysa avvisningar av asylsökande med tillsvidareanställning och avslutar:
För oss kristdemokrater är förhållningssättet självklart och tydligt. Vi måste stoppa alla avvisningar av asylsökande med fast, varaktig anställning omedelbart. Låt Reza stanna och bidra till det svenska samhällsbygget.
I radion intervjuas Rezas arbetsgivare, Harald Takwam, och han verkar fullständigt förstörd. Han blev av med sin duktigaste medarbetare, vet inte hur han ska kunna hitta någon ny och just nu när säsongen för att byta vinterdäck mot sommardäck drar igång. Han verkade riktigt chockad när han berättade att polisen bara stegade in i hans verkstad och tog Reza med sig; iklädd arbetsoverall!

Bengt Germundsson engagerar sig för sin invånare som nu ska förvaras i Gävle i väntan på avvisning till Kabul. Det märks att han berörs av Rezas öde. Ett ensamkommande barn som vill sköta sig, som vill integreras och som vill söka arbete och sedan flera år försörjer sig själv.

Bengt Germundsson säger det han får höra när han är ute på byn: Det är typiskt. Den som sköter sig och gör rätt för sig sparkar man ut, men de som bär sig illa åt det får vara kvar. Jag börjar förstå varför han vann så stort...

Jag kan bara instämma i slutsatsen att Reza och alla andra som har arbete ska stanna. Vem är jag/vi som har rätt att neka en människa som försörjer sig själv att bo var de vill? Det är helt sjukt tänkt. Men det är sossarnas gamla nollsummespel som spökar. Det finns x antal jobb och de ska svenskarna ha först och främst. Och sedan finns det x antal platser som asylsökande och de ska de som har asylskäl ha.

Man kan ju verkligen undra vilken värld vi lever i. Sovjetunionen, Nordvietnam eller Kuba måste ha stått förebild. Det är väl ändå högt på tiden att vi försöker leva i vår tid! Hoppas innerligt att Fredrik Reinfeldt håller med och att vi river taggtråden vid gränserna!

Foto: Bengt Germundsson hämtat från Dagen.

Etiketter: , , , , , , ,

Lärarförbundets ordförande försvarar diskriminering av invandrarflickor i den svenska grundskolan

Inte förrän nu har jag haft tid att lyssna på Nyamko Sabuni i Studio Ett. Det är sanslöst att en sådan självklar uppfattning som att alla elever ska följa läroplanen, har lyckats uppröra så många. Det kan möjligen bero på rubriksättare som jättegärna spetsar till det.

I en artikel på DN Debatt presenterar utbildningsministern och folkpartiledaren Jan Björklund, integrationsminister Nyamko Sabuni och folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag, ett förslag som innebär att rätten till befrielse från vissa lektioner ska avskaffas.
Det är orimligt att den regel om befrielse från obligatorisk undervisning som var tänkt för undantagsfall innebär att mer än var fjärde utlandsfödd flicka inte deltar i viktiga undervisningsmoment i skolan. Att föräldrar har en annan åsikt än läroplanen om vad barnen ska lära sig innebär inte att de ska kunna förvägra eleverna viss undervisning.
Detta tvistas av rubriksättaren till att liberala politiker vill: "Tvinga invandrarflickor att delta i sexundervisning"

Det är väl knappast märkligt att förslaget uppfattas som något helt annat än ett rättviseförslag med den typen av budskap. Jag anser att det är ett bra sätt att säkerställa alla elevers rättighet till skolundervisning i enlighet med den lagstadgade skolplikten. Som det nu fungerar så är det en gigantisk strukturell diskrimering av främst invandrarflickor, men även invandrarpojkar, som förekommer i skolan.

Och det sitter Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preiz och försvarar i Studio Ett!

Etiketter: , , ,

lördag, mars 08, 2008

Anders Borg, Tuppen Ture och jämställdheten

Texten till Tuppen Ture är väl kanske inte det bästa exemplet på finansministerns syn på jämställhet. Har ni läst texten? Den kommer här:

Tuppen Ture är en stor charmör
Han gör hönorna på gott humör
Tuppen Ture är en stor charmör
Han gör hönorna på gott humör


När Ture tupp stämmer upp
med sin chagga chagga
Plockar varje liten höna
fram sin äggmaracka

När Ture tupp stämmer upp
med sin chagga chagga
Plockar varje liten höna
fram sin äggmaracka

Chagga chagga
Chagga chagga
Chagga chagga
Chagga chagga
Ägg maracka

Kanske inte riktigt rätt signal att sända när man blivit utsedd till hedersjänta 2008? Och inte när man sitter på den näst högsta sittpinnen i Rosenbad...

Etiketter: , , , ,

Anders Borg är feminist; jag är humanist

Idag är det 8 mars - den internationella kvinnodagen. Det är också andra och sista dagen på moderaternas kommunkonferens i Göteborg.

Anders Borg utsågs av m-kvinnorna till hedersjänta år 2008. Finansministern var enligt Kvällsposten "strålande glad" när han tackade för utmärkelsen. Han lovade att fortsätta driva jämställdhetsfrågorna och sa:
Det är en jätteviktig tillväxtutmaning. Det är en jätteviktig frihetsutmaning.
Det var bra sagt och i Sydsvenskan skriver Anders Borg i en debattartikel med anledning av Internationella kvinnodagen:

Bristen på jämställdhet är en av de största kvarvarande ofriheterna. Det är en orättvisa som inskränker varje människas möjlighet att styra sitt liv och som dessutom hämmar våra ekonomiska förutsättningar att skapa en stabil grund för välfärd. Nyckeln till jämställdhet finns på arbetsmarknaden.

Jag instämmer helt och hållet i hans analys, men definitivt inte i hans slutsats:
Det finns en könsmaktsordning. Det vill jag ändra på. Jag är övertygad om att det är möjligt. Därför är jag feminist.
Jag tror inte att det finns en könsmaktsordning, utan en föreställning om produktion och reproduktion som bygger på marxismens teser och gångna tiders värderingar. Den vill jag ändra på. Och jag är övertygad om att det är möjligt. Därför vill jag inte använda begreppet feminist; jag är humanist!

Etiketter: , , ,

Finansministern sjunger om tuppen Ture

Häromkvällen visade Aktuellt ett fantastiskt inslag. Finansminister Anders Borg besökte ett dagis i Borås och blev snabbt barnens favorit! Han sjöng en trudelutt om en tupp! Tuppen Ture!

Hur underbart som helst! Om det är så att finansministern tröttnar på jobbet i regeringskansliet så har han en säker karriär som förskollärare att se fram emot. Jag hade svårt att bedöma vem som var gladast i sällskapet...

Etiketter: , ,

onsdag, mars 05, 2008

Hoa Hoa personifierar pappaledigheten

Ekot rapporterar glatt att pappornas uttag av föräldraledighet ökar för nionde året i rad, enligt en undersökning som TCO gjort.

Och sedan kommer givetvis den väntade brasklappen: Med dagens ökningstakt skulle det dröja 211 år innan papporna tar ut halva föräldraledigheten. Hu så hemskt!

Ärligt talat har jag aldrig förstått varför det är en statlig angelägenhet att premiera pappas föräldraledighet. Det har blivit till ett politiskt korrekt självändamål att pappa ska vara hemma och dessutom belönas för det.

Utifrån debatt och diskussion drar jag slutsatsen att det ses som en straffkommendering att vara hemma med barn; och då ska minsann pappan också ta sin del!

Om det hade setts som den ynnest som det framställs som i samhällsdebatten så borde föräldrarna slåss om att få vara hemma.

Så länge den grannlaga uppgiften att ta hand om och uppfostra sina barn inte ses som en merit i arbetslivet så kommer ingenting att ändras. Jag är övertygad om att den dolda marxistiska överbyggnaden om skillnad i värdering ur samhällssynpunkt mellan produktivitet och reproduktivitet utgör grunden till hela diskussionen.

Och så länge man inte tar ut det trollet i ljuset för att spricka så kommer vi fortsätta att diskutera i samma meningslösa termer.

Etiketter: , , , ,

tisdag, mars 04, 2008

Eon förhandlar om elräkning på 300 000 kronor

Förra veckan skrev NST/HD om pizzeriaägaren Abdulkadir Batak som plötsligt fick en elräkning från Eon på 300 000 kronor. Han visste inte ens om att han var kund hos företaget. Men på hans pizzeria i Landskrona fanns två elmätare; en som han inte visste om och en som Lunds Energi fakturerat honom för de sju åren han drivit pizzerian.

Efter ett möte i Landskrona under tisdagen bestämde Eon sig för att stryka en stor del av jättefakturan. Abdulkadir Batak är nöjd med uppgörelsen som han och hans juridiska ombud nått med Eon.

De har verkligen varit schyssta. Vi är väldigt nöjda. Det blev några sömnlösa nätter, men nu känns allt bra igen, säger en lättad Abdulkadir Batak. Han berättar också att Annapos Pizzeria nu skrivit nya avtal om leverans av el med Eon som enda leverantör.
Lars Lagerkvist, vd för Eon försäljning åkte själv till Landskrona tillsammans med styrelseordföranden för att förhandla:
Han har ju faktiskt fått el för 300 000 kronor under de här åren. Men jag tycker ändå att vi har gjort fel. Det är under all kritik att skicka en så stor faktura efter sju år utan att ta personlig kontakt. Det är orimligt.
Exakt. Eon tjänar mer i goodwill på denna förhandling än de 300 000 kronor som fakturerades. Om du dessutom räknar in all positiv textreklam är varje kronas nedskrivning och överenskommelse en ren vinst!

Bra jobbat av Eon vars informationschef initialt uttalade sig fullständigt känslokallt i Sydnytt. Mot bakgrund av Gudrun och Per har Eon inte råd att hålla sig med den typen av personal.

Etiketter: , , , ,

måndag, mars 03, 2008

Svenskägt vs utlandsägt

Krigsrubrikerna lyser - svenska Scania blir tyskt. Ekots rapport om försäljningen är ödesmättad. Det låter som om vi säljer ut själva den svenska själen. Hemskt också att man inte längre ens kan lita på gamla kapitalister som Wallenbergs.

Men enda anledningen till att vi förfasar oss är att vi har internaliserat marxismens syn på ägande av kapital i form av jord, fabriker och pengar. Det mest värdefulla kapitalet idag ägs av individen. Kapital i form av kunskap, kulturell och social kompetens är det primära.

Så länge man inte tänker sig att prata med varorna spelar väl knappast ägarnas nationella tillhörighet någon roll. Det är ett förlegat feltänk, tycker jag. Vi har väl fler svenska symbolvaror som Kalles Kaviar, Abba, Wasabröd, Volvo, SAAB och IKEA som fortfarande signalerar svenskhet även om de inte har sitt säte i Sverige.

Marxismen är en teori som inte har något med praktik att göra, även om många har försökt och uppenbarligen fortfarande försöker tillämpa teserna.

Etiketter: , , , , ,

söndag, mars 02, 2008

Blir Sören Holmberg sossarnas bästa valarbetare?

Statsvetarprofessorn Sören Holmberg missbrukar sin ställning genom att göra uttalanden som kan påverka opinionen. Jag börjar bli trött på att han kommenterar opinionsundersökningar på ett sätt som han själv är medveten om kan förändra medborgarnas partisympatier. Och det är alltid från samma håll. Om han fortsätter så här kommer han att bli utnämnd till socialdemokraternas bästa valarbetare.

Ett annat problem i sammanhanget är journalisterna som alltid vänder sig till statsvetarna i Göteborg när de vill ha en kommentar om senaste opinionsundersökningen. Det finns statsvetare som har förmågan att distansera sig från egna värderingar, även om det inte finns en enda som kan vara fullständigt objektiv.

För några dagar sedan publicerades Synovates februarimätning och enligt den klarar inte kristdemokraterna fyraprocentsspärren. De får tre procent, samma som sverigedemokraterna.

Sören Holmberg är givetvis snabb med sin analys och drar genast konsekvensen att kristdemokraterna kommer att trilla ur riksdagen vid nästa val. Därmed skickar han också en tydlig signal till väljarna - en röst på kd är en bortkastad röst.

Hos Novus hamnade de dagen efter på 4,1 procent. Och då slår man också fast tendensen att alliansen numera ökar i väljarstöd, medan oppositionen tappar.

Är det kanske så att Sören Holmberg redan börjar oroa sig för att hans favoritparti kan komma att förlora valet 2010 också?

Etiketter: , , , ,

lördag, mars 01, 2008

APK-index studentikost spex

Systembolaget har ingen humor. Aftonbladet skriver om webbsidan www.billigastpabolaget.com som startats av tre studenter i Malmö. Där har de listat systembolagets varor enligt ROI (Return of Investment). Det enda som är nytt i detta sammanhang är begreppet ROI. Det är välkänt i studentiokosa kretsar att lista alkoholhaltiga drycker i APK-index (Alkohol per krona).

Men Systembolaget bedömer denna sajt som varumärkesintrång eftersom billigastbabolaget-loggan har Systembolagets färger; även om det är en helt annan text och i grönt på gult.

Men uppenbarligen händer något för sajten ligger nere nu. Så du som vill ha hjälp med helginvesteringen får nog vända dig till APK-sajten istället.

Det måste vara arbetssamt att ansvara för ett monopolföretag. Det finns inga konkurrenter att analysera och försöka bli bättre än, utan man får lägga all kraft på att jaga studenter som spexar.

Det är märkligt: det klagas allmänt på studenternas dåliga mattekunskaper men när de klarar att göra avancerade uträkning på systemets sortiment och publicera det på Internet, då är det fel!

Etiketter: , ,