Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, februari 29, 2008

Kommunistiskt definierad frihet på Kuba

Fidel Castros bror är snabb. Det hann inte gå mer än två dagar efter att han blivit president förrän Kuba undertecknade två bindande överenskommelser om mänskliga rättigheter i FN. Härigenom förbinder sig Kuba att garantera sina medborgare yttrandefrihet, frihet att bilda sammanslutningar och rätt att resa utomlands.

Det låter som en fantastisk nyhet. Men samtidigt berättar Ekot att "Kubas utrikesminister säger att det bara rör sig om en formalisering av de rättigheter som kubanska medborgare har haft sedan revolutionen 1959."

Aha. Undrar om kubanerna vet om det?

Etiketter: , ,

torsdag, februari 28, 2008

Flirt med bäst före datum 2010

I Svenska Dagbladet skriver PJ Anders Linder angående att miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand kommit ut som EU-kramare och nu tar avstånd från partiets krav på EU-utträde:
Se det som en platsansökan.
En god iakttagelse. Kommer Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt att vinna striden om miljöpartiet som alliansparter. Hennes handbromsvändning i EU-frågan lär få en del miljötomtar att lämna partiet för kommunisterna, vilket i sig gör mp mer rumsrent och regeringsfähigt.

Och om man ser till hennes förslag om att lägga in a-kassan i en välfärdsförsäkring som administeraras av en statlig myndighet så kan Mona Sahlin få stora problem med LO och ett nytt rosornas krig om hon erbjuder henne partnerskap i en vänsterallians.

Så Fredrik, se till att flirta med Maria. Ta gärna med dig Totto och Jan Björklund också...Förvänta er bara inte att hon faller på en gång; hon är smart och vet sitt värde och hennes bäst före datum är satt till 2010 och en långvarig relation byggs inte på en date.

Etiketter: , , , ,

onsdag, februari 27, 2008

Min ICA-butik är fantastisk

Var en runda på ICA, som vanligt. Fastnade vid skylten på äggkylen. Pratade lite med min ICA-Stig, Bertil som också fick sig ett gott skratt. Extrapris på ägg hade resulterat i äggbrist och Jan hade löst det hela på ett okonventionellt sätt. Gissa om det var många kunder som gick omkring och småskrattade?

Etiketter: ,

Hamas indoktrinerar barn



Så fortsätter hoten mot Danmark på grund av re-publiceringen av Muhammedkarikatyren. Enligt Berlingske Tidene har Hamas´ barnteve ägnat ett helt program till att fördöma Danmark.

Programmet uppmanar till bojkott av danska och israeliska produkter. Berlingske Tidene citerar ett klipp från barnprogrammet där där rosa kaninen Assud säger:
Om de gör om det, kommer vi att döda dem. Jag kommer att bita dem och äta upp dem.
Enligt Aftonbladet kallas tecknaren för kriminell och en tittare ringer in till barnprogrammet med följande hot:
Jag säger till honom, och alla som försöker att gömma honom, att vi kommer att döda honom.
Och här i Sverige förfasar vi oss över leksaks- och flingreklam riktad till barn!

Etiketter: , , ,

tisdag, februari 26, 2008

Knarklangarnas kravaller i Köpenhamn

Kravallerna i Köpenhamn sägs bero på

a. Jyllands-Posten re-publicering av Muhammedkarikatyrerna
b. Danmarks hårt kritiserade flykting- och invandringspolitik
c. Stängning av det ockuperade huset på Jagtvej 69

I svensk media diskuteras dessa tre teorier och eventuella samband mellan dem. Men det finns en annan teori som inte lyfts fram, nämligen polisens punktmarkering av narkotikalangarna på Nørrebro.

När polisen "sprängde" knarkhandeln på Christiania flyttade den ut i stadsdelen. För att komma åt narkotikabrottsligheten och ungdomarnas narkotikamissbruk har polisen använt "störning" som metod. De har helt enkelt försökt ha nolltolerans mot narkotika, både rörande langning och användning.

Därav ungdomarnas kravaller i protest mot polisen.

Etiketter: , , , ,

måndag, februari 25, 2008

Försörjningsstöd är ingen försäkringslösning

Mp föreslår att a-kassan ska bli obligatorisk och ingå i en ny statlig myndighet tillsammans med sjukförsäkring och försörjningsstöd.

Riksdagsledamoten Gunvor G Ericson (mp) säger till DN:
En grundtanke är att människor inte ska bollas mellan olika myndigheter, det ska finnas en dörr in.
Det är en god och bra tanke. Att göra a-kassan till obligatorisk och låta denna ingå i samma myndighet tycker jag är en utmärkt idé. Jag har själv funderat på den lösningen eftersom det per definition är en motsägelse mellan obligatorisk försäkring och fackföreningarnas a-kassa.

Med mp:s förslag försvinner detta samtidigt som det går att göra försäkringen till ett obligatorium utan att inskränka på föreningsfriheten. Men när de utvidgar det till att även gälla försörjningsstödet skickar det helt felaktiga signaler.

Försörjningsstödet är ingen försäkring och ska inte användas till försörjning mer än i yttersta nödfall. När alla andra möjligheter är uttömda är det den sista utposten i samhällets skyddsnät. Konsekvensen av att lägga in även försörjningsstödet i en myndighet för försäkringar blir troligen att ytterligare någon typ av försörjningsstöd B kommer att behövas.

Det är skillnad på försäkring och på bidrag - och det slarvas alldeles för mycket med de begreppen i svensk politik.

Anders Borg och Sven Otto Littorin få väl diskutera sig samman kring ett förslag. Men som jag ser det torde miljöpartiets förslag beträffande delen med obligatorisk a-kassa vara en möjlig utgångspunkt till en kompromiss.

Klart är att jag inte vill tvångsanslutas till en a-kassa om den fortsätter att ligga under fackföreningen. Jag förbehåller mig rätten att omfattas av grundlagens föreningsfrihet.

Etiketter: , , ,

söndag, februari 24, 2008

Fint Frida och fy för farbror Bard

Ja, vad ska man säga om Melodifestivalen igår kväll. Pinsammast var Alexander Bard. Varför ett så uselt vokabulär? Det brukar vara i dagisåldern som pojkar har sin peak rörande kiss- och bajshumor. Men hos somliga går det visst aldrig över. Synd att inte Patrik Isaksson gick vidare - han var klart bäst. Och eftersom han faktiskt kan sjunga så behöver han inte några spektakulära sköldar och prästkragar för att gå fram. Enda anledningen till att jag inte blev ledsen för att han inte gick vidare var att Frida fick finalplatsen.

Det ska till en skåning som sjunger på skånska för att göra en sådan succé. Inte för att det är en schlager men ett stort grattis Frida! Du förtjänar verkligen all positiv uppmärksamhet, efter all negativ kritik för din hit Dunka mig gul och blå. Feministerna har uppenbarligen ingen humor. Jag ska köpa en skånsk flagga till finalen.

Bästa behållningen av hela programmet var så klart Björn Gustafssons bidrag utanför tävlingen. Vilken underbar text! Riktig tonårskärlekskänsla där...

Etiketter: , , ,

lördag, februari 23, 2008

En tröttsam missuppfattning

Idag slöläser jag NST/HD på nätet och upptäcker helt plötsligt mitt eget namn under rubriken Noterat. Min vän Carola har avsagt sig sitt uppdrag som ersättare i barn- och ungdomsnämnden, eftersom hon ska flytta till Halmstad. Och sedan skriver tidningen:
Mest uppmärksammad blev Carola Karlsson när hon tillsammans med Christina Linnea Örtendahl drev ett förslag om en social jour med anställda socialsekreterare (min kurs). Förslaget gick emot moderaternas egen gruppledare Rune Johansson, som då dessutom var socialnämndens ordförande och därmed socialjour.
Återigen en upprepning av en evig lögn som jag inte blir av med. Vårt förslag handlade inte om en social jour med anställda socialsekreterare! Det vi ville var att nämndens ordförande eller dennes ersättare skulle förses med en mobiltelefon med ett journummer som lämnades ut till polis, kvinnojour, sjukvård, räddningstjänst och andra som kan vara berörda. Detta för att undvika problem som att tjänstgörande polis inte visste vad socialnämndens ordföranden hette och därför inte kunde finna numret till kommunens sociala jour.

Utöver detta krävde vi att kommunen skulle kontraktera ett familjehem för akutboende, vilket inte fanns då. Enligt uppgift hade ett hem slutat och de övriga två kunde inte ta emot fler barn. Och då ansåg vi att kommunen per definition inte hade något jourhem! I svaret på vårt medborgarförslag fick vi besked om att det skulle rekryteras ett nytt familjehem för ändamålet. Jag har fortfarande inte sett några annonser, inte ens på kommunens webbplats, och jag liksom journalister på NST/HD har inte kunnat få besked om det kontrakterats ett nytt familjehem eller ej.

Vi hoppades att socialnämndens ordförande skulle kontakta kommunerna i Skåne Nordväst för att samarbeta om detta. Jag vet inte om han tog det initativet då, men enligt min vän Hans-Bertil Sinclair i Klippans kommun pågår det diskussioner om hur man ska kunna hjälpas åt med en gemensam socialjour. Helsingborg klarar det, men övriga småkommuner i Skåne Nordväst har problem.

Så det kanske till slut ändå kommer ut något gott ur den skandal som målades upp på löpsedlarna om de övergivna små barnen i trapphuset i Ängelholm.

Vi moderater har hjärtan som klappar för barnen, även om en del politiska motståndare framställer oss som hjärtlösa rationella ekonomer!

Etiketter: , , ,

fredag, februari 22, 2008

Skåningarna vann!

Jag hade tur och blev hembjuden till en vän som har teve för att se finalen i På Spåret. Lokalpartiot som jag är hejade jag givetvis på skåningarna Anne Lundberg och Johan Wester. Båda två fantasiska personligheter och professionella i varje framträdande.

Anne Lundberg är nog den bästa programledaren som SVT har. Visst är hon bra i Antikrundan men absolut bäst när hon lagade mat till sjöss. Johan Wester har jag följt sedan Lundaåren. Skånsk humor när den är som bäst. Jag älskar hans rollfigur Kajan! Har sett Hipp Hipp hur många gånger som helst, och den är lika rolig varje gång. En höjdpunkt i teverserien är så klart när min mosters man Conny i Staffanstorp träffar Tiffany Persson på Viktväktarna.

Lite nervös var jag eftersom de skulle möte Cecilia Hagen och Hoa-Hoa. Välkända kalenderbitare och rutinerade På Spåret-deltagare. Men det hade jag inte behövt vara...

Vilken match och vilken seger! Rena utklassningen. Grattis till segern!

Och ett stort tack till den fantastiske domaren och deckarförfattaren Björn Hellberg. Jag kommer att se om programmet och väntar sedan på nästa omgång. Under tiden läser jag nog om några av dina deckare.

Etiketter: , , ,

onsdag, februari 20, 2008

Barn föds med betalningsanmärkningar

Datainspektionen ska undersöka hur många barn i Sverige som är skuldsatta. De ska kontakta de 60 största inkassobolagen. Myndigheterna känner inte till omfattningen, men ett av inkassobolagen har 16 000 barn i sitt register, rapporterar Ekot.

Och det är föräldrarna som utnyttjar sina barn! Vilken fin present till 18-årsdagen. Deras barn föds med betalningsanmärkningar och kommer inte att kunna få en lägenhet eller bredbandsuppkoppling. Vissa vuxna är helt enkelt inte värda sina barn!

Etiketter: , , ,

måndag, februari 18, 2008

Lärarhögskolan - ett dagis?

Inte för att jag brukar ta för givet att allt som står i tidningen är sant, men denna gången undrar jag verkligen. Läste Maciej Zarembas artikel Först kränkt vinner i DN.

Om det han beskriver verkligen är sant så har vi sannerligen ett gigantiskt problem i Sverige. Han berättar hur blivande svensklärare anmäler sina lärare för diskriminering när de ställer krav på att de ska ha svenskkunskaper för att få examen! Där en elev dessutom stavat kränkt med g istället för k (krängt)i anmälan till DO...

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det låter osannolikt samtidigt som jag kan se att det är högst trovärdigt med tanke på det jag sett av den svenska grundskolan. Du kränker eleverna om du rättar deras uppsatser! Jag trodde att det var min uppgift som svensklärare; men det tog rektorn resolut ur mig. Jag fick rödpenna för rödpennan. Hennes lärare har väntat i tjugotvå månader på DO:s besked om de är rasister eller om det är legitimt att fordra svenskkunskaper hos svensklärare. Kanske är det inget prioriterat ärende En månad senare, i november 2005, anmäler studentskan Swartz att hon känner sig "krängt" av Lärarhögskolan. Om läsaren förundras över lärarkandidatens stavning bör läsaren veta att hon är dyslektiker. Av det skälet fick hon en timme extra på sig under tentamen.

Etiketter: , ,

söndag, februari 17, 2008

Tack, P J Anders Linder och Klass 9 A

Tack P J Anders Linder! Äntligen en krönika som går till botten med den svenska skolans problem och som inte väjer för det obehagliga och politiskt inkorrekta!

Han tar sin utgångspunkt i den spännande teveserien Klass 9 A på Johannesskolan i Malmö. Och tar upp just den passagen som jag reagerade på, nämligen den där klassens "gamla" lärare berömmer eleverna med idel superlativer:
”himla trevlig klass”, ”duktiga”, ”kastar sig över alla uppgifter med liv och lust”, ”god måluppfyllelse”, ”jättefina resultat”.
Den prisbelönta matteläraren Stavros Louca säger det jag och alla sunt tänkande och logiska människor borde säga:
”Ursäkta, men när ni säger att de är jätteduktiga, vad menar ni med det?” Om alla superlativerna stämde borde klassen ligga minst på väl godkänt i genomsnitt, men där är man knappast. ”Hade jag varit rektor”, säger Louca, då hade jag frågat mig ”varför har de inte högre betyg dessa barn. Finns det någon vettig förklaring?”
Ja, den finns. Jag har sett det här när jag vikarierade som lärare. Det är alldeles för jobbigt att se. Bättre att sopa under mattan och hoppas att ingen lyfter på den; i alla fall inte förrän de lämnat grundskolan. Jag upptäckte tre elever på vårterminen i årskurs sex som inte kunde läsa! När jag pratade med de andra lärarna visade det sig att alla visste om det!
Men han är ju så duktig på att måla med tuschpennor!
Och det är ju ett sätt. Problemet blir när man inte på något vis i världen lyckas hitta något positivt att berätta för föräldrarna än att: ibland sitter han faktiskt stilla!

Den svenska skolan har, precis som P J Anders Linder påpekar, bara koncentrerat sig på formen och glömt bort innehållet. Det handlar inte om storleken på grupper och hur många kronor man stoppar in, utan om att ha lärare med god moralisk kompass som vågar se sanningen och politiker som inte köper den socialdemokratiska problemformuleringen.

Själv gjorde jag bort mig de första veckorna av mitt vikariat och blev kallad till rektor. Jag använde nämnligen en röd penna och hjälpte eleverna med stavningen när de hade fri skrivning. Fy! Så får man absolut inte göra! Då kan de tro att de är dåliga människor! I min enfald så trodde jag ju att jag gjorde eleverna en tjänst genom att förklara för dem hur orden stavas så det inte blir fel igen och igen och igen...

För att inte tala om mitt elddop vid rättning av de nationella proven. I engelska var normen att allt som jag kunde gissa mig till att de tänkt rätt men stavat fel, även om det blev ett helt annat ord, skulle ge poäng. Och ändå lyckades jag inte få samtliga elever godkända. Då kom rektorn igen. Kunde jag verkligen inte ge dem godkänt? Det skulle ju bli så svårt för eleverna att få det beskedet. Och sedan skulle vi ju bli tvungna att ge dem extra undervisning. Och jag som trodde att det var det som proven var till för!

Men vad vet jag? Jag var ju bara en vikarierande "outbildad lärare" med 215 universitetspoäng och inte ett enda i pedagogik...

Etiketter: , , ,

Rongedals röda kostymer och Carolas gula klänning

Lika illa som det var i förra lördagens uttagning till Melodifestivalen, lika bra blev det ikväll. Min favorit Sanna Nielsson gjorde ett framträdande som väl kan mätas med världsstjärnor. Att hon dessutom är från Bromölla och ackompanjerats av min sekreterares make, Acke, gör ju inte saken sämre.

Rongedals discohit var väl knappast världens bästa schlager, men deras proffsiga scenframträdande och röda kostymer gav säkert extra poäng i telefonomrösningen - liksom flirten med böglobbyn. De är onekligen skickliga artister och njutbara på scen.

Min personliga favorit var ändå Lasse Lindh. Charmig röst, melodisk musik och berättande text, men tyvärr helt fel forum.

Visst var det en överraskning att inte Carola och Andreas gick vidare direkt till finalen i Globen, men det är sånt som händer när svenska folket röstar. Men de kommer säkert dit ändå så småningom, de har chans att komma långt i den europeiska finalen. Trots Carolas gula klänning.

Röda kostymer och en gul klänning = Skånes färger. Får vi se en trio nästa år?

Etiketter: , , , ,

lördag, februari 16, 2008

Kravallerna i Köpenhamn

Ungdomskravallerna i Köpenhamn har gått på tok för långt. Och när jag dessutom ser hur föräldrar skyddar sina barn och försvarar deras handlingar genom att lägga ansvaret på polisen blir jag bara arg.

En pappa ansåg att det var polisens fel eftersom de infört visiteringszoner, där de har rätt att visitera personer. De infördes efter ett stort antal knivöverfall. Ungdomarna upplever det som kränkande att bli visiterade, till och med i de fall de faktiskt burit kniv!

Som vanligt är det "byens fel" att barn och ungdomar bränner bilar och skolor. De stackars barnen har ju ingenstans att vara. Den som tycker det har nog missuppfattat saken. Det är inte något oskyldigt pojkstreck eller hyss de sysslar med. Titta på fotografen Michael Bothagers bildspel från Berlingske Tidene om 10 Brændte biler på Hjulmagerstien 10-16, København S. Och det är bara 10 av 28 brända bilar.

Desto bättre känns det då när jag läser artikeln "Föräldrarna har huvudansvaret" i DN. Justitieminister Lene Espersen uppmanade föräldra att engagera sig. Hon menar att samhället ska ha nolltolerans mot våld, men att föräldrarna misslyckats i sin uppgift.
Jag är djupt skadad över att det också handlar om så unga barn som 10- till 12-åringar. Jag frågar mig var föräldrarna är. De ska veta att de sitter med huvudansvaret och det bör finnas förpliktelser man som förälder inte kan avsäga sig - att hålla sina barn från kriminalitet.
Det är ord och inga visor. Kraven från Köpenhamnarna om att sätta in militär med vattenkanoner som hjälp till polisen säger väl en hel del om vad medborgarna som utsätts för barnens "hyss" tycker.

Etiketter: , , , , , ,

Ekots lördagsintervju avbryts i sex minuter. Varför?

Vem är det som har hittat på den idiotiska sändningstiden för Ekots lördagsintervju? Idag var det finansminister Anders Borg som skulle intervjuas av Inger Arenander. Spännande tyckte jag. Har precis börjat lära mig den nya sändningstiden 12.50 så idag missade jag i alla fall inte starten.

Men knappt har intervjun börjat förrän Inger Arenander avbryter Anders Borg för nu är klockan 12.54 och då är alltid land- och sjöväder i P1. Efter detta exakt klockan 13.00 fortsätter intervjun.

Varför? Kan man inte ha en halvtimmes intervju utan att avbryta den efter 4 minuter för att sända 6 minuters land- och sjöväder. Vågar man inte ändra vädertiden? Och i så fall varför? Så har det alltid varit, eller?

Flytta vädret eller flytta tillbaka lördagsintervjun till kl 13.00. Det är oerhört störande med 6 minuters avbrott i ett samtal. Sammanhanget går förlorat.

Etiketter: , , , , ,

torsdag, februari 14, 2008

Vräkning av barnfamilj tacksam dramaturgi för svt

Teve är ett fantastiskt medium när man vill dramatisera vardagliga händelser. I Rapport fick vi följa den fruktansvärda processen av en vräkning av en barnfamilj.

En ensamstående fembarnsmamma har en hyresskuld om drygt 3 000 kronor och barnens pappa kommer till undsättning.

Myndigheterna ska flytta barnen till en jourlägenhet i centrala Uppsala, men de går ju i skolan här i Sävja. Senare ska barnen flyttas från jourlägenheten till ytterligare ett nytt boende, säger barnens pappa till UNT enligt Expressen.

Det verkar ju otroligt hjärtskärande och jag förstår att Rapport passar på tillfället att utnyttja händelsen. Det är som vilket såpamanus som helst. En stackars ensamstående fembarnsmamma, dessutom av utländsk härkomst. Hon och hennes stackars oskyldiga barn ska kastas ut från sitt hem av polis och kronofogde för att det stora rika elaka kommunala bostadsföretaget vill ha 3 089 kronor till av henne. En spottstyver i deras bokföring.

Men jag har arbetat på ett bostadsföretag och vet hur man hanterade störningsärenden. Eftersom det är nästintill omöjligt att vräka någon även om samtliga grannar ringer störningsjouren varje natt, så lägger man de hyresgästerna på bevakning. En krona i skuld eller inbetald hyra en timme för sent är grund för uppsägning. Och då kan man driva ärendet i hyresnämnden och alla grannar pustar ut och sover ut!

Därav kan jag sluta mig till att det är den typen av ärende vi har att göra med här. Och det känner jag alltför väl till. I Malmö bodde jag under en fembarnsfamilj av utländsk härkomst. Det var tyst mellan kl 04.00 och 06.00; men i övrigt fanns det inte en chans att undgå barnens hockeyspelande inomhus. Något som vidimerades av vaktmästaren som inte kunde förstå hur alla skadorna i lägenheten tillkommit.

När jag gick upp för att prata med dem, öppnade barnen. Mamman kunde inte ett ord svenska och när jag frågade efter deras pappa så berättade den äldsta flickan att de var skilda. Mamman nickade instämmande när hon översatte.

Men pappan var där varje dag ändå. Och hans bil stod parkerad på gatan utanför huset dygnet om. Efter ett tag fick vi förfrågningar från myndigheter om han var i lägenheten eller inte. Det var nämligen så att mamman som ensamstående hade hyra betald, underhållsstöd för 5 barn, barnbidrag för 5 barn samt flerbarnstillägg och socialbidrag. Dessutom barnomsorg till de små barnen som inte börjat skolan än. Mannen var arbetslös och kunde inte bidra till sina barns försörjning så han hade sin hyra betald plus socialbidrag.

Men hon blev inte vräkt. Istället flyttade alla grannar därifrån; inklusive jag själv. Vi stod helt enkelt inte ut. Så allt är kanske inte som det ser ut, även om den tragiska händelsen gjorde sig bra i teve.

Etiketter: , , , , , ,

tisdag, februari 12, 2008

Klass 9 A, skolans kvalitet vs medias makt

Ikväll startat en ny teveserie, Klass 9A. En niondeklass från en av Sveriges sämst presterande skolor, Johannesskolan i Malmö, får under en termin undervisning av superpedagoger. Tanken är att de i slutet av terminen ska vara en av landets tre bästa klasser!

Jag har ju en del funderingar kring projektet, men tycker ändå att det är tillräckligt intressant att följa på nätet. (Där sänds det dessutom 30 minuter innan ordinarie sändning för de som är beroende av en teve-apparat.)

En stor fördel är ett ökat fokus på skolan. Förhoppningsvis kan det också få skoldebatten att ändra perspektiv från en kvantitativ diskussion om antal elever/klass och antal vuxna/skola till en kvalitativ diskussion om lärarutbildning, lärarlöner, läraryrkets status och det lärarlyft som alliansregeringen beslutat om.

Men samtidigt kan jag inte låta bli att fundera på hur mycket som beror på vetenskapligt belagda fenomen som Hawthorneeffekten, Pygmalioneffekten och Placeboeffekten.

Kan bara konstatera att medias makt är stor. På gott och ont.

Etiketter: , ,

Straffskatt på köttbullar

Glöm GI. Nu är det dags för KM! Studio Ett idag handlade om mat, närmare bestämt om kött och mjölk. Men det var ingen ny diet för viktnedgång och förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar eller fetma.

Nej, det handlade istället om ett påstående om att kött- och mjölkproduktionen står för en femtedel av växthusgasutsläppen. En tjänsteman på FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO, Henning Steinfeld, hävdar att boskapssektorn är den främsta huvudorsaken till dagens allvarliga miljöproblem.

Diskussionen handlade om hur vi ska överleva i en värld där konsumtionen av kött och mjölk ökar. Ett förslag var att införa en särskild klimat- och miljöskatt på mjölk och kött.

Jordbruksministern Eskil Erlandsson är en man som har is i magen och inte rusar åstad som vilken populistisk politiskt korrekt politiker som helst. Han tog det lugnt och försökte förklara att det inte är någon enkel fråga utan väldigt komplex. Han menade att det krävde mer forskning innan han kunde tänka sig att införa en: straffskatt på barnfamiljernas köttbullar!

Det var bra sagt Eskil. Jag förstår att gräddsåsen också ligger risigt till, men hur är det med potatisen och lingonsylten. Klarat de sig eller riskerar de också att straffbeskattas?

Etiketter: , , , ,

måndag, februari 11, 2008

Åter en effekt av small group thinking

I eftermiddags var jag på en föredragning om kommunens nya samarbetsavtal. Sven-Henrik Kareld var intressant att lyssna på. Vi fick en snabb historik om organisation och styrning inom offentlig sektor. Jag kopplade det genast till en uppsats på ämnet Political Leadership som jag skrev på nittiotalet. Den byggde på teori y och x, allmänt kallat piska och morot, och jag resonerade bristen i båda metoderna i framtidens organisationer. Och med det nya samarbetsavtalet försöker kommunen ställa om till en servicekultur med egenansvar för det gemensamma. På väg mot tesen: Envar sin egen ledare. Synd bara att endast 14 politiker kom av de 150 som fått inbjudan.

Sedan var det dags för gruppmöte med ”fullmäktigegruppen”. Inga stora debatter eller diskussioner, trots flera principdokument. Bland annat en ny process för kommunens arbete med planer. Det har varit problem med bristande samarbete över nämndsgränserna. Något som det förra kvinnliga kommunalrådet sa hade pågått i decennier. Förvaltningscheferna hade bytts ut och de nya hade ärvt konflikten. Hennes förklaring gav upphov till spontana igenkänningsskratt och applåder: Män är som dagisbarn. Du är kung och jag är prins. Nej, det är tvärtom…

När jag kommer hem tittar jag över tidningarna på nätet för att se vad som hänt idag. Ett glädjande besked från statsminister Fredrik Reinfeldt. Regeringen backar och drar tillbaka förslaget om en minskningsregel i sjukförsäkringen!

Det var bra. Den diskussionen har inte varit bra för Alliansen. Om man tror på privat ägande, privat ansvar och bygger arbetsmarknaden på avtalsfrihet för parterna så borde man inte ens kunna komma på ett förslag så långt från sin ideologi.

Men det är sånt som händer när man drabbas av small group thinking och blir fullständigt fartblind. Det brukar sluta illa om man är så fokuserad på målet att man missar vägen. Det vet varje rallyförare och det gäller även i andra sammanhang. Känner igen det från Skandia och Eriksson.

Nåväl, Fredrik Reinfeldt ändrade sig i det sista och då får han givetvis kritik för det av DN:s reporter: ”Men Fredrik Reinfeldt känner sig inte som någon velig statsminister, säger han”.
Svenska folket får döma. Antingen vill man ha en lyssnande regering som är beredd att ta in ny information och ändra sig, eller så anser man att det är viktigare att regeringen aldrig viker och snarare faller med sina förslag.

För mig är det så här modern politik ser ut: man utformar ett förslag, man lyssnar in kritik, man hör att vissa förutsättningar förändras, och då anpassar man sig till det.
Och du har min respekt, Fredrik. Jag vet att du lyssnar; det är du faktiskt ännu bättre på än att tala. Och jag tycker det är starkt att erkänna feltänk och ändra sig när det håller på att bli helt tokigt, särskilt om man är politiker. Deras galna förslag drabbar nämligen oftast andra än de själva värst. Hade fler vågat ändra sig så hade många idiotiska beslut utan ordentliga konsekvensanalyser aldrig tagits.

Ett bra tips: Anställ en riktigt vass djävulens advokat. Jag är ledig för nystartsjobb!

Etiketter: , , ,

söndag, februari 10, 2008

Musik för ölfestival i bayersk anda

Första uttagningen i melodifestivalen fick mig att associera till en ölfestival i bayersk anda. Christer Sjögrens - kallad schlagerprinsen - skamlösa frieri till européerna med låten I love Europé beskrivs bäst som ”en orgie av umpa-umpamusik”

Ett uttryck som jag lånat från BussPersson som använder det i sin marknadsföring av bussresor till Ölfestivaler. Och jag har varit med och arrangerat en sådan åt Siemens i Malmö, så jag har hört den bayerska musiken förr. Och förstår att den som utformat streamern "Fram för musikfria drogfestivaler" också varit på en sådan.

Etiketter: , , ,

Väljer Svenska kyrkan medlemmar?

På DN Signerat resonerar Hanne Kjöller idag kring om det finns något samband mellan det faktum att svenska kyrkan tappar medlemmar samtidigt som ”diverse coacher med tunt budskap vinner nya kunder”.

Hon konstaterar att svenska kyrkan beskylls för att vara mossig. Men berättar sedan att det finns undantag; Högalidskyrkan i Stockholm. De annonserar vårens aktiviteter i lokaltidningen:
På programmet står frigörande dans, taiji/qigong, massage, andhämtning, soppa och smörgås. Samt förstås gudstjänster, konserter och åtskilliga aktiviteter för barnfamiljer.(---) I en bisats berättar kyrkoherde Per Axerup när jag pratar med honom att församlingen välsignar homosexuella par. Varför blir jag inte förvånad?
Ja, du Hanne...Kan det vara för att den kyrkan vårdar sina församlingsmedlemmar? Varenda företag inser att de måste erbjuda sin kunder det de vill ha och dessutom vårda sina relationer med kunden.

Svenska kyrkan har en mycket god kompetens om människans själ, vilket Högalidskyrkan tydligen försöker utveckla i tiden för att möta behoven hos församlingsmedlemmarna.

Det vanligaste är tyvärr ändå att man i ett försök att förnya sig byter ut trygga symboler som Fader Vår, trosbekännelsen och vigselceremonin. Den enda konsekvensen av detta tilltag är att man bidrar till att bryta ett av de få självklara band mellan generationer. Och att de få trogna kyrkobesökarna känner sig än mer vilsna i världen.

Svenska kyrkan tycks många gånger tro att de finns till för sin egen skull. Ibland får jag också känslan av att de vill välja sina församlingsmedlemmar enligt sina egna mallar. Och i de passar oftast inte dagens människor in.

Jag tror inte att det är så att Svenska kyrkan inte behövs, utan att Svenska kyrkan inte tror att de behöver församlingsmedlemmar. Ungefär samma problem som de politiska partierna brottas med. Och de är lika dåliga på att finna lösningar; eller kanske lika lite intresserade som svenska kyrkan…

Etiketter: , ,

lördag, februari 09, 2008

Lärare och föräldrar saknar stöd

Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (fp) och socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) skriver idag på DN Debatt under rubriken "Låt tvångshämta elever som skolkar från skolan"

De ställer krav på regeringen om lagändringar inom skolans och socialtjänstens områden och efterlyser ett betydligt bättre samarbete och kräver:
För det första vill vi ha en översyn av sekretesslagen för att skola och socialtjänst på ett bättre och effektivare sätt ska kunna samlas kring de utsatta ungdomarna och utbyta information för att skapa sig en helhetsbild och kunna erbjuda rätt hjälp och stöd.

För det andra måste socialtjänstlagen ses över för att stärka barnets rätt.

För det tredje efterlyser vi en skärpning av skollagen när det gäller möjligheterna att tvinga en elev att fullgöra skolplikten.
Jag är mycket skeptiskt till alla former av lättnader i sekretesslagen, men här handlar det om barn och unga. Och barn som skolkar har ett skäl till det. Men vi utgår tyvärr fortfarande oftast från att föräldrarna vill och kan ge barnet det stöd det behöver. Samtidigt som vi tror att alla föräldrar vill sina barns bästa och alla barn har skolan som sin viktigaste uppgift.

Och om det i den bästa av världar är så, finns det ingen anledning för samhället att lägga sig i. Men det är inte så. Inte i verkligheten. Och de barnen har rätt att få den trygghet och den hjälp de behöver även om föräldrarna inte klarar av att ge den. Då måste andra vuxna träda in.

Jag har sett det här när jag jobbade som lärare. Det var känsligt att lägga sig i och lärarna drog sig för att säga eller göra något. Och om man väl anmäler till socialtjänsten så händer ändå ingenting! Inte är det meningen att en flicka i sjuan ska vara hemma och ta hand om sina småsyskon eftersom mamman är full? Men det är så! Och alltför många barn känner så stort ansvar för sina föräldrar att det blir deras livsuppgift.Det rör sig inte om någon enstaka elev, utan fler än du tror som har psykiskt sjuka och/eller missbrukande föräldrar. Och barn skyddar alltid sina föräldrar.

I artikeln beskriver de hur det kan gå till: Det finns i dag fall där en utredning inom socialtjänsten visserligen kunnat påbörjas, men där föräldrarna sedan lyckats fördröja insatser i flera år. Genom att inte dyka upp på möten, inte ringa tillbaka, tacka ja till en insats men sedan inte ta emot stöd sätts barnens framtid på spel.

En förälder som beter sig på det sättet har enligt min mening förbrukat sitt föräldraskap genom att sätta sig själv före barnets framtid.

Sedan kan jag också tänka mig att det finns föräldrar som jobbar, och tjatar på sina tonårsbarn att de måste gå till skolan. Men de kan inte själva kontrollera det och de får idag absolut inget stöd utifrån i sin föräldraroll. Det skulle säkert mottas med lättnad att föräldern får stöd från skola, socialtjänst och polis att deras barn har skolplikt.

Med ett bättre och tätare samarbete mellan skola, socialtjänst och polis skulle många barn få en barndom, en utbildning och en bättre start inför vuxenlivet. Barn är utsatta varelser som är beroende av vuxna. Det kräver att de vuxna tar det ansvaret. Om de inte gör det måste någon annan göra det. Även om det innebär myndighetsutövning, integritetskränkande och sekretesslättnader.

Jag tror ju knappast att polisen skulle börja köra skolskjutsen, men det måste finnas ett sista alternativ för alla parter. Vi kan inte bara ge upp...

Etiketter: , , ,

fredag, februari 08, 2008

Papperslösa är inget sjukvårdsproblem

I Studio Ett ställdes frågan:
Ska människor som gömmer sig undan myndigheterna och lever illegalt i Sverige ha rätt till vård?
Detta apropå ett lagförslag om vård för asylsökande. Om det förslaget går igenom kommer gömda flyktingar att utestängas från vården. Det har förekommit flera vittnesbörd om hur de papperslösa behandlas när de söker vård. Hur de nekas att träffa läkare på det ena sjukhuset efter det andra, eftersom de inte har personnummer och rätt till sjukvård.

Jag tycker hela debatten är sjuk. De finns ju här. Är sjuka här. Och söker vård här. Det måste givetvis vara sjukvårdspersonalens rättighet att ta emot patienter som söker hjälp. Läkarnas viktigaste uppgift är att rädda liv.

Inte ska de tvingas göra avkall på sin läkaretik för att utreda om patientens status enligt folkbokföring eller banksaldo! Problemet är ju inte att de är sjuka och söker vård utan att vårt system inte tillåter det.

Sjukvårdspersonal ska rädda liv. Ekonomi och personnummer är en helt annan fråga som måste lösas någon helt annanstans än i kassan på akutmottagningen! I mars tar riksdagen ställning till ett lagförslag om vård för asylsökande. Om förslaget går igenom skulle det betyda att gömda flyktingar utestängs från vården. Det menar bland annat flera frivilligorganisationer som idag riktar skarp kritik mot förslaget. Sverige har redan sedan tidigare kritiserats internationellt för hur man hanterar de papperslösa och frågan splittrar regeringen. Åsa Wieslander, sjuksköterska, Anders Åkesson, regionråd (mp) Skåne, Carin Björngren Cuadra, forskare Malmö högskola och Chatrine Pålsson Ahlgren, riksdagsledamot (kd) medverkar. Gömda flyktingar

Etiketter: , , , ,

(s), (mp) och (v) tror att arbetslöshet är en naturlag



DN:s artikel Kritik mot krav på anhöriginvandring visar tydligt på den försiktigt politiskt korrekta hållning som är själva grunden för att så många invandrare lever i misär i Sverige idag.

Igår presenterade Fredrik Reinfeldt och Tobias Billström regeringens förslag att införa försörjningskrav vid anhöriginvandring. Det är startskottet för en hel flock felaktiga slutsatser:

Vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson Kalle Larsson utgår från att förslaget syftar till att minska antalet personer som kommer till Sverige. Magdalena Streijffert, flyktingpolitisk talesman för socialdemokraterna, är emot regeringens förslag om försörjningskrav för nyanlända flyktingar. Båda två tror inte att försörjningskravet kan fungera som ett incitament för invandrare att få arbete snabbare. Och vem tror det? Även miljöpartiet kritiserar förslaget via ett pressmeddelande från Peter Eriksson.

Gemensamt för de tre att de är ansvariga för den s k integrationspolitik som egentligen inte funnits sedan begreppet kom till. De har istället bedrivit en björntjänstpolitik i syfte att stärka det egna partiets image som ”god”. Fullständigt blinda för att konsekvensen av deras symbolpolitik genererat ett samhälle som särbehandlar invandrare och struntar i FN:s mänskliga fri- och rättigheter. Och så blir det när politiker ser sig som subjekt och utnämner alla andra till objekt.

Inte ens journalisten kan hålla sig objektiv:

Under dagen hölls även en presskonferens om regeringsförslaget i Landskrona, en kommun där cirka en fjärdedel av invånarna i förra valet röstade på sverigedemokaterna. Att regeringen gör ett utspel i just den kommunen därmed skulle innebära en flirt med det invandringsfientliga partiet höll Tobias Billström inte med om. I vissa världar tycks bara en bild av Landskrona vara bekant!

Jag kan rekommendera er som missade debatten mellan Tobias Billström och Kalle Larsson i Studie Ett på eftermiddagen att lyssna på den här. Visserligen är jag väl en aning partisk, eftersom jag känner Tobias sedan tidigare. Men han är en otroligt skicklig minister och kännetecknas av verklighetsnärvaro och empati!

Det ingen nämnt är det faktum att regeringens arbetslinje även omfattar invandrare. Tanken är ju inte att de ska gå arbetslösa och bidragsförsörjda år efter år, som det hittills varit. Men om man utgår från att det är en naturlag, vilket tidigare regering och stödpartier fortfarande tycks göra, så framstår givetvis regeringens förslag på försörjningskrav som omänskligt.

Foto: Christina Linnea Örtendahl

Etiketter: , , , ,

torsdag, februari 07, 2008

Resursbrist i sjukvården orsakar inte långa köer

Köerna inom sjukvården är alldeles för långa, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

Enligt överenskommelsen om vårdgaranti mellan staten och landstingen/regionerna, får kötiden för patienter som väntar på behandling vara maximalt tre månader. Men fortfarande får de flesta vänta mellan 28 och 40 procent längre tid.

Socialminister Göran Hägglund säger till Ekot att:
Trots (sic!) att landstingen fått 250 miljoner kronor för att korta köerna har det inte haft någon effekt.
Det hade jag inte förväntat mig heller. Min erfarenhet från landstingsvärlden resulterade i en fullständig övertygelse om att sjukvårdens problem inte alls handlar om resursbrist. Enligt alla analyser jag gjort är problemen med skillnaden mellan in-put och out-put helt relaterat till organisatoriskt feltänk samt allvarliga brister i logistik, information och kommunikation.

I Malmöhus läns landsting var det nämligen så att när (s) tog över efter ett val på nittiotalet så upplöstes de pensionsfonder om ett stort antal miljoner och skickades direkt in i vårdapparaten. Inte ett enda läkarbesök tillkom! Och man visste att det inte handlade om mer pengar - utan handlingen att bjuda över är helt och hållet symbolisk.

Det politiska spelet för att slippa erkänna detta faktum är djupt omoraliskt i förhållande till patienterna, anser jag. Organisera sjukvården från patientens och personalens perspektiv. Det har betydligt större möjligheter att ge önskat resultat än lagstiftning.

Etiketter: , , , , ,

onsdag, februari 06, 2008

I Sverige offrar vi flickor på det politiskt korrekta altaret

Så var det dags igen. En flicka ”föll” från en balkong i Malmö. I teve rapporterade man om ett antal tonårsflickor som ”fallit från balkonger”. Och sedan försökte man förklara och förstå istället för att fördöma.

En ”pappa” intervjuas i sitt hemland där han är på fri fot trots att han mördat sin dotter. Han berättar att mord inte är tillåtet enligt irakisk lag, men eftersom hans dotter vid obduktionen inte var oskuld så var det inget mord!

Herregud! Nu får det väl ändå vara nog. Hur många unga flickor i invandrarfamiljer ska få falla från balkonger innan vi agerar. Vi anser oss vara ett demokratiskt land där FN:s mänskliga fri- och rättigheter gäller, men uppenbarligen omfattar det inte alla.

Sluta att acceptera och implementera den så kallade hederskulturen. Det finns inget som heter hedersmord. Mord är mord oavsett syftet! Låt flickorna få asyl och utvisa deras så kallade familjer. Så länge vi accepterar den kulturen här så kommer flickor att fortsätta falla från balkonger. Och när polisen hittat metoder att avslöja denna typ av mordmetod, så kommer de att hitta något annat. Kanske svälta dem till döds och gråta över att de drabbats av anorexia?

En av polisens teorier är att ”dödsfallet handlar om ett hedersmord”. Hennes bror och styvfar har begärts häktade, ”på sannolika skäl misstänkta för mord eller dråp”, trots att de nekar.

Den här gången är det annorlunda, eftersom det finns flera ögonvittnen. Utanför huset stod några ungdomar som chockade följde hela dödsdramat, skriver Expressen/Kvällsposten.
”Flera ungdomar såg den 16-åriga flickan falla baklänges över balkongräcket. Sekunderna senare slog hon i betongen 15 meter ned. - Hon gjorde en kullerbytta och landade på huvudet, säger ett ögonvittne.”
Jag håller med Thomas Nordegren i P1 när han i eftermiddags röt till ordentligt om att det inte borde kallas hederskultur utan ohederskultur: denna bondtölpstradition!

Denna ohederskultur handlar om familjens heder eller skam. Om vi utgår från våra normer så skulle det kallas skamkultur. Men något ytterligare prefix för mord vill jag inte ha. Mord är mord. Punkt.

Etiketter: , , , ,

tisdag, februari 05, 2008

Måske en moské?

Lars Leijonborg föreslår en statligt finansierad imamskola. Det skulle bidra till att stävja de radikala strömningarna av islam, menar han. Jag vill inte ha en alliansregering som bedriver syftespolitik. Det är en av de viktigaste anledningarna till mitt partibyte från (s) till (m).

Jag tvivlar inte på att Lars Leijonborg har ett gott syfte, men det blir oftast så fullständigt fel. Omar Mustafa, presstalesman för Sveriges unga muslimer, säger att:
Vi vill att staten legitimerar en imamutbildning, men vi vill själva vara med och utforma den. Det är inte statens sak att definiera vad som är radikal islam.
Och det har han helt rätt i.

Lägg kraften på att avsluta processen med kyrkans skiljande från staten. Ett argument som kan användas för förslaget med statlig imamutbildning är att Svenska kyrkans präster utbildas vid universiteten. Ja, varför det? Varför inte pingskyrkopastorer, eller rabbiner? Låt kyrkan ta över "sin" utbildningen istället för att skapa ytterligare ett undantag för en religös inriktning. Jämställ sedan alla utbildningar genom att ge möjlighet att studera med studiestöd från CSN.

Måske en moské i muslimsk/statlig regi?

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , , ,

måndag, februari 04, 2008

Förslag om patientmakt

Det ska bli lättare att komma åt patientjournaler, skriver DN. Men när jag läser regeringens pressmeddelande om förslaget till ny patientdatalag som ska gå till lagrådet på remiss, får jag inte alls den krypande känslan som DN:s rubrik ger.

Snarare tvärtom. Förslaget syftar istället till att stärka patientens möjlighet till inflytande och delaktighet genom att patienten själv kan bestämma vem som ska ges åtkomst till den sammanhållna journalen.

I dag är det inte möjligt för olika vårdgivare att på elektronisk väg utbyta information med varandra, trots att en övervägande del av all journalföring inom sjukvården sker elektroniskt. Istället håller man på och faxar mellan vårdgivare, vilket ger eko i pressen ibland när någon hittat patientjournaler i en container någonstans.

Det mest sympatiska med Göran Hägglunds förslag är dock den grundläggande tanken att ändra perspektivet inom sjukvården. Idag är vårdgivaren ägare till patientens information. Ett uppifrånperspektiv på patienten som objekt, helt i linje med gammal socialistisk och kommunistisk anda.

Det kommer att bli svårt för alla parter att hantera ett nytt sätt att se journaler på. Och med min erfarenhet inifrån landstinget kommer det att bli avsevärda tekniska problem, eftersom de inte är kompatibla med varandra.

Men när nu denna del förändras, se då till att även betalningar från samma patient hos olika vårdgivare går att lägga samman i högkostnadsskyddet via nätet. Idag krävs personligt besök av patient med papperskort som ska stämplas och visas upp hos alla för att gälla. Det skulle spara massor av tid och pengar för kommunal vårdpersonal. För att inte tala om irritationen hos patienterna.

Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten att utgå från människan och inte systemet inom svensk sjukvård.

Noterar förresten att DN i likhet med så många tidningar skriver Internet med liten bokstav. Finns det någon tanke bakom eller är det bara en lapsus?

Etiketter: , , ,

söndag, februari 03, 2008

Personlighetstest - dagens kristallkula

Rapport avslöjar idag att så stor andel som 80 procent av de arbetspsykologiska tester, eller personlighetstester, som används vid rekrytering har så stora kvalitetsbrister att de för dåliga för att använda.

På Stiftelsen för tillämpad psykologi har kvaliteten på några av de test som finns på marknaden. Det finns ungefär 250 stycken och de flesta av de saknar vetenskaplig grund. Ett exempel är Myers-Briggs som beskrivs som ”en kollegial sällskapslek”. Ett annat test bedöms istället som att bristerna i testets teoretiska förankring är:" oacceptabla och tenderar att kullkasta instrumentets trovärdighet."

Och dessa tester kallas för personlighets- eller begåvningstest och används för att bedöma hur väl jag skulle passa för ett jobb! Inte konstigt att jag har svårt att svara. Det finns ett antal alternativ och vad gör man när inget passar? Eller när flera alternativ passar? Eller, ännu värre, när delar av olika alternativ passar?

Jag rekommenderar istället alla rekryterare att ta reda på mitt stjärntecken och läsa närmsta horoskop eller kanske konsultera en astrolog. Eller varför inte kolla om jag är vänster- eller högerhänt. På det området verkar forskningen åtminstone vara mer belagd.

Etiketter: , , ,

lördag, februari 02, 2008

Omvänd, men knappast bortglömd

Göran Skytte har nyligen kommit ut med en bok, Omvänd, där han berättar om sin andliga resa. Hörde honom i radions Människor och tro häromdagen och idag ägnar han sin kolumn i SvD åt samma ämne. En skarp och spännande analys som speglar tidsandan:
Det är ett tidens tecken i det som kallas ”världens mest sekulariserade land”. Vilket i och för sig inte är en helt korrekt beskrivning. Mera sant är att socialdemokratin i generationer gjort allt för att nedmontera kyrkan och ersätta kristen tro med devot tro på politikens och partiets förmåga att skänka folket goda gåvor från ovan. (En strävan som för övrigt är vetenskapligt belagd.)
Det är ett tidens tecken också eftersom man i svensk debatt – både av enkelt snitt och av mera sofistikerad karaktär – inte sällan tycks utgå från att kristna helt enkelt är korkade. Typ: kristen tro kan jämföras med tro på ”tomtar, troll, vättar”.
Hans bok är säkert intressant att läsa. Det är ju ingen liten förändring i världsbilden som han genomgått. I sviterna efter 68-revolutionen började han tro på Marx och umgicks i vänsterkretsar i Malmö. Hans lillebror, Håkan Skytte, som jag lärde känna på Bullen (Två krögare) spelade i Hoola Bandoola Band.

Göran Skytte avslöjade den socialdemokratiske ministern Ove Rainers skatteplanering och blev indirekt därmed ansvarig för att han tvingades avgå. Då sköt han med pennan från vänster.

Med åren blev han dock konservativ, vilket inte är ovanligt och brukar tillskrivas ålderns visdom. Han är fortfarande en skarp skytt, men med ett perspektiv som numera ligger i linje med verkligheten. Undrar förresten om hans dotter har bidragit till den ideologiska resan? Hon var medlem i MUF i Malmö och hjälpte till att dela ut valmaterial i valrörelsen 1998.

Även om jag kan glädjas åt att människor blir äldre, klokare och trivs med livet, så är det inte alla som ser med blida ögon på den gamle revolutionärens omvändelse. I Dala-Demokraten skriver Ulf Lundén, den kände journalisten, apropå bokutgivningen: Göran Skyttes tro respekterar jag men i samhällsdebatten finner jag honom fullständigt ointressant. Jaha, tänker jag och så ägnar han en hel krönika år den ointressanta samhällskritikern.
Föraktet mot den traditionella arbetar- och fackföreningsrörelsen är lika helgjuten nu som när han tillhörde tokvänstern. Skillnaden är att han i dag skjuter sina pilar från högerflanken. Det självupptagna jaget uppfyller alla hans tankebanor men har inget att göra med samhällskritisk analys.
Och sedan kommer den klassiska socialistiska sanningen (läs: det historiska skitsnacket som Göran Persson ägnat år åt att sprida innan han fick en egen gård med maskinell gödselspridare):
Jag läser en annan bok, om arbetarna i Horndal och deras fackliga kamp. Föga glamouröst, fjärran från de stora scenerna. Vid sidan om kravet på höjda löner och minskad arbetstid, tog de strid för att dricka en kopp kaffe på arbetstid. De hade inte tid med eget navelskådande som slutligen utmynnade i hovreportage om Sven-Göran Eriksson och artiklar om aktier i Privata Affärer. Göran Skytte tackar Gud för sin framgång. Vi andra får tacka dem som gick före och skapade välståndet.
Rubriken är Omvänd och bortglömd. Det måste väl vara det Ulf Lundén och flera med honom ber om varje kväll? Vad ska man ta sig till med klassförrädare? Om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger så blir den nog sann. Eller, var det tvärtom?

Etiketter: , , , , ,

Vadå dubbelmoral, sa Patron Persson

Efter Aftonbladets avslöjande om Paret Perssons pigavdrag har ämnet för landets ledarskribenter varit givet. Maria Abrahamsson skriver i dagens SvD om Patron Perssons dubbelmoral. Hon avslutar med en fråga: Men visst är han väl fortfarande socialdemokrat?

Jag vidarebefordrade frågan till Patron Persson själv och fick följande mejlsvar:
Socialdemokrat? Jag? I am only in it for the money! Business as usual, you know!

Etiketter: , , , , ,

fredag, februari 01, 2008

Patron Persson prioriterar plötsligt piga

Dagens stora nyhet måste vara före detta socialdemokratiska partiordföranden Göran Perssons beviljade avdrag för pighjälp, vilket är sossarnas nedsättande benämning på de yrkesutbildade och skickliga, ofta kvinnliga, arbetare som kan utföra olika typer av hushållsnära tjänster.

Men ärligt? Är det någon som är förvånad? Om man undantar hans förra hustru Annika förstås; som alltid fick sköta städning och hushållsarbete själv trots rygg- och nackproblem på grund av en trafikolycka.

Patron Persson är väl som gubbar i den åldern är mest. Så han vet inte så noga vad som är fram och bak på dammsugaren, vad man ska ha en diskbalja till eller att man ska använda sprit (behöver inte vara Absolut från Åhus utan går lika bra med Ättiksprit från Perstorp!)i vattnet när man putsar fönster och avkalkar diverse hushållsmaskiner.

Och eftersom han inte klarar av de hushållnära tjänsterna nu när han är deltidsarbetande pensionär, är det klart problematiskt att erkänna att den heltidsarbetande hustrun ska sköta det när hon kommer hem.

Det hedrar patron Persson att han inte förväntar sig att hustrun ska ta hand om hans skit när hon kommer hem. Men visst skulle han kunna fixa det själv om han ville? Men om jag hade haft den pensionen, 121 000 kronor i månaden, och några små sidouppdrag, så skulle jag också välja att betala ett proffs för att sköta de uppgifterna. Och, vem skulle inte det?

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,

Skåne i natt - snö och åska live

I går kväll utfärdades stormvarning. En storm döpt till Tuva förväntades dra in över Skagerack och Kattegatt. Vindar över 25 m/s innebär att allmänheten varnas för att gå ut om man inte måste. Så jag stannar hemma.

Förra gången stormvarning utfärdades hände nästan ingenting. En liten bris krusade vattnet i Skälderviken, men inne i stan märktes ingenting. Några dagar senare kom en storm som SMHI inte varnat för. Så nu visste jag inte vad jag skulle tro.

Som stadsbo känner jag mig trots allt väldigt priviligierad, om och när stormen skulle slå till. Och jag vet. Det är sällan strömmen försvinner, värmen avtar och vattnet tryter. Jag hade heller inte förväntat mig något idag, men mina hundar kände av något och ville ut på balkongen. Okej; spännande att känna blåsten tänkte jag, gick ut och lät dem följa efter.

Det snöade, blåste och...åskade. Hundarna skällde och hoppades kunna skrämma iväg det obehagliga ljudet. Jag försökte videofilma med mobilen. Märkligt med snö och åskväder samtidigt. Vinternatten lystes upp.

Det tar drygt en minut innan första blixten kommer och efter två och en halv minut så lyser allting upp.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,