Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, oktober 31, 2007

Göran Perssons dubbla löner

En nyhet från Ekot som gått relativt omärkt förbi är att Göran Perssons konsultuppdrag under sommaren inbringat 180 000 kronor. Det framgår av hans redovisning till stadsrådsarvodesnämnden.

Nämnden är inte nöjd med redogörelsen och har krävt mer detaljerad information om Perssons transaktioner uppger TV4:s Nyheterna. Nämnden har begärt ytterligare information från den före detta socialdemoktatiska statsministern, för att kunna pröva om hans inkomster borde räknats av från avgångsersättningen om 121 000 kronor i månaden.

Märkligt att det är så tyst inom arbetarrörelsen om att han låter sina konsultarvoden gå genom företaget och kvittas mot förluster inom jordbruket. Det rimmar illa med ideologin och det man säger. Kanske är de glada över att bli av med honom överhuvudtaget? Själv skrattar säkert Göran Persson hela vägen till banken! Inte konstigt att han är så glad i kor!

Etiketter: , ,

tisdag, oktober 30, 2007

"Att göra en gubbe"

Hörde ett program i radions P1 om gubbens renässans. Intressant! Jag känner igen typen. Kännetecknande för begreppet är att de har ett evighetsperspektiv, att de alltid ser sig som subjekt, att de tar upp all plats och pratar i en evighet som om de har en ocean av tid och självklart utgår från att alla andra anser att de är värda att lyssna och lägga dyrbar tid på.

Kort sagt; att göra en gubbe är att vara självupptagen i kubik...Hur många sådana har jag inte mött i mitt liv. Möter och kommer att möta. Känner du igen typen?

Men tack vare alla de män som gjorde en gubbe vågade jag gå upp i talarstolen. Vad jag än gör och säger så kan det inte bli sämre, tänkte jag och begärde ordet som tjugoårig nyvald politiker. Tack för det gubbar!

Etiketter: , ,

måndag, oktober 29, 2007

Sven Otto Littorin, satsningar och sjöstjärnor

Ekot rapporterar idag att satsningen på instegsjobb tycks ha misslyckats.

Instegsjobben infördes vid halvårskiftet och skulle gå till personer som fått uppehållstillstånd de senaste 18 månaderna. Tanken är att de ska kunna kombinera anställning med studier i svenska genom att arbetsgivaren får en kraftig subvention på lönekostnaden.

Misslyckandet ligger i att det i slutet av september bara var 163 personer, som hade fått instegsjobb och att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin hoppats på många fler.

Jag reagerar på att media rapporterar det som ett misslyckande. Om Sven Otto bara hoppats på 75 personer inom tre månader - hade media presenterat det som en lyckad satsning då?

Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på berättelsen om barnet på stranden. Det hade varit storm och massor av sjöstjärnor hade spolats upp på stranden. Ett barn sprang runt och hjälpte sjöstjärnorna tillbaka till havet igen.

Då kommer en vuxen och säger att det finns tusentals sjöstjärnor här och det är ingen idé att försöka för det barnet kan ändå inte hjälpa alla. Barnet tittar på sjöstjärnan i sin hand och svarar klokt:
För den här gör det skillnad.

Etiketter: ,

söndag, oktober 28, 2007

Äktenskapslagstiftning och spelmonopol

Min vän Olof Lavesson och Tobias Tobé tillhör de moderater som jag vill gratulera till viktiga insatser på stämman. De debatterade med betyg väl godkänt i två avgörande diskussioner: könsneutrala äktenskap och att statens spelmonopol ska upphöra.

Bra beslut. Joakim på Ladbrokes har säkert jublat. Detta har han också hoppats på och arbetat för länge. Har förresten inte kollat om de har haft vadslagning innan moderatstämman, får nog göra det.

Nu är kd det enda partiet som inte är positiv till en könsneutral äktenskapslagstiftning. Det är antagligen bara en skillnad mellan form och innehåll. Jag tror att det handlar om sjävla begreppet äktenskap som ett heligt sakrament. Genom att hitta ett annat mer neutralt begrepp med samma innehåll tror jag att det är fullt möjligt att få en alliansöverenskommelse som fungerar. I andra länder har man en vigsel som är borgerlig och en annan som är en religiös rit. Vi borde finna en sådan lösning även i Sverige.

Men tyvärr har skilsmässan mellan staten och kyrkan stannat av efter betänketiden och båda parter står på ett ben och vet inte vart de ska gå...Dags för regeringen att bestämma sig, tycker jag. Slutför skilsmässan, Fredrik!

Etiketter: , , , , ,

fredag, oktober 26, 2007

Feministiska teorier, genusvetenskap och nationalekonomi

Media rapporterar att moderaternas partistyrelse menar att feministiska teorier och genusvetenskap är ”viktiga för kunskapen och debatten om sociala könsroller”.

Enligt samma källa är Pia Kinhult från Ängelholm kritisk till partistyrelsens linje:
Jag är alltid grundläggande skeptisk till när man höjer den här typen av vetenskap och teoribildning, som ändå är ganska ifrågasatt, till högsta kunskap, säger hon
Pia anser att partiet istället borde se människorna och inte bunta ihop oss i stora kollektiva grupper. Den här typen av teoribildning innebär mycket att kollektivisera. Jag köper helt enkelt inte det budskapet.

Jag instämmer helt och hållet i Pias analys och slutsats. Den så kallade genusteorin utgår från en vänsterideologi och inte från en vetenskap, vilket också kritiserats av min kollega Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. En fråga som han diskuterat bland annat i artikeln Den moderna könsmaktsordningens grundbult" (Statsvetenskaplig tidskrift 2000:1)

Jag brukar jämföra den så kallade genusvetenskapen med nationalekonomi. Och med den genusvetenskapliga teoribildning som idag råder så skulle nationalekonomi vara synonymt med The Keynesian Economics. Skulle alla nationalekonomiska forskare hålla med om den stipulationen? Och vad säger moderaterna?

Etiketter: , , ,

tisdag, oktober 23, 2007

Infrastruktursatsning utan regionalpolitiska skäl

Statsminister Fredrik Reinfeldt besöker Norrland och gör tummen ner för Norrbotniabanan.

Till skillnad från sossarna lovar han inte att prioritera det bygget. Vilken tur! Bättre att satsa pengar på kommunikationer som kan användas av många.

Infrastruktur ska inte styras och utvecklas på grund av regionalpolitiska skäl. Äntligen en regering som har förstått skillnaden.

söndag, oktober 21, 2007

Varför finns det inga friidrottshuliganer?

Ja, så var det då dags igen. Så kallade fotbollssupportrar har haft arrangerade gängslagsmål i helgen. I Stockholm, Göteborg, Borås och i lilla Åstorp har pojkar och män utnyttjat allas våra polisers tjänster.

I lilla Åstorp drabbade 100 supportrar till fotbollsklubbar från Hammarby, Helsingborg och Köpenhamn samman. Polisen grep 90 personer misstänkta för våldsamt upplopp och misshandel.

Det väcker ett antal frågor: Varför ska vi skattebetalare ta hand om notan när fotbollssupportrar slåss? Varför ska andra arrangörer betala vakter och poliser? Vad har egentligen slagsmål med fotboll att göra? Varför finns det inga friidrottshuliganer eller konståkningshuliganer?

Det är väl ändå dags att låta idrotten bära sina egna kostnader...

fredag, oktober 19, 2007

Prinsessbröllop 2008?

Enligt pressen planerar Utrikesdepartementet för kronprinsessan Viktorias bröllop under 2008. Tyvärr medger hovet inte kopiering av foton.

Anledningen till denna spekulation i alla typer av medier är att det i utrikesdepartementents verksamhetsplan finns några rader där de äskar extra resurser för:
”beredskap för bröllop i Kungahuset (övertid, presslogistik, datastöd, extrapersonal m.m m.m - omöjligt att kvantifiera i dagsläget)”.
Från hovets sida ber man om ursäkt för att man uttalat sig övertydligt; eftersom äskandet av medel bara är en säkerhetsåtgärd för det fall att ett kungligt bröllop skulle bli aktuellt nästa år. Undrar hur många som i likhet med mig anser att det är högt på tiden att ett kungligt bröllop förgyller vår tillvaro och hoppas att det äntligen är tid att sessorna får symbolisera Sverige som sagolandet.

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , ,

torsdag, oktober 18, 2007

Kvinnors arbete är obsolet

Partiledardeabatten hade många olika perspektiv. Ett av de mest relevanta var ändå Maud Olofssons tro på förslaget om att kvinnor inte ska tvingas stämpla upp till heltid i 18 år, vilket systemet medgett hittintills.

Det kan väl knappast finnas någon kvinna som tycker att det är ett bra system. Ett system som kommer att gynna kvinnors egna förhoppningar om breda möjlighet och långsiktig vidareutveckling i dess yrke och arbetsliv.
Maud Olofsson uttalade följande undran kring kvinnors arbetsliv, främst inom offentlig sektor:

– Vad är det som gör att kommuner och landsting år efter år tvingar kvinnor att jobba deltid? Jo, för att det finns en möjlighet för arbetsgivarna att se till att de lever på a-kassa resten av tiden.
Och det tycks mig självklart att så länge systemet ser ut så kommer de äldre- och medelålders män som sitter i majoritet i de landstingspolitiska beslutsorganen att tendera gilla dagens och gårdagens system. Det är ett system som är fullständigt obsolet. Och det borde alla som ser längre fram än vad näsan räcker kunna instämma i.

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , ,

Medverkan i televisionen

Återigen blir jag uppringd av televisionen och tillfrågad om att medverka i ett nytt teveprogram. I och för sig väldigt intressant och spännande men inte det huvudsakliga syftet med min blogg.

Det är inte så att jag kategoriskt säger nej till alla förfrågningar från tevemediet, men jag vill inte delta för att göra ett program. Om jag ska tacka ja till att vara med bör programmet ha ett tydligt syfte och mål, samtidigt som mitt tänkta bidrag till ämnet är väl genomtänkt och ger ett reellt bidrag till problematiseringen av det valda ämnet.

Ämnet var förvisso ytterst relevant denna gång, men det är skillnad på att synas för synandets skull och att synas för det angelägna och aktuella budskapets spridnings skull...tycker jag.

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , ,

onsdag, oktober 17, 2007

Uppdrag granskning - cynismens magasin

Tittade på Uppdrag Gransknings reportage om barackområdet Mosippan i Malmö. Det presenterades som "i Malmös utkant är en sista utpost för samhällets allra svagaste - de som inte får plats någon annanstans."

Mosippan beskrivs som "samhällets misslyckande". Vi har svikit de 130 barn som drömmer om en bättre framtid och som tvingas leva i misär eftersom socialtjänsten och samhället inte tar sitt ansvar för de stackars små.

Ett j-a cyniskt program. Först utnyttjar man genom intervjuer och filminspelning ett antal barn som mår fruktansvärt dåligt. Förmodligen ser reportern det som att syftet med att utsätta barnen för detta övergrepp som gott. Och då är det värt att offra några små flickor för att eventuellt få stora journalistpriset.

Jag undrar hur det går för de barn som hängdes ut i reportaget. De kämpar och försöker hålla skenet uppe genom att inte visa upp sitt liv i skolan. De lever i en pakt med sina föräldrar. Det enda reportern lyckas med är att legitimiera denna, och återigen får barnen betala priset. Bara ännu en vuxen som inte ser barnen som köper den livslögn de tvingas presentera. Och som sänder det i teve. Helt otroligt! Tänker man inte?

Sedan avstår man i mångt och mycket att intervjua de ytterts ansvariga; nämligen föräldrarna. Formulera om frågan och låt barnen vara ifred. Barnen är inte i första hand "samhällets misslyckande" utan en konsekvens av föräldrarnas tillkortakommande. Gör gärna ett program om Mosippan! För barnens skull!

Som jag ser det är samhällets misslyckande i detta fallet att man inte tar hand om barnen när föräldrarna uppenbarligen inte klarar av att ta sitt vuxenansvar. De vuxna som intervjuades representerade i huvudsak myndigheter och de köpte den bild som reportern presenterade och svarade utifrån den. Som sagt: en j-a cynisk reporter.

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , ,

Maud - alla kvinnors vapendragare

Lyssnade på en del av partiledaredebatten. Ovanligt vass och spännande. Kanske till viss del beroende på att Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt hade betydligt mer temperament än i tevedebatten. Det var riktigt roligt att höra ordkriget. Men de replikskiften jag fastnade för var de mellan Maud Olofsson och Lars Ohly och senare Peter Eriksson. Hon är hård men rättvis, Maud - alla kvinnors vapendragare.

När Lars Ohly säger att privatiseringen försämrar välfärden svarar Maud:
Då tänker jag på Åsa Isberg som äger Hammarhöjd hemma i Bygdeå, ett äldreboende med 22 lägenheter för de gamla. Jag tror inte att Åsa Isberg känner att hon försämrar för de gamla på Hammarhöjd. Jag tror inte heller att pensionärerna på Hammarhöjd känner igen sig när Lars Ohly står här och säger att man försämrar. Jag tror inte att de kvinnor som har hoppat av offentlig sektor för att de är missnöjda med den offentliga sektorn som arbetsgivare och som startar kooperativ runt om i landet för att göra detta bättre känner igen sig. Jag tror däremot att de tycker att Lars Ohly är otroligt oförskämd mot alla dessa initiativ. Det är vad jag tror.
Och sedan avslutar Maud replikskiftet med en synpunkt som jag instämmer i till hundra procent:
Ditt påstående om att privatisering försämrar kommenterade du inte ens. Jag tror att du ska be alla dem du anklagar en ursäkt. Det är inte så att privatiseringen alltid försämrar. Många av de kvinnor som har startat kooperativ och alternativa verksamheter för att de är missnöjda med kommunernas eller landstingens sätt att sköta detta gör det faktiskt för att de vill göra det bättre för gamla och sjuka. Det är oförskämt, säger jag än en gång.
Sedan debatterar hon infrastruktur på samma norrländska planhalva som Peter Eriksson:
Miljöpartiet tar bort pengar till skötsel och underhåll. Varför gör man det? Peter Eriksson bor i en trakt där vi vet att det är otroligt dåliga vägar. Skogsindustrin klagar över att de inte kan ta fram virke och sälja därför att vägarna är för dåliga. Frågan är: Måste man ha stadsjeep för att ta sig fram på dessa vägar?
Och påpekar att somliga inte lever som de lär:
Jag tycker bara att det vore hedervärt om Peter Eriksson erkände att skötsel och underhåll inte är någonting för Peter Eriksson. Men då innebär det att det inte bara är Peter Eriksson och andra som behöver stadsjeep. Då är det många som kommer att behöva stadsjeep för att kunna ta sig fram på det vägnät som är så illa skött i Sverige efter ert regeringsinnehav.
Och den stickrepliken tog där den skulle:
Herr talman! Jag kan väl säga att Maud Olofssons argumentationsteknik sjunker under ytan för vad som borde vara rimligt anständigt. Men jag ska inte kommentera det så mycket mer.
Och nej, det ska inte jag heller eftersom väl alla redan känner till att Peter Eriksson kör omkring i en stadsjeep som för säkerhets skull är registrerad på hustrun. Mitt samlade omdöme är att det var den bästa och mest livliga partiledaredebatt på länge. Ovanligt konkret, klargörande och vass. Ni klarade er bra allihop, även om somliga hade större problem än andra att försvara sig. Mer sånt!

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , , ,

tisdag, oktober 16, 2007

Välkommen till bloggvärlden Helsingborgs Dagblad/Nordvästra Skånes Tidningar

Äntligen har hd.se anslutit sig till Twingly. Från och med idag ska alla publicerade artiklar visa länkar till bloggar som skrivit en kommentar och länkat den. Detta har länge funnits i de stora tidningarna, och jag gillar interaktiviteten mellan bloggvärlden och den så kallade "riktiga median".

Debatten om bloggarna har varit mycket för och emot, men nu tycks bloggvärlden få ett erkännande från chefredaktören på HD/NST:
Det kan ge våra läsare ett mervärde när de erbjuds att följa den debatt som vår journalistik genererar. Bloggarna är här för att stanna och ofta tar de sin utgångspunkt i någonting som har publicerats i de mer traditionella medierna och tar den diskussionen vidare. Den tar vi på allvar och vill bjuda våra läsare att också ta del av det, säger Sören Karlsson.
Det ska bli intressant att följa utvecklingen av den mediahybrid som kan uppstå. Uppenbart är att Sören Karlsson insett att det handlar om en win-win-situation och inget nollsummespel. Så välkommen till bloggvärlden hd.se

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , , ,

Marie är inte den Marie

Idag skriver HD/NST om den oerhört tråkiga sammanblandning av Marie Ljung (m) och Marie Lennerljung (fd m) som sker. Det har hänt tidigare att de har blandats ihop, eftersom båda suttit i kommunfullmäktige och båda skrivit en del motioner och förekommit i pressen. En gång skrev till och med journalisten fel; Marie Ljung på ett ställe i artikeln och Marie Lennerljung på ett annat. Det har väl inte varit lite jobbigt även tidigare, men denna gång har Marie Ljung drabbats oerhört hårt på grund av Marie Lennerljungs uttalande på ett forum på nätet om hur hon firat mordet på Olof Palme.

Många tror att det var jag som skrev på forumet, när det var Marie Lennerljung, säger Marie Ljung till HD/NST.

Marie har fått många obehagliga telefonsamtal från arga anonyma personer och även mejl med samma typ av innehåll. Hon berättade det på gruppmötet igårkväll. Det är otroligt tråkigt eftersom Marie är en så underbar kvinna med stort hjärta för människor. Hon brinner för att alla, särskilt barn, ska ha det bra och det är därför hon arbetar politiskt. Känner man henne väl, som jag gör, så är det helt klart att hon aldrig någonsin skulle uttala sig så.

Men tyvärr är det många människor som inte känner någon politiker och som gärna vill tro att det är elaka och egoistiska och vill alla illa. En bild som tyvärr sprids i media eftersom det oftast bara skrivs om de politiker som gjort något dumt. Heder åt journalisten Hans Jonsson som väljer att göra ett undantag!

Här i Ängelholm är Marie Ljung ordinarie ledamot i kommunfullmäkige och kommunstyrelsen samt ersättare i dess arbetsutskott. Marie berättade själv på gruppmötet att en av de saker som bekymrade henne mest var att hon som ordförande i beredningen för tillväxt och utveckling [Region Skåne] har jag varit ute i länet och delat ut broschyrer om verksamheten. Jag har träffat och pratat med väldigt många människor och därför är det ledsamt att de kanske tror att det är jag som uttryckt mig så illa.

I april 2006 redovisade den parlamentariska kommittén, Kommittén om hot och våld mot förtroendevalda, sitt betänkande Jakten på makten (SOU 2006:46). Min vän statsvetaren Agneta Blom har varit sekreterare i kommittén. Bakgrunden till betänkandet var att
förekomsten av hot och våld mot de demokratiska institutionerna och dess företrädare i stat, kommun och landsting är mycket allvarlig och ger negativa effekter för demokratin och det representativa systemet. I ett demokratiskt samhälle är det oacceptabelt att människor som väljer att engagera sig politiskt därigenom utsätter sig själva och sina närstående för en reell risk att bli utsatta för hot eller våld.
Så jag tycker det är bra att HD/NST skriver om det som Marie Ljung råkat ut för, dessutom helt oförskylld. Hoppas detta missförstånd nu är uppklarat...

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , , ,

måndag, oktober 15, 2007

...fråga Åsa!

Har inte riktigt hunnit med i media de senaste dagarna, men gör ett försök emellanåt. Inför gruppmötet ikväll gick jag igenom fortsättningen på avsnittet moderaten Marie Lennerljungs osmakliga chatinlägg om Olof Palme.

Både Expressen och HD/NST skriver att kommunalrådet Åsa Herbst (m) meddelat nyheten att Lennerljung sagt upp sitt medlemskap med omedelbar verkan. Åsa Herbst menade att det inte fanns några andra alternativ.

- Det här var otroligt korkat, säger Åsa Herbst. Om slutet på historien säger jag som Margaret Thatcher:
If you want something said, ask a man...if you want something done, ask a woman.
Fritt översatt till svenska blir det: Om du vill ha något sagt, fråga en gubbe...om du vill ha någonting uträttat, fråga Åsa!

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , ,

Är homestaging en onödig bransch?

Hörde på Ekot att en riksdagsledamot kritiserar avdragsrätten för homestaging. Ja, det var väl inte märkligt i sig, men när jag hör vem det är och varför så undrar jag verkligen om somliga vet vad de gör.

Men riksdagsledamoten Rolf Gunnarsson säger i en motion att avdragsrätten borde tas bort, eftersom den är orimlig och bara gynnar vissa grupper.
Jag tror inte att Ada Persson 83 gör någon stajling och försöker dra av för det när hon säljer sin bostadsrätt, det är nog miljonförsäljningar som det handlar om, säger Rolf Gunnarsson till Ekot.
Visst låter det som om en sosse varit framme och plitat och tyckt till?

Och jag kan förvisso hålla med om att när man tjänar pengar ska man betala skatt, och att det är en onödig sak för staten att subventionera homestaging.

Men då glömmer man en sak: och det är att homestaging utvecklats enormt under de senaste åren. Det är numera en miljonindustri och en av de branscher som växer snabbast. Det är många nya företag som startats tack vare denna möjlighet. En sökning på Google gav 106 000 träffar på svenska sidor, och det säger väl något om hur stort det är.

Det säger inte den moderata riksdagsledamoten Rolf Gunnarsson! Men har väl inte googlat moderat riksdagsledamot heller. Den sökningen ger 128 000 träffar på svenska sidor. Något mer än homestaging alltså!

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , , ,

söndag, oktober 14, 2007

Jag firar Årets Näringslivdagar; andra firade Palmes död

Har varit på Näringslivsdagarna för beslutsfattare i Skåne Nordväst. Fantastiskt intressanta och inspirerande föredrag, under två dagar. Spännande diskussioner och lunchmöten. Återseende av gamla bekanta; som Hans-Bertil Sinclair från Klippan och Anette Åkesson från Båstad.

Guldkärnanfesten var en fantastisk avslutning med god skånsk mat, opera, prisutdelning och dansskola. Till Årets personlighet valdes Robert Lillhonga som gjort filmen Hata Göteborg. Snacka om underdog.

Ledare i dansskolan var Ann Wilson, mest känd från Let´s dance i TV4. Till danspartner valde hon Christer Paulsson, chef på Kullaflyg. Vi har fotograferat och videofilmat parets vilda dans... Vi ses på onsdag Christer!

Mitt i denna fantastiska tillställning får jag ett telefonsamtal. Som tur är finns den bärbara med och på Dunkers Kulturhus är det enkelt att koppla upp sig till nätet. Måste bara läsa HD/NST och kvällspressen. Tipset rörde en ängelholmsmoderat som enligt löpsedlarna firat mordet på Olof Palme med att röka cigarr.

Och mycket riktigt; på hd.se fann jag en artikel om att Marie Lennerljung skrivit detta på ett chatforum på nätet.

När tidningen frågar Marie Lennerljung vad hon har att säga om sitt veckogamla inlägg svarar hon:

— Ingenting.

Marie Lennerljung är den här mandatperioden moderat ersättare i tekniska nämnden. Förra mandatperioden var hon ersättare i kommunfullmäktige. Hon satt kvar till den nya fullmäktigeförsamlingen tillträdde efter valet hösten 2006.

Sven-Ingvar Borgquist (m) säger till tidningen:

— Det är beklagligt. Så här tycker jag inte att en representant för partiet ska uttrycka sig, säger han.


Journalisten Hans Jonsson ställer följdfrågan: Kommer ni att agera på något sätt?

— Det bör vi nog göra. Det är en sak som vi får diskutera, säger han.


Inga hårdhandskar här alltså. Mycket kan man acceptera i yttrandefrihetens namn, men att fira att en person, dessutom landets statsminister, är osmakligt. Och det säger jag inte för att jag är släkt med familjen Palme utan för att den sortens uttalande inte ska behöva drabba någon människa överhuvudtaget.

Om Marie Lennerljung tycker det så borde hon åtminstone hålla det för sig själv. Och självklart måste hon ta konsekvensen av sitt övertramp. Det smutsar ner alla moderater; ifrågasätter vår människosyn och framställer oss som mer eller mindre tokiga och rabiata extremister.

Snabbt hängde Expressen och Aftonbladet på. Per Schlingman och Mona Sahlin uttalade sig. Till saken hör att Marie Lennerljung alltid varit en kontroversiell kommunpolitiker. Inte minst i motionen om att använda biblioteken som utlämningsställe för Systembolaget.

Denna typen av uttalanden kan inte accepteras inom politiken i en demokrati. Det hoppas jag att Marie Lennerljung själv inser. Hon kommer inte att kunna tillföra moderaterna eller Ängelholm något positivt; enda rollen som återstår är en belastning för medlemmar, väljare, kommuninvånare och Sveriges regering.

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , , , , , ,

tisdag, oktober 09, 2007

Moderaterna ger kvinnor en chans!

Svenska Dagbladet berättar att moderaternas partiledning vill införa en särskild kvinnokvot på valsedlarna. Per Schlingmann anser att 40 procent av kandidaterna ska vara kvinnor. Wow!!!
Vi kommer i valen 2009 och 2010 för första gången att sätta upp mätbara mål för våra listor. Vi vill ha fler starka kvinnliga företrädare, och har till viss del problem med en sned könsfördelning. Det tar vi på allvar, säger partisekreterare Per Schlingmann.
I förra valet var könsgapet i moderaterna enormt. Inget annat parti har så stora könsskillnader i väljarkåren! Om kvinnor generellt hade röstat på moderaterna i samma omfattning som män, hade vi lyft hela Sverige.

I princip är jag helt emot kvotering. Jag anser att kompetens måste vara det viktigaste kriteriet. Men å andra sidan är det idag, åtminstone lokalt, fullständigt klart att kön är viktigare än kompetens. Detsamma gäller kriteriet ålder. Kvinnor ska hållas kort. Liksom "ungdomar" under 60.

Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman är principiellt emot förslaget och jag håller egentligen med honom helt och hållet. Instämmer även i hans analys:
Men partiet har inte lagt tillräckligt mycket tid på att utveckla en egen jämställdhetsagenda, och därför är det inte förvånande att man bara köper någon annans, det vill säga vänsterns.


för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , ,

En spökskrivares bekännelser

Aftonbladet skriver indignerat under rubriken Maud Olofsson lurade läsarna.

Enligt Kalle Jungkvist, chefredaktör för aftonbladet.se är det anmärkningsvärt att Maud Olofsson lät sin pressekreterare chatta med tidningens läsare. Han anser att Maud Olofsson "lurade" läsarna.

Vid tangentbordet satt istället näringsministerns pressekreterare Lisa Wärn. Den tiden är för länge sedan förbi när politikerna själva hade möjlighet att leva upp till alla förväntningar personligen i tid och rum. Inte ens Joe Labero skulle klara av det tricket. Och därför kan jag inte förstå upprördheten.

Jag har själv jobbat som politisk sekreterare och spökskrivare. Alla i branschen vet att det är så det fungerar. Och som professionell sekreterare vet jag exakt vad "min" politiker skulle svara på en fråga. Det är ju det som är jobbet så att säga.

Om nu Kalle Jungkvist låtsas som att han aldrig hört talas om något liknande så kan jag bara tolka det på två alternativa sätt:

Antingen är han otroligt naiv och ny på jobbet eller så har han ett syfte med att svartmåla Maud Olofsson. Bara han själv vet vilket som gäller; men jag sätter en slant på det senare.

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , ,

söndag, oktober 07, 2007

Mona Sahlin som populist och pensionärskramare

Första tevedebatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt har sänts. Det var en ganska förutsägbar debatt. Ungefär som Ulrich Beck resonerar om i sin Vad innebär globaliseringen? där han konstaterar att den nya rörligheten skapar en specialisering.

Enligt denna teori skulle moderaternas jobbpolitik attrahera människor som vill arbeta medan socialdemoktraternas bidragspolitik attraherar människor som inte vill arbeta. Allt i ett globaliseringsperspektiv.

Det innebär att i de länder som det är lönsamt att arbeta kommer arbetskraftsinvandring att dominera, medan det i de länder där det är lönsamt med bidrag av olika slag kommer de som är beroende av bidrag att dominera invandringen.

Mona Sahlin är mer intresserad av att röstmaximera än att ta ansvar för medborgarnas framtid. Det bästa exemplet på detta är den populistiska skattesänkning för pensionärer som hon lovat.

Moderaterna och alliansregeringen har infört ett jobbavdrag för alla som arbetar för att tydliggöra budskapet om att man står för arbetslinjen. Detta har väckt mycket harm hos pensionärer som anser att de missgynnas.

Låt oss en gång för alla göra klart att varken dagens pensionärer eller den kommande generationens pensinärer har avsatt några pengar till sina pensioner. I stället förhåller det sig så att de sedan länge levt upp de pengar dom betalat in i skatt. Ska sanningen fram har de flesta faktiskt fått mer tillbaka än vad de betalat in. Fakturan skickas glatt vidare till barnbarn och barnbarnsbarn.

Det är således inte relevant när pensionärerna hävdar att deras pensioner är uppskjuten lön och därför bör beskattas lika som lön - och därmed rendera till s k jobbavdrag.

Tyvärr har sossarna låtit alla leva i den tron i flera sekler. Vilket resulterar i att alla pensionärer är upprörda över alliansregeringens diskriminering av äldre och öppnar upp för socialdemokratisk missnöjespolitik.

Så Fredrik Reinfeldt har helt rätt när han säger att:
Den bästa politiken för äldre som inte jobbar är att se till att yngre som är i arbetsför ålder jobbar. Varför? Jo, därför att det är en koppling mellan hur många som jobbar och vilken tillväxt vi har i den svenska ekonomin, hur pensionerna faller ut.
Det kan vara så att den partiledare som lyckas förmedla denna sanning pedagogiskt och kommunikativt är den som vinner valet nästa gång.

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , ,

Den hele politikern

Igår var jag på stranden hela dagen. Har därför inte lyssnat på Ekots lördagsintervju med Mikael Odenberg förrän sent i går kväll. Förvisso finns det en del att fundera kring samtalet, men...

jag väljer att bara helt kort konstatera att Mikael Odenberg är något så ovanligt som en politiker med hög moral. Eller expolitiker, rättare sagt.

För min del är han välkommen tillbaka. Han är ett skolexempel på den normativa politikertyp som jag kallar för Den hele politikern i ett av förarbetena till min magisteruppsats i statsvetenskap.

I sakfrågan har jag dock inte samma uppfattning som Mikael Odenberg.

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , ,

fredag, oktober 05, 2007

Vem är du; vem är jag....

Marko Huttunen har en otrolig förmåga att spetsa till debatten. Det gillar jag. Nu skriver han en debattartikel i Aftonbladet med anledning av att EU nyligen bestämt sig för att välja den kontroversiella metoden att registrera vilken ras vi tillhör.
Ambitionen är att kunna mäta den etniska diskrimineringen, skriver Marko Huttunen, kommunfullmäktigeledamot (m) i Landskrona.
Det är vanlig socialdemokratisk syftesetik. Läs debattartikeln och förundras. Min släkttavla är inte lika komplicerad som Markos, men vi tillhör väl ändå människorasen alla. Eller ska vi starta om den rasbiologiska forskningen i Sverige för att tjäna det goda syftet?

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , ,

torsdag, oktober 04, 2007

Alla tanter är inte goda; en del är självgoda.

Häromdagen var en av de stora nyheterna att Sidas internkontroll är otillräcklig. Riksrevisionen hade granskat Sidas biståndsprojekt och underkänner deras internkontroll totalt.

Det är sannerligen ingen nyhet för dem som på något sätt arbetat inom, eller kommit i kontakt med, något av frivilligorganisationernas biståndsprojekt. Personligen har jag kännedom om Forum Syds verksamhet med beviljande, utbetalning och uppföljning av projektpengar i den ideella sektorn för bistånd i öststaterna. Så rubrikerna om svidande kritik förvånar mig inte ett dugg, utan snarare det faktum att det inte sagts offentligt tidigare.

Jag är ledsen att säga det men: Alla tanter är inte goda; en del är självgoda.

Enligt projektledaren vid Riksrevisionen, Staffan Ivarsson består felen av allt möjligt:
Det är oriktiga handlingar, det är förfalskade närvarolistor och kvittenser, det är för höga over head-kostnader. Man sitter och belönar sig själv med rejäla löner som inte motiveras av arbetsinsatserna. Det blir ett slags korruptiv miljö. Man kan tala om en smygande korruption på bredden
Sidas kontroll av biståndsprojekten har inte fungerat. De revisorer som varit satta att granska verksamheten har i praktiken inte gjort någonting, utan helt förlitat sig på lokala revisorers utlåtanden.

Och det har jag upplevt inifrån. De lokala revisorerna har varit valda av den styrelse de är satta att granska och bekanta med personer i densamma. Och i något fall har de till och med tillhört styrelsen. Och vid de få tillfällen då Forum Syd har krävt en utomstående uppföljning av biståndsprojektet, innan den slutliga utbetalningen, har man anlitat en vän till projektledaren! Som dessutom fått bra betalt för uppföljningen genom pengar från Sida eftersom kostnaden för arbetet lagts in i projektansökan!

Men det är bara ett naturligt resultat av den socialdemokratiska syftesetikens hegemoni. Syftet gott, allting gott. Måtte alliansregeringen minska anslagen, se över rutinerna och skärpa kontrollen.

En av cheferna på Sida, Magnus Lindell, erkänner att det finns brister i deras kontrollsystem och att de litat för mycket på de lokala revisorerna.

Alla tanter är inte goda; en del är självgoda.

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , ,

onsdag, oktober 03, 2007

Inbjudan att medverka i SVT Argument

Fick ett intressant mejl från Axel Humlesjö vid SVT idag. Han skriver bland annat följande:
I morgondagens SVT Argument ska vi ta upp regeringens direktiv om sjukskrivningar. Hur många veckor varje sjukdom eller skada ger i frånvaro osv. Har du åsikter om detta?
Ja, det har jag ju i och för sig men eftersom jag inte känner mig bekväm med tekniken och mediet så avböjer jag inbjudan. Men erbjuder mig att svara på eventuella frågor via mejl.

Antar att förfrågan om min medverkan handlade om mitt inlägg Fredrik får bli min Sancho Panza på bloggen och SVT Opinion. Gissar att Cristina Husmark Pehrsson deltar i sin egenskap av socialförsäkringsminister. Kan bli intressant...

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , ,

tisdag, oktober 02, 2007

Thomas Nordegren och K-G Bergström

Har ni hört trailern för Nordegren i P1?
Jag ställer frågorna som ingen annan vågar ställa och jag är mer intellektuell och snyggare än K-G Bergström.
Han glömde säga att han har mer självdistans och humor än K-G Bergström...

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , ,

Sviniga Skit Ungdomar i Bryssel

Expressen skriver idag om rummet på Hotel van Belle i Bryssel som fick saneras efter att tre SSU-toppar utbildats i EU-politik, förfestat och festat om på Bryssels krogar och nattklubbar.

Det fanns avföring på mattan, dörren till toaletten, på ytterdörren, stolen och väggen, berättar receptionisten Rashid bin Hach.

Han samlade ihop SSU-sällskapet om drygt tjugo personer dagen efter men ingen ville ta på sig ansvaret.

Hon som var ansvarig försökte försvara de andra och skyllde på att avföringen kom från en katt eller något annat djur, säger Rashid bin Hach. Han förväntar sig att gästerna kommer att fortsätta neka och säga: ”Det är inte vi”.

Det tog städerskan drygt två och en halv timme att städa och SSU-topparna samlade ihop 500 spänn till henne för besväret.

Expressen skriver i artikeln att de har sökt SSU-basen Jytte Guteland för en kommentar, men inte har lyckats nå henne. Det förvånar mig inte det minsta.

Faktum är att inget i den här historien förvånar mig. Att SSU-toppar festar om och beter som som svin är inget nytt. Att de tror sig förmer än andra är heller inget nytt. Att de skyller på andra är heller inget nytt. Dock finns det ett kreativt inslag i den bortförklaringen: att skylla på djuren istället för på näringslivet som de alltid gjort tidigare!

Men att de inte vill betala en piga en hyfsad lön är inget nytt. Klart man behandlar tjänstefolk som tjänstefolk. Inte behöver de ha betalt egentligen. De borde egentligen bara vara glada över att få lov att torka skiten efter så högt uppsatta svenska SSU-politiker i Bryssel.

Att de kommer att fortsätta att neka och säga att det är någon annan är heller inget nytt. Det var ju sossarna som konstruerade idologin bakom nånannanismen och utvecklade den i absurdum.

Jag tänker delta i SSU:s tävling: Vad vill du förändra i världen? Mitt tävlingsförslag är: att alla människor är lika, utom vissa skitsvin som anser sig jämlikare!

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , , ,

måndag, oktober 01, 2007

Den rosa behån

Nu börjar den rosa månaden. Här i Ängelholm påminde Cityföreningen redan i lördags om kampanjen. Först och främst genom att Cityföreningens general bar en rosa glittrande hög hatt och talade om att vi kunde stödja Rosa Bandet på olika sätt. Bland annat anordnar Cityföreningen en insamling med chans att vinna en rosa dator. Lika liten som fin!

Rosa Bandet är Cancerfondens kampanj till förmån för bröstcancerforskningen. Det är en nationell samling och en rikstäckande insamlingsaktion där Sverige färgas rosa med hjälp av företag, organisationer, handlare och privatpersoner under hela oktober.

Det är min förhoppning att samtliga landsting och regioner i Sverige genomför mammografiundersökningar enligt socialstyrelsens riktlinjer. Till förmån för alla.

Min favorit i uppmärksamhet för Rosa Bandet är konstnären Ebba Kristina Wingårdhs fantastisk utstyrsel i form av en rosa behå på bysten vid Stortorget här i Ängelholm. (Fotona på bysten och behån tog jag med mobilen, vilket förklarar den bristfälliga kvalitén, förra året).

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , ,