Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, oktober 30, 2006

Studenter stängs av från Internet

Hundratals studenter varnas och stängs av från högskolornas och universitetens datornät varje år, misstänkta för illegal fildelning. Det visar en undersökning som Front i P3 har gjort.

Av de 25 universitet, högskolor och studentnät som svarat på enkäten, säger hälften att illegal fildelning kan leda till avstängning från universitetens och högskolornas datanät. I till exempel Växjö, Uppsala och Luleå har närmare 270 studenter stängts av från Sunet i år.

Front har intervjuat IT-chefen på Växjö universitet, Johnny Fyrman, som ansvarar för avstängningarna:
– I det här fallet är det Time Warner. De önskar att vi ska stänga av den här människan (läs: Johanna) beroende på detta.

Hur kan ni vara säkra på att de bryter mot de här reglerna?

– Det kan vi inte vara.
På de universitet och högskolor som har gått över till kommersiella operatörer, är det nästan inga studenter som stängs av. Bredbandsbolaget värnar om kundernas integritet och bryr sig inte om mejlen från upphovsrättorganisationerna. De menar att det är polisens uppgift att utreda om ett brott har skett eller ej.

De avstängda studenterna har inte en chans att överklaga sin avstängning. Skandal! Det är inte första gången studenter är rättslösa i Sverige; det är snarare regel än undantag. Varför?

torsdag, oktober 26, 2006

Ekonomisk demokrati - ett feltänk från 70-talet

Alliansregeringen gör ett gott jobb med att granska och förändra alla "självklara" bidrag till både det ena och det andra. Nästa år kommer de fackliga organisationerna att själva få stå för de 100 miljoner kronor som staten tidigare bidragit med till fackliga utbildningar.

Historiskt går bidraget tillbaka till 70-talet och införandet av arbetsrättslagar; bland annat krävde medbestämmandelagen att fackets medlemmar skulle utbildas.

- Det var ett led i att fördjupa den ekonomiska demokratin, säger professorn i ekonomisk historia, Mats Isaksson, till Ekot.

Senare har facket också fått bidrag för främja vuxnas lärande. Givetvis är LO kritiskt till förändringen. De menar att den fackliga utbildningen ska finansieras via staten eller arbetsgivarna.

Så klart! LO har alltid drivit frågan om ekonomisk demokrati. Ett fullständigt vansinnigt begrepp som gett upphov till feltänk i stil med att det är rätt att sno från de som har när man inte har.

Alliansregeringen jobbar hårt och säkert på att idiotiska begrepp som ekonomisk demokrati förpassas till historien. Äntligen! Och låt demokrati och politisk demokrati åter varda synonymer.

onsdag, oktober 25, 2006

Bloggare i Kina

Myndigheterna i Kina inför nya regler som ska tvinga alla bloggare att uppge sina riktiga namn. Det här är ytterligare ett led att försöka kontrollera det redan tidigare starkt myndighetscensurerade Internet.

62 kineser sitter i fängelse för åsikter de gett uttryck för på nätet.Internetkafeer tvingas registrera kunderna och spara information om vilka sidor varje kund besöker. Myndigheterna söker via teknikfilter ord som kan tyda på politisk opposition på Internet.

Som jag ser det så slåss de kinesiska myndigheterna i mot väderkvarnar. Yttrande- och tryckfrihet borde vara en mänsklig rättighet. Sanningen kommer att segra; det är bara en tidsfråga.

tisdag, oktober 24, 2006

Nya ministrar och gamla ledare

Idag presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt två nya ministrar. Lena Adelsohn Liljeroth blir ny kulturminister och Sten Tolgfors blir ny handelsminister. De är båda moderata riksdagsledamöter.

Sten Tolgfors är en engagerad, kunnig och saklig politiker som mest är känd för att driva skol- och utbildningsfrågor. Ofta tillsammans med Tobias Billström. De är fantastiska att lyssna på! Sten Tolgfors kommer säkert att bidra med nya Aha-upplevelser för oss alla även på sitt nya ansvarsområde.

Lena Adelsohn Liljeroth är ledamot i kulturutskottet och gift med tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn, vilken jag tycker känns lite obehagligt.

Ulf Adelsohn var nämligen den som krävde hustruns företrädares avgång. Ett krav som väckte uppmärksamhet i medierna eftersom han trots allt fortfarande är en före detta partiledare i moderaterna. Det han säger väger tungt - många kommer ihåg hans spektakulära politiska trick. Medial har han alltid varit och det gäller uppenbarligen fortfarande...

måndag, oktober 23, 2006

Svenska Spels dubbla agenda

Monopolföretaget Svenska Spel redovisar sitt en vinst på knappt 1,3 miljarder kronor för det tredje kvartal 2006. Det innebär en ökning med mer än 17 procent jämfört med samma period året före. Monopolföretaget har hittills gått med 3,4 miljarder kronor i vinst. I dubbelmoralens Sverige jublar företagets vd över den nya satsningen på nätpoker, som ligger bakom den ökade vinsten. Den dubbla agendan bygger på sosseetiken "syftet-gott-allting-gott"! En del av vinsten går nämligen till affärsområde samarbete med Sveriges idrottsföreningar.

Varför är statligt pokerspel bättre än icke-statligt pokerspel? Är staten per definition alltid god i svenskarnas ögon? Är det verkligen bättre att bli spelberoende via Svenska Spel än via Ladbroke.com? Vad säger de som blivit spelberoende? Vilket spelföretag vill de helst bli beroende av/inte bli beroende av? Finns det någon komparativ studie som visar på skillnader och likheter? Undrar...

söndag, oktober 22, 2006

Myndighetsmiljoner till fackliga organisationer

Alliansregeringen gick till val på att minska antalet myndigheter och redan nästa år försvinner Arbetslivsinstitutet.

Men då slår fackföreningsrörelsen larm: deras Brysselkontor finansieras nämligen till stor del av Arbetslivsinstitutet! De har varje år fått mer än fem miljoner kronor från en svensk myndighet. Märkligt.

Men sedan slog det mig att Arbetslivsinstitutet fick ny generaldirektör för inte så länge sedan, före detta statsministerns kusin Mikael Sjöberg! Han jobbade som metallarbetare och var klubbordförande för Metall på Whirlpool i Norrköping innan kusin Göran plockade in honom i Rosenbad. Från fabriken till arbetsmarknadsdepartementet, inrikesdepartementet, finansdepartementet, socialdepartementet och så generaldirektör. Snacka om kometkarriär! Och inte längre så märkligt att myndighetspengar går till fackliga organisationers verksamhet.

Kusin Mikael Sjöbergs utnämning diskuteras också i Per T Ohlsson utmärkta krönika Polare emellan i Sydsvenskan.

Alliansen har skrivit en rapport Perssons kompi(s)ar - En granskning av regeringens utnämningen det senaste året - som jag kan rekommendera.

För övrigt anser jag att Cecilia Stegö Chilò ska komma tillbaka som kulturminister. Trots, eller kanske tack vare, mediadrevet har alliansen, enligt Sifo:s oktobermätning ungefär samma resultat som vid valet.

lördag, oktober 21, 2006

Socialdemokratiska fallskärmar & friår

Samtliga före detta socialdemokratiska statsråd valde att lösa ut sina feta fallskärmar. Ex-statsministern Göran Persson avlönas under sitt "friår" med 121 000 kronor i månaden, totalt 1 452 000 kronor. Vilken tur för Anitra att hon kan få hjälp med de dryga amorteringarna på herrgården Torp.

Hans ja-sägar-kollegor får nöja sig med ynka 97 000 kronor i månaden under sina "friår", totalt 1 164 000 kronor. Stackars Jan Eliasson, den fattige arbetargrabben från Götet, beviljas bara sex månaders ersättning, eftersom han satt så kort tid. Det innebär att han inte får ut mer än 582 000 för sitt halva "friår", stackarn. Hur ska han kunna klara sig på det?

Gustaf Möller, socialdemokrat och socialminister till 1951 när han efterträddes av Gunnar Sträng, är mest känd för sitt uttalande om att "Varje ineffektivt använd skattekrona är en stöld från de fattiga."

Jag vet inte om jag ska se avgångsersättningarna som ineffektivt eller effektivt använda skattekronor; men jag undrar om inte både Gustaf Möller och Gunnar Sträng skulle vända sig i graven om de vetat hur den före detta socialdemokratiska regeringen stjäl från de fattiga och utnyttjar det system de själva skapat till sista kronan.

Undrar vad de underbetalda offentligt anställda kvinnorna tycker om att betala ex-ministrarnas "friår" med sitt dagliga slit?

fredag, oktober 20, 2006

Nyamko Sabunis storverk

Vår nya integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni gör storverk. Jag visste att hon var både kunnig och modig och har tidigare kommenterat hennes förslag om gynundersökningar av flickor. Men som nytillträtt statsråd överträffar hon mina förhoppningar med råge.

En avsnitt i hennes departements budget har rubriken Ett land med möjligheter - en ny politik för integration. Och en ny politik är det verkligen. Särskilt synen på att "invandrare skall respekteras som individer och inte betraktas som ett homogent kollektiv." Äntligen!

Diskrimineringslagarna samordnas i en lag och Jämställdhetsombudsmannen, Handikappombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning slås samman till en myndighet. Bra, men det kan bli ännu bättre. Enligt min mening är särlagstiftningen tillkommen som en del av sossarnas symbolpolitik. Bättre vore att vi levde efter Regeringsformens grundläggande fri- och rättigheter. Bäst vore en domstol som kunde pröva den typen av mål.

Integrationsverket läggs ner och statsbidraget till Centrum mot rasism dras in. Det var väl högt på tiden! Det enda de åstadkommit är skojiga samtalsämnen vid fikaborden på arbetsplatserna. I och för sig ett behjärtansvärt ändamål, men knappast värt miljoner årligen.

Fantastiskt bra jobbat Nyamko! En otrolig rivstart för det nya Sverige där alla har lika möjligheter och utanförskapet bryts. Lycka till!

torsdag, oktober 19, 2006

Ministerstyre eller ministerstyre

I Dagens PS är en av krigsrubrikerna: Reinfeldt KU-anmäld - uppläxning får Bodström gå i taket. Vår statsminister Fredrik Reinfeldt har anmälts till riksdagens konstitutionsutskottet av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson. Hon vill att KU ska utreda om han gjort sig skyldig till ministerstyre genom sin frågeställning om huruvida Radiotjänst gör skillnad på licensskolkare beträffande anmälan till polisen.

Ett problematiserande som jag anser är befogat. Mot bakgrund av att Radiotjänsts VD polisanmält migrationsminister Tobias Billström och de före detta ministrarna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò förra veckan samtidigt som 5 500 andra inte polisanmäls. Enligt Radiotjänsts VD beror det på att de 5 500 andra svenska som anmälde att de innehar en tevemottagare, inte erkänner att de gjort fel.

Det är så det brukar vara för barn. Ett barn som erkänner att de gjort fel och får beröm fortsätter att erkänna, medan ett barn som erkänner och får ett straff kommer aldrig någonsin mera att erkänna ett fel. Istället brottas lärare och föräldrar med svaret: Det var inte jag. Jag har inte gjort något.

Den före detta justitieministern Thomas Bodström (s)är starkt kritisk till statsministerns agerande:
Han [Fredrik Reinfeldt] talar om för Radiotjänst att de har gjort fel som har polisanmält. Ett tydligare fall av ministerstyre får man leta efter, säger Thomas Bodström till Ekot.
Hade jag varit Thomas Bodström hade jag antingen valt att vara tyst eller åtminstone valt ett annat sätt att uttrycka indignationen på. Jag behöver inte ens leta, utan kan på rak arm komma på två tillfällen de senaste månaderna där socialdemokratiska ministrar, enligt min mening, varit och tassat långt inne på ministerstyre-marken.

Ett tydligare fall av ministerstyre var när justitiedepartementet och justitieminister Thomas Bodström gav order om razzia mot The Pirate Bay. Ännu ett fall av tydligare ministerstyre var när Laila Freivalds gav order att stänga Sverigedemokraternas nättidning, vilket säkert var ett tilltag som gynnade Sverigedemokraterna.

För det första är Radiotjänst i Kiruna AB ett statligt bolag och inte en myndighet som lyder under regeringen och för det andra borde Thomas Bodström borde läsa bibeln: Den som är utan skuld kastar första stenen.

onsdag, oktober 18, 2006

Ministrar och svart arbetskraft

Den före detta nya handelsministern Maria Borelius erkände att hon haft svart barnflicka. Den före detta nya kulturministern Cecilia Stegö Chilò erkände att hon haft svart barnflicka och hennes kritiker, Sveriges Televisions nya VD Eva Hamilton, erkänner att hon också betalar en barnflicka svart. Nya finansministern Anders Borg har erkänt att han haft svart hemhjälp.

Det socialdemokratiska systemet har antagligen skapat en del symptom. Det var väl knappast någon nyhet för någon att den svarta sektorn omsätter enorma summor. Kanske är det så att den nya regeringen, som för några dagar sedan tillhörde folket levde som vilken Svensson som helst.

Vi statsvetare brukar ju prata om vikten av att politiker ska spegla folket för att uppfylla representativitetskravet. Kanske är det kriteriet uppfyllt; kanske inte.

webvoter-omröstning
Har du använt svart arbetskraft/arbetat svart någon gång?

Ja
Nej

Se resultat

tisdag, oktober 17, 2006

SSU, Sjödin och skötsamhetskulturen

Häromdagen fälldes SSU:s förbundsordförande Anna Sjödin för förolämpning, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och egenmäktigt förfarande i samband med ett krogbråk. Men hon hade inga som helst planer på att avgå.

Igår meddelar lilla vackra Anna att hon tar en time-out från politiken. Hennes advokat, tillika Hagamannens, kändisen Leif Silbersky har överklagat den fällande domen och de förväntar sig uppenbarligen att hon frias i hovrätten.

Men det handlar inte om juridik, Anna. Det handlar om att du uppträder som tillhör du det trasproletariat som var upprinnelsen till bildandet av fackföreningar, frikyrkor och nykterhetsorganisationer. Deras första och viktigaste uppdrag var att introducera skötsamhetskulturen bland arbetarna.

Fackföreningarna gick då i god för sina kamrater att de skulle sköta sig. Det var en solidarisk handling för de som betedde sig som du och därmed riskerade bli uppsagda. När du nu har paus från politiken så rekommenderar jag dig att använda din tid till att läsa och begrunda din situation. Börja med att läsa Ronny Ambjörnssons Den skötsamme arbetaren. Fortsätt med att begrunda...

måndag, oktober 16, 2006

Kulturministern fälldes av sina egna

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò avgår, meddelas i Ekots lunchsändning. Jag beklagar verkligen att hon valde det alternativet. I pressmeddelandet pekar hon på att polisanmälningarna från Radiotjänst i Kiruna AB och Svenska Transportarbetarförbundet stoppade henne från att göra ett engagerat och kompetent arbete. Men den verkliga anledningen till att hon väljer att avgå, och för det antagandet bl a talar tidpunkten, är istället att hon fälldes av sina egna! Man kan ha många emot sig, så länge man bara har sina egnas stöd.

Hon fälldes av "gamla" moderater, vars världsbild formats och förankrats i den socialdemokratiska hegemonin. De ramar och strukturer som har skapats under en lååång tid av den hybrid som uppfattas som staten, men består av socialdemokraterna. Hon fälldes av de "gamla" moderater, som inte förmår se utanför dessa strukturer, utan fortsätter att krama statstelevisionen. Som hyllar barnprogram skapade för att barn ska internalisera den kommunistiska ideologin, som t ex John Blund. Jag är uppväxt med tjeckiska dockfilmer i svenska teve. Då var det fult att visa Disneyfilmer. De kom ju från Amerika som spred förfärliga irrläror; kapitalismens och kulturimperialism.

Jag är uppriktigt ledsen över att Cecilia Stegö Chilò inte fick möjlighet att ge Public Service den Extreme Makeover som så väl behövs. Fredrik Reinfeldt gick till val som de nya moderaterna. Ett koncept som väljarna tyckte var nytt och fräscht. Det måste hända något, nu! var en vanlig kommentar i valstugan.

Om de nya moderaterna ska kunna vara med och bilda regering 2010 krävs det modet som Fredrik Reinfeldt visade genom att sätta samman en regering med starka personer med starka viljor och med en stark tro på en ny politik. En sådan regeringen ger ett kreativt klimat och föder framtidstro, till skillnad från Göran Perssons regeringar, där det krävdes att vara ja-sägare. En kultur som innebär värnande av det existerande som leder till stagnation och utesluter förändring. Den överbyggande idelogin är status quo. Väljarna visade tydligt att de ville ha något nytt.

Fredrik Reinfeldt kan inte att hitta någon lika lämplig för arbetet som kulturminister som Cecilia Stegö Chilò, som tog jobbet trots att hon visste att hon sågs som kulturens Fiende nr 1 av kultureliten och den vänsterorienterade journalistkåren. Inte minst det faktum att hon skulle recenseras av socialdemokraten Björn Elmbrandt i Studio Ett.

Fredrik, jag ser två viktiga kriterier som behöver uppfyllas i nyrekryteringen till statsråd vid kulturdepartementets: Det primära är att det måste vara en person som tänker utanför den socialdemokratiska hegemonin. Och det andra, tyvärr är jag tvungen att säga det; Välj en man! Då ökar chansen att medias granskning inte blir ens hälften så hård samt att alla "gamla" moderater ute i landet kommer att kritisera den ministern offentligt. Om du ändå väljer en kvinna; ta en från något av de andra allianspartierna.

För övrigt anser jag att Cecilia Stegö Chiló borde sitta kvar! Jag tycker fortfarande att Fredrik Reinfeldts utnämning av henne som kulturminister var genial. Men det förutsätter att man faktiskt vill förändra. Och det var kanske inte det som var meningen för de "gamla" moderaterna.

söndag, oktober 15, 2006

Om att kasta sten i glashus

Idag fattade Transportarbetareförbundets ledning beslut om att polisanmäla kulturminister Cecilia Stegö Chilò för att hon har anlitat "svart barnflicka".

- Det är förbundets plikt att polisanmäla Cecilia Stegö Chilò, eftersom Transport försöker bekämpa svart arbetskraft, säger Transports ordförande Per Winberg till TT.

Men när socialdemokraternas före detta justitieminister Thomas Bodström började sin tjänst framkom att han anlitat "svart barnflicka". Hur kan det vara att Transport inte polisanmälde Thomas Bodström då?

Kan det bero på den kvinnosyn som omfattas av socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen? Det är mannens uppgift att försörja familjen, medan kvinnas uppgift är att ta hand om hemmet och barnen. En kvinna som lämnar bort sina barn är en styggelse!

För det kan väl ändå inte vara så att det beror på att fackföreningen ingår i den socialdemokratiska rörelsen? Det skulle kunna tolkas som att fackföreningen inte anser att alla människor är lika, utan lever efter den orwellska demokratin:
Alla djur är jämlika men somliga djur är mera jämlika än andra.
Men så kan det väl ändå inte vara? För övrigt anser jag att Cecilia Stegö Chilò ska sitta kvar.

lördag, oktober 14, 2006

Cecilia Stegö Chilò vs Otto Sjöberg

Kulturministern Cecilia Stegö Chilò befinner sig i gott sällskap. Expressens chefredaktör Otto Sjöberg tillhör en av de 6 500 svenskar som denna vecka anmält innehav av TV-mottagare.

TT frågar honom om hur han ser på att hans tidning jagar efter dem som inte betalat och så har du själv inte betalat?

— Det är en väldigt skillnad om man är kulturminister och inte har betalat på 16 år, svarar Otto Sjöberg.

Det verkar som om det är skillnad på folk och folk. Det verkar helt i sin ordning att en manlig chefredaktör inte betalar, samtidigt som en kvinnlig kulturminister som gör samma sak får avgångskrav.

I regeringsformen från 1974 står "Det allmänna skall tillförsäkra män och kvinnor lika rättigheter..." Dit har vi uppenbart ännu inte kommit.

Cecilia Stegö Chilò och Public Service

Jag förstår inte att vår nya kulturminister Cecilia Stegö Chilò i medierna beskrivs som Fiende nr 1 till Public Service. Hon har väl gjort mer för Public Service inom en endaste vecka än någon tidigare kulturminister.

Tack vare kulturminister Cecilia Stegö Chilò har ungefär 6 500 medborgare anmält tv-innehav denna vecka. Det är 5 500 mer än en normalvecka. Det innebär att Radiotjänst i Kiruna AB får två miljoner kronor mer att fördela på Public Services olika verksamheter.

Svaret på denna bedrift borde vara jubel. Men icke! Tacket blev istället en polisanmälan om brott mot Lag av TV-avgift undertecknad av Vd vid Radiotjänst i Kiruna AB, Lars Lindberg. Du kan läsa pressmeddelandet här.

Jag vill ha vår kulturminister kvar. Är det någon som ska avgå är det Lars Lindberg!

fredag, oktober 13, 2006

Exit Borelius

Handelsminister Maria Borelius har satt sig i en omöjlig situation. Barnflickor som hon inte betalat arbetsgivaravgifter för, i likhet med f d justitieminister Tomas Bodström, och utebliven TV-avgift hade väl kanske kunnat ursäktats.

Men så fortsätter det med misstag. Finansinspektionen har inte underrättats om försäljning av aktier och ett sommarnöje på Falsterbonäset ägs av ett bolag registrerat på Jersey. Det påminner om ett gammalt teveprogram: Det kommer mera!

Efter att ha tagit del av Ekots sändning kvart i sex och Rapports 19.30-sändning finns bara en slutsats: Exit Maria Borelius!

Det bästa vore att hon själv meddelar sin avgång; ju fortare desto bättre, men annars är det Fredrik Reinfeldts uppgift att avsluta hennes bemyndigande genom att peka med hela armen.

Som det nu har utvecklat sig är det är ett absolut måste. Och det nu! Medborgarna anser att måttet är mer än rågat och förväntar sig att Fredrik Reinfeldt pekar med hela armen. Tråkigt men sant.

Bra mat-avgift på mikrovågsugnen

Fetma är vår tids gigantiskt galopperande folkhälsoproblem, som riskerar att förstöra möjligheten för barn att växa upp till lyckliga och ansvarsfulla vuxna. Det beror till största delen på kostvanor, vilket bland annat livsmedelsverkets rapport Riksmaten - barn 2003 verifierar.

Vissa anser att svensk matkultur förflackas av amerikansk snabbmat. Jag har därför tänkt till och funnit en fantastiskt bra lösning på problemet. Den nya regeringen ska stifta en ny lag; Lagen om Bra mat-avgift.Enligt den lagen ska alla som har en mikrovågsugn betala en Bra mat-avgift. Det är ju uppenbart att mikrovågsugnen snart bara används till att värma pizza, paj och piroger.

Avgiften ska gå till att skapa svensk snabbmat som är nyttig. Folkhälsoinstitutet, Socialstyrelsen och Livsmedelsverket listar Bra mat. Sedan märker man Bra mat med koderna BM 1 och BM 2, det senare är större förpackningar avsedda för kollektiv.

Då vet folket att det är bra mat, även om de inte vet vem som tillverkat eller levererat produkterna. De behöver heller inte bry sig om innehållsförteckning eller göra en egen värdering av produkten. Den är per definition Bra mat. Det kallar jag service till folket!

Fråga: Men, jag värmer bara mat med mättade fetter och mycket salt och socker i min mikrovågsugn. Jag gillar inte grönsaker, frukt och fibrer ens i snabbförpackningar om tre minuter. Då behöver jag väl inte betala Bra mat-avgiften? Och hur gör jag om jag värmer min snabbmat i den vanliga ugnen eller i en kastrull på spisen? Och hur blir det när chefen bjuder på restaurant? Får jag avdrag på Bra mat-avgiften för de dagarna?

Svar: Jo, det ska du. Du har en mikrovågsugn och då har du teoretiskt möjlighet att värma produkter i kategorierna BM 1 och BM 2. Tänk om någon kommer hem till dig och värmer nyttig mat? Hur ska du kunna veta det? Då begår du ju ett lagbrott. Vi vill ju inte att du ska behöva råka ut för det. Det kan vara svårt att kontrollera vad som värms i din ugn. Därför kommer vi på Mattjänst hem till dig och vi ser enbart till om du äger, lånat, eller på något annat sätt tillskansat dig en mikrovågsugn som finns på där. Vi utgår också från att om du har en mikrovågsugn så använder du den. Det finns inga omständigheter som kan ge nedsättning av avgiften.

Förresten vet du väl att du har en egen Bra mat-ombudsman. Om du har åsikter om produkterna i BM 1 och BM 2 eller om företagen som står bakom, så ska du kontakta Bra Mat-ombudsmannen Gunnar Ågren. Han har en fri och personlig roll som kundernas representant inom Bra mat. Han tar emot dina synpunkter och för fram och driver folkets frågor vidare till företaget.

torsdag, oktober 12, 2006

Brottsliga politiker: Ångmaskiner eller teveapparater?

Dagens mest spridda nyhet är Svenska Akademins ständige sekreterare Horace Engdals tillkännagivande om att samhällsdebattören och författaren Orhan Pamuk tilldelats Nobelpriset i litteratur.

Men jag förmodar att två av dagens andra nyheter väcker mer diskussion i folkhemmen. Först meddelas att Radiotjänst i Kiruna polisanmäler de tre ministrarna Tobias Billström, Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò för brott mot lag om tv-avgift.

Därefter tillkännages hovrättens dom mot SSU:s ordförande Anna Sjödin. Jag skildrade hennes krogbesök på Crazy Horse i ett inlägg här. Domen innebär att hon fälls på samtliga fyra åtalspunkter: förolämpning, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och egenmäktigt förfarande.

De politiska nyheterna rapporterar om högt uppsatta politikers olagliga handlingar. Det är bara att beklaga. Dock anser jag att det finns tydliga skillnader mellan typen av brott.

Det mest uppenbara är att den första typen av brott, underlåtenhet att betala tv-avgift, berör pengar och att den andra typen av brott berör människor. I en demokrati borde ekonomiska brott givetvis rendera mindre uppmärksamhet, lägre straff och en smärre statlig kontrollapparat än vad som gäller i fallet med våldsbrott och översitteri.

Men jag undrar om inte världens bästa Karlsson, han på taket, till Astrid Lindgren skulle ha sagt
Ångmaskiner eller teveapparater ; det är bara en världslig sak.
Så är det inte i det av den socialdemokratiska hegemonin styrda Sverige. Tio Guds bud har sedan länge försvunnit ur folksjälen och det första budet i landet är sedan länge: Du ska inga andra gudar hava jämte staten. De andra nio buden följer logiken, vilket innebär att det värsta du kan göra som människa inte är att skada en medmänniskar, utan att undanhålla staten skatt.

onsdag, oktober 11, 2006

Handelsministerns politiska felsteg 2

Lyssnade nyss till en intervju i radions P1 med handelsminister Maria Borelius. Det var ett skolexempel på hur man som politiker inte får hantera ett felsteg. Hur svårt kan det vara att inse när det är dags att göra en pudel!

Det finns inget annat sätt att reda ut situationen. Erkänn. Säg att det var fel. Ångra. Lova att aldrig göra om det.

Kom aldrig med några ursäkter eller förklaringar. Har du gjort något olagligt så finns inga ursäkter eller förklaring. Det spelar ingen roll varför. Ett svar på varför föder genast ett nytt varför.

Maria Borelius, du är välkommen till Tottes & Teddies politikerskola. De har specialiserat sig på att lära ut politikertricket Pudeln. Även om det kanske är i sista minuten, så är det en grundläggande kunskap för offentliga personer i allmänhet och politiker i synnerhet.

tisdag, oktober 10, 2006

Mejl från Sudan

Det kom ett mejl från Osama Ali Maher idag. Tekniken är fantastiskt. Han arbetar för Förenta Nationerna och befinner sig i Sudan. Hade det varit före Internet hade det tagit minst en vecka innan han fick mitt grattisbrev och sedan hade jag fått vänta minst en vecka på hans svar. Nu händer allt detta inom ett dygn.

Han är glad för att han tagit sig in i riksdagen och hoppas att vi ses snart. Möten i levande livet är dock fortfarande beroende av geografisk närhet. Och Stockholm ligger närmare Skåne än Sudan.

I Stockholm beslutade riksdagen vilka utskott de nyvalda ledamöterna ska arbeta i. Skåningen Lars Lindblad blir ny gruppledare för moderaterna. Grattis och lycka till!

måndag, oktober 09, 2006

Min vän Osama ny i riksdagen

Idag skriver NST/HD om de nya borgerliga ledamöterna som kommer in i riksdagen som ersättare för olika ministrar. Tidningen noterar särskilt att flera av den nya riksdagsledamöterna har utländsk bakgrund.

Men i nya moderaterna är det inte ytliga ting, som kön eller etnisk bakgrund som räknas, utan kunskap och förmåga att klara uppdraget! Jag finner att en av mina närmaste politiska vänner, Osama Ali Maher, ersätter Tobias Billström i riksdagen. Fantastiskt.

Osama var, tillsammans med mig, en av de som kvalificerade sig till Malmömoderaternas Traineeutbildning som leddes av företagskonsulten Leif Mazetti-Nissen. Det var en utbildning som varvade internat och hemarbete under en lång tid och vi lärde känna varandra väl under tiden. Det var oerhört lärorikt och fantastiskt roligt. Vid valupptakten på Törringelund träffade jag en annan av deltagarna, Peter Österlin. Han berättade att vi bara var några få kvar som aktiva i politiken. Till er båda säger jag bara: Gyllne morgon, gyllne morgon!

Åter till Osama som lärde mig väldigt mycket, bland annat om svensk flykting- och invandringspolitik. Som egyptier och civilingenjör från Limhamn och svensk flickvän (kanske numera hustru?) samt doktorand vid Lunds universitet hade han svårt att passa in i det system som utvecklats i socialdemokraternas Sverige. Nu kan du jobba mot den fördomen som du själv möttes av!

Grattis till ditt riksdagsuppdrag Osama! Du kommer att bidra positivt till bistånds- och utrikesfrågor och förändra schablonbilden av invandrare hos medborgarna. Lycka till!

söndag, oktober 08, 2006

Åpromenadsmannen, Cykelmannen och Karlaparksmannen

I nyheterna rapporteras att flera våldtäkter har polisanmälts under natten till söndagen. Vad är det som händer i samhället? Var kommer alla serievåldtäktsmän ifrån? Hagamannen i Umeå, Åpromenadsmannen i Ängelholm, Cykelmannen i Västerås och Karlaparksmannen i Örebro. Den enda som sitter inlåst är Hagamannen. Tack för det polisen i Umeå!

Men de andra tre våldtäktsmännen är fortfarande ute, medan vi kvinnor sitter inne. Varför verkar detta förhållande accepteras av samhället? Vad är det som formar samhällets syn på våldtäkt?

Funderade på detta när jag hörde reportern inleda: "I centrala Örebro våldtogs en 17-årig flicka." Reportaget fortsätter: "I Jönköping har en 27-årig kvinna anmält att hon blev överfallen och våldtagen." Och avsluta: "En kvinna misstänks ha blivit våldtagen i en hytt..."

Gamla könsrollsmönster avspeglas tydligt i språket. Kvinnor beskrivs som passiva objekt. Kanske kan man ändra tråkiga attityder genom att använda språket på ett bättre sätt för att beskriva det verkliga händelseförloppet. Om jag fick skriva nyhetsreportage skulle händelserna ovan beskrivas så här istället:

I centrala Örebro har en man våldtagit en 17-årig flicka.
I Jönköping har en man överfallit och våldtagit en kvinna. Kvinnan har polisanmält händelsen.
En man misstänkts ha våldtagit en kvinna i en hytt...

Genast bättre ordning på objekt, subjekt och agent. Och visst gör det skillnad!

lördag, oktober 07, 2006

Tystnad är demokratins fiende nr 1

Idag gjorde journalister och representanter för Mediesverige ett gemensamt uttalande efter mordet på journalisten Anna Politkovskaja. Hon arbetade på den regeringskritiska tidskriften Novaja Gazeta och var en journalist som med kritiska ögon granskade och berättade sanningen om Tjejenien och gisslandramat i Beslan.

Hon har tidigare varit utsatt för dödshot och under en flygresa försökte man förgifta henne. Trots detta har hon med stort mod fortsatt sitt arbete. Strax innan hon blev brutalt mördad publicerades hennes bidrag till en antlogi på temat: Tyst - Det som inte får sägas, det får du inte veta.

Anna Politkovskaja är den femte journalisten på tidskriften som röjts undan för att makthavare vill tysta dem. Tidigare krav på oberoende undersökningar har avvisats. Därför ställs i uttalandet ånyo kravet att mördarna måste gripas och straffas. En påminnelse om vikten av yttrande- och tryckfrihet avslutar uttalandet: "Ett mord på en journalist är också ett mord på det fria ordet och ett angrepp på demokratin."

Det är så sant. Det finns inget som är så farligt för ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle och alla människors lika rätt och värde som tystnad. Winston Churchill sa:
Demokrati är en stat där fritt meningsutbyte inte slutar med begravning.

Ropen skalla, barnflicka åt alla

Så har vi haft en ny regering i ett dygn och media har varit flitiga i sin granskning. Vilka lik har de nya ministrarna i garderoben, tro? Enligt Ekot "kom uppgifter om att två av ministrarna, handelsminister Maria Borelius och kulturminister Cecilia Stegö-Chilò, har betalat barnflickor svart."

Regeringen bemöter detta på ett föredömligt sätt. Båda ministrarna erkänner och lovar att det aldrig ska upprepas. Dessutom berättar chefen själv, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, att han blev informerad när han frågade om de ville ha jobb i regeringen. Sedan överraskar han journalisterna genom att ge dem mer information än vad de själva lyckats få fram! De hade helt missat Tobias Billströms bikt inför vår nya landsfader.

Öppenhetskriteriet är det absolut viktigaste i politiken. En av grundreglerna i den politiska etiken är att ställa följande fråga: Skulle jag kunna göra eller säga detta offentligt? Om svaret är ja; OK. Om svaret är nej: Gör eller säg det inte!

Inte så att jag försvarar oetiska och olagliga handlingar, men när det gäller svarta barnflickor antar jag att det bara är i politiskt korrekta kretsar som man förfasar sig över detta. Fenomenet är väl känt bland medborgarna i staten Sverige. Hur många känner inte du som varit svart dagmamma? Eller som använt svart dagmamma? Alla har garanterat minst hört talas om det.

Personligen är jag ytterst tacksam för de familjer som anlitade mig som barnvakt och betalade svart under 70-talet. Tack vare deras pengar kunde jag köpa märkesjeans, LP-skivor, smink och gå på bio. Livets nödtorft för en tonårstjej, med andra ord.

Dock missar journalisterna den centrala poängen, nämligen anledning till att fenomenet existerar överhuvudtaget: Socialdemokraternas långa maktinnehav och den höga skatt på arbete som de beslutat om. Den största delen av hushållstjänsternas marknad är svart! Och det vet alla, men eftersom det är politiskt inkorrekt så låtsas vi alla som om den inte finns!

Journalisterna missar också det faktum att de allra flesta kvinnor känner igen sig i den situation som Maria Borelius och Cecilia Stegö-Chilò och förstår. De har det precis som vi - det är lika för alla. Det innebär att de får vår sympati och i dramaturgiska termer per definition är de goda. I konsekvensens namn blir då journalister, särskilt proffstyckare som Göran Greider, och skattemyndigheten per definition de onda.

fredag, oktober 06, 2006

Lars Danielssons telefonsamtal avsnitt XZY

Idag duggar nyheterna tätt. Kristina Lugn och Jesper Svenbro får varsin stol i anrika Svenska Akademien. Sverige får en ny regering och så får vi oss till dels en ny pusselbit i följetongen om mannen som var ute och cyklade: Lars Danielsson.

Flera medier har under dagen rapporterat om det faktum att vi aldrig kommer att kunna få veta om Lars Danielsson ringde från sitt tjänsterum till Hans Dahlgren vid Tsunamikatastrofen annandag jul 2004. Idag träder, av någon anledning som jag inte vet men också undrar över, chefsjuristen vid regeringens förvaltningsavdelning Bengt Nordqvist fram och berättar.

Han raderade på eget initiativ (sic!) alla uppgifter om telefonsamtal som ringdes från regeringskansliet under tsunamikatastrofen. Detta trots att de uppgifterna normalt sett inte rensas bort och förstörs mer än en gång om året, bestämmer han sig mitt i sommaren 2005 för att radera bort alla uppgifter om telefonsamtal som var daterade mer än ett halvår bakåt.

Och detta gör han trots att Katastrofkommissionens Johan Hirschfeldt bett Nordqvist att inte förstöra material som kommissionen kunde begära senare.

Föredettingen Göran Persson hävdar idag vid en intervju i riksdagen att han inte var informerad om raderingen av uppgifterna. Fan tro´t!

En sak är jag dock alldeles säker på: Ge Bengt Nordqvist sparken med omedelbar verkan. Nu!

Reinfeldts regeringsförklaring och regering

Exakt klockan nio idag annonserade nya talmannen Per Westerberg statsministers Fredrik Reinfeldt inträdande i kammaren. Sveriges nya statsminister läser därefter upp sin regeringsförklaring. Sammantaget, så här omedelbart efter uppläsningen, är min uppfattning att det var mycket individperspektiv och fantastiskt fokus på kvinnor och barn på olika sätt. Den finns som pdf-fil här och jag ska läsa igenom den senare. Noterade speciellt att regeringsförklaringen har en gemensam, tydlig och nedtecknad värdegrund som kitt i Alliansregeringen. Ett nytt grepp i politiska sammanhang.

Själva framförandet var helt i klass med vad man förväntar sig av Sveriges statsminister och väl värdigt vilken Dramatenskådespelare som helst beträffande röstanvändning, artikulation och kroppspråk. En detalj var den diskreta nick som Fredrik Reinfeldt gav den person som serverade honom ett nytt glas med vatten. Det är en del av hans politiska varumärke: ödmjuk, lyssnande och eftertänksam. I kombination med denna starka ansvarsfulla inledning av uppdraget som regeringschef har Fredrik Reinfeldt alla möjligheter att bli en folkkär landsfader.

Efter stående ovationer som aldrig verkade ta slut tog han åter ordet och presenterade sina regeringsvänner, de nya ministrarna. Alla thrillerförfattare månde bäva; inget ögonblick kan vara mer spännande.

EU-minister Cecilia Malmström, finansminister Anders Borg, kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell, utrikesminister Carl Bildt, handelsminister Maria Borelius, biståndsminister Gunilla Carlsson, utbildningsminister Lars Leijonborg, skolminister Jan Björklund, socialminister Göran Hägglund, folkhälso- och socialtjänstminister Maria Larsson, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, miljöminister Andreas Carlgren, näringsminister och vice statsminister Maud Olofsson, infrastrukturminister Åsa Torstensson, jordbruksminister Eskil Erlandsson, kulturminister Cecilia Stegö Chilò, försvarsminister Mikael Odenberg, justitieminister Beatrice Ask, migrationsminister Tobias Billström, integration- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

En bra laguppställning som verkar väl genomtänkt utifrån alla tänkbara kriterier. Jag kan därmed meddela mina läsare att ni nu befinner sig i samma läsarskara som ett par ministrar. Tobias Billström, min vän från Malmötiden, blir migrationsminister och Sven Otto "Totto" Littorin, min diskussionspartner, blir arbetsmarknadsminister. Länken till Tobias Billströms blogg finns i marginalen nedan. Ett speciellt tack till Totto för dina uppmuntrande mejl och kommentarer till blogginläggen.

Att Carl Bildt blir utrikesminister är en stor vinst för Sverige. Bara timmen innan diskuterades hans namn av journalister i olika tevesoffor och radiostudios. Ingen trodde att det skulle bli han, eftersom Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt hade ett förlutet som ovänner. Men Fredrik Reinfeldt är en stor man, som inte skulle låta sådana futtiliteter överskugga möjligheten att få bäste man på rätt plats.

Om inte annat så kommer Göran Persson att ha väldiga problem med detta. Med Carl Bildt som utrikesminister kan Sverige återigen få en lika framträdande roll i världen som på Olof Palmes tid. Den roll som Göran Persson trånade så hett efter, men inte klarade av att ta.

torsdag, oktober 05, 2006

Nu vill jag inte byta statsminister!

Jag vill också byta statsminister stod det på knappen på min jacka under valrörelsen. Idag kan jag lägga den till handlingarna. Idag valdes Fredrik Reinfeldt till Sveriges nya statsminister! Så nu vill jag inte byta längre. Jag har dock svårt att förstå varför vänsterkartellen aktivt röstade emot istället för att bara lägga ner sina röster. Jag tolkar det som ett sätt att visa att man är en dålig förlorare. Väljarna hade fel, och Göran Persson hade egentligen rätt...

Jag önskar dig lycka till med regerandet Fredrik! Du är fortfarande välkommen att titta in på min blogg eller på En hittehunds dagbok, även om jag förstår att du får mindre tid till det framöver. Jag lovar att Totte & Teddie ska ta sig tid att skriva och skicka över ditt diplom, nu när de är entledigade från kampanjarbete.

Idag skriver Anders Davidsson i HD/NST om det medborgarförslag om social jour som Carola Karlsson och jag skrev efter påskhelgen. Förslaget var uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott och där blev det debatt om socialnämndens avslagsyrkande. En majoritet röstade för att ärendet skulle skickas tillbaka till socialnämnden för ytterligare utredning.

Nu ska jag till nomineringskommittén på intervju för politiska uppdrag i Ängelholms kommun under nästa mandatperiod. I valet har medborgarna gett mig förtroendet att bli ersättare i kommunfullmäktige. Jag kan bara lova att göra mitt bästa av det förtroendeuppdraget.

onsdag, oktober 04, 2006

Min artikel på expressen.se

Idag fick jag ett mejl som berättade att min debattartikel var publicerad på ledarsidan i Kvällsposten igår. Köpte gårdagens tidning hos min tobakshandlare, eftersom jag gillar pappersprasslet och att se texten. Trots alla Internets fördelar när man skriver så gör sig ord bäst i svart på vitt papper, tycker jag.

Du kan läsa min debattartikel på expressen.se

Vill passa på att tacka politiske redaktören på Kvällsposten, Peter J Olsson, för Skånes bästa ledarsida/artiklar! Läs gärna hans blogg; han läser min. Du hittar länken till Peter J Olssons blogg i min referenslista.

tisdag, oktober 03, 2006

Ladbrokes, Nobelpris och Allians-regering

Många kulturredaktörer har de senaste dagarna beklagat att det görs reklam för Ladbrokes i svenska medier. Trots detta kan de inte låta bli att referera till Ladbrokes eftersom de onekligen har en mycket intressant vadslagning angående Nobelpriset i litteratur. En klockren idé! Nobelpriset är en av de få händelserna i Sverige som är världskänt.

Förmodligen betydligt mer än Sveriges spelmonopol och apoteksmonopol. Vid nya moderaternas kommunala rikskonferens i Jönköping i mars 2006 träffade jag Joakim Rönngren, Media Manager vid Sponsio Norden AB och diskuterade politik och spelbolag. De arbetade mycket med svensk politik och oddsen för ny statsminister var vid det tillfället tämligen lika mellan Fredrik Reinfeldt och Göran Persson.

Nu vet vi att Fredrik Reinfeldt blir vår nya statsminister och det resulterar förhoppningsvis i att spelmonopolet avskaffas och marknaden öppnar upp för andra aktörer än Svenska Spel.

Vid ett besök på Ladbrokes.com idag finner jag ett spel i kategorin Svensk politik: Allians-regeringen spricker innan 30:e juni 2007. Vill du veta oddsen läs vidare här.

Jag gratulerar Ladbrokes till den lysande affärsidén med vadslagning i Nobelpriset i litteratur och den goda marknadsföringen som till och med public service därför bjuder på. Personligen anser att vadslagning inom politiken är mer spännande än andra kategorier, även om jag är säker på att Allians-regering håller mandatperioden ut! Jag skulle kanske satsa på det? Skulle du?

söndag, oktober 01, 2006

Reinfeldteffekten lägre i kommunvalet

Eftersom Allians för Sverige tog hem valvinsten på riksplanet har det mest talats om resultaten på nationell nivå. Tack vare Fredrik Reinfeldt och alliansvännerna kändes segern säker nästan innan de sista rösterna var räknade.

Men tyvärr var Reinfeldteffekten inte lika tydlig på kommunal nivå som på riksplanet. Nya moderaterna fick nämligen färre röster i kommunvalet än i riksdagsvalet i 240 kommuner!

Det finns alltså all anledning för oss inom nya moderaterna att göra extra noggranna undersökningar och analyser av valet 2006 på kommunal nivå. Det gäller sannerligen att rannsaka sig själv. Hur ser väljarna på oss kommunpolitiker? Vad förväntar de sig? Varför tror man mer på nya moderaterna och Fredrik Reinfeldt på nationell nivå än på grannen i kommunfullmäktige?

Det är angelägna frågor som söker svar. Dags för självrannsakan!