Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, augusti 31, 2006

Lars Danielsson och valrörelsen

Justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren riktade igår stark kritik mot Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson för bristande noggrannhet under Katastrofkommissionens utredning, och för sin underlåtenhet att lämna ytterligare besked till kommissionens ordförande, Johan Hirschfeldt. Det innebär att han har försvårat Katastrofkommissionens granskning.

Idag meddelar Göran Persson, som väntat, att Lars Danielsson avgår som ett sista led i sitt uppdrag att ta kulan för kung Göran. För det kan väl knappast vara älskarinnan som han skyddar? Eller hustrun? De känner ju vid det här laget till varandra.

Statsministern får i Ekot frågan om hur det här kommer att påverka socialdemokraterna under valrörelsen?
Det kommer inte att påverka socialdemokraterna under valrörelsen, det tror jag inte. Tvärt om är det på det viset att vi nog har en känsla av att de allra flesta människor nu inser att det här ligger bakom oss och vi går vidare.
Givetvis måste han svara så, men jag tror inte på det. Frågetecknen är fortfarande alldeles för många. JO har inte lyckats reda ut om Lars Danielsson verkligen ringde Hans Dahlgren. Han har heller inte lyckats få bevis på att Lars Danielsson fanns på Rosenbad annandag jul 2004. Gåtan om Lars Danielssons förehavande annandag jul 2004 kommer att få lika många teoretiska lösningar som mordet på Kennedy i Dallas 1963.

Några av mina tidigare inlägg om statsministerns f d närmaste man Lars Danielsson:
Konstitutionsutskottets förhör
Ta kulan för kung Göran
Om att vara ute och cykla

Har hunnit med ett pass i valstugan idag tillsammans med Bo Lager. Vi hade oväntat många besökare. Mestadels skolungdomar som behövde information till sina arbeten. Vissa var väldigt intresserade medan andra tydligt signalerade att de var tvungna för skolarbetet. En del av dem var förstagångsväljare, och tyckte att det var jättespännande att få rösta.

Alliansens familjepolitik väckte stort intresse; både mammor och pappor frågade. Det är klart att många tilltalas av möjligheten till kommunalt vårdnadsbidrag som Örkelljunga arbetar med. Det sker en förändring i värderingarna och paradigmskiftet blir allt mer uppenbart i samtalet. Intressant!

onsdag, augusti 30, 2006

Bodström inte bra för demokratin

Idag hade min lokaltidning en näst intill tom förstasida. En enda svart textrad ”hela den här tidningen är reklam för tryckfriheten” var det enda som avvek. En kampanj för tryckfrihet som Sören Karlsson, tf chefredaktör och ansvarig utgivare förklarar under rubriken God morgon!

Anledningen till att HD/NST och 168 andra dagstidningar gör reklam för tryckfriheten är att man från tidningsutgivarna anser att tryckfriheten hotas av politiska inskränkningar.

Tidningsutgivarna har gjort en undersökning bland riksdagsledamöter. Där svarar 74 procent av riksdagsledamöterna att det bör införas en lag som begränsar mediernas möjlighet att bevaka kända personer, det vill säga bland annat riksdagsledamöterna själva!

Som känd grundlagskramare håller jag med tidningsutgivarna om att trenden i samhället går mot mer övervakning och mindre frihet. Det är en farlig väg att gå. Men det anser inte socialdemokraterna i riksdagen. I deras värld är staten per definition god. Men om den inte är det då?

Att granska riksdagsledamöter är en av medias absolut viktigaste uppgifter. Annars hade vi inte vetat om Mona Sahlins missbruk av skattemedel, Leila Freivalds dubbelfel, Göran Perssons bristande laglydnad, Lars Danielssons lögner för att bara nämna några viktiga insatser från medias sida.

Justitieminister Bodström är kanske en bra jurist; men han är definitivt inte bra för Sveriges demokrati!

tisdag, augusti 29, 2006

Socialdemokratiska herrar och mutor

Via sms fick jag idag besked om att Malmö tingsrätt friat Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu och före detta socialdemokratiska landstingsrådet och före detta landshövdingen i Skåne län Bengt Holgersson frias från misstänkt mutbrott i samband med bjudresor till Sydafrika som de fått av IT-miljardären Dan Olofsson.

Dan Olofssons företag Sigma har gjort miljonaffärer med de socialdemokratiska herrarnas organisationer, men rättens bedömning är att gåvan berodde på vänskap.

Domen sätter på ett sätt punkt för spekulationerna om mutbrott rent lagligt. Men det hindrar inte att folkets rent moraliska dom fortsätter att diskuteras och slutligen blir en helt annan. Folkdomstolen är hårdare och i den är herrarna kanske redan dömda.

Framförallt är det svårt för väljarna att fatta beslut i valet utan att ta med tvivelaktigheterna kring mutbrott och bestickning. Snarare är det så att tvivlet avgör…. utgångspunkten blir det faktum att vännerna friades. Vissa kommer alltid undan – vi vanliga får alltid betala.

Kanske är det så att de socialdemokratiska herrarna vunnit sympatier och röster genom att erkänna sig skyldiga istället för att förneka? Historien talar inte bara emot utan också för det.

måndag, augusti 28, 2006

Valfrihet för familjer

Folkpartiet har nu bestämt sig för att medverka till att avskaffa förbudet mot kommunala vårdnadsbidrag.

Grattis mina vänner, moderaterna Jan-Erik Einarsson och Carina Zachau, i Örkelljunga som just nu håller på att arbeta fram ett sådant förslag för sin kommun.

Folkpartiet menar dock att det inte får ha en sådan omfattning att det begränsar arbetskraftsutbudet och skapar ”kvinnofällor”. Begreppet kvinnofälla har jag svårt att förstå. Som det är idag är kombinationen familj, barn, karriär och dåligt betald tjänst i offentlig sektor min definition på kvinnofälla! Den leder ofelbart till utmattningsdepression och är förmodligen en viktig förklaring till de senaste årens höga sjukskrivningstal.

Dessutom har jag inte förstått varför bebisen måste umgås med sin pappa just mellan sju och fyra eller åtta till fem. Vad är det för fel med övriga tider på dygnet?

Ser fram emot Alliansens förslag till ny familjepolitik för framtiden; till skillnad från gällande som tagits fram utifrån rasbiolisk "vetenskap" av Alva Myrdal på 1930-talet och dominerat sedan 1971.

söndag, augusti 27, 2006

Partiledarintervju med Göran "Saida" Persson

Göran Persson tycks vara en av dem som drabbats av spelberoende och förläst sig på nyare trosinriktningar. Han verkar minst ha förspelat sig på Black & White; spelar ond, spelar god och spelar gud. Dessutom har han genomgått en fullständig metamorfos och försöker framstå som mer Saida än vad Saida någonsin var.

Göran "Saida" Persson tycks uppenbarligen veta hur allt kommer att bli framöver. Han vet bättre än SCB, KI och AMS och absolut mycket bättre än journalisterna vad frågorna i intervjun borde avhandla och hur de borde formuleras.

När Göran var gift med Annika och bodde i Malmö drömde han ibland om att bli präst när han avslutade sitt politiska uppdrag. Nu tycks han sätta likhetstecken mellan Gud och Sveriges Statsminister!

Oavsett vad SVT:s relativt skickliga journalister ställde för frågor så fick de genast ett oförskämt svar; de ställde fel fråga, frågan var felformulerad, felet var att frågan utgick från ett felaktigt faktaunderlag från en statligt myndighet etc. Sammantaget kan bara sägas att oavsett vad journalisterna sa så visste Göran Persson bättre och oavsett vad statliga myndigheter konstaterat så avfärdades det av Göran Persson, som visste bättre själv.

Nu vill jag bara veta två saker från Göran Persson. För det första: Har du fått någon magisk begåvning direkt från Gud? För det andra: Jag har tappat bort ett gammalt utsirat kors i riktigt silver. Var finns det?

Om du mejlar mig och hjäper mig att finna mitt borttappade konfirmationskors, så ska jag överväga att tro på dina spådomar. Som vetenskapsman tror jag dock mer på forskningsinstituten, även om jag rent intiutivt kan tänka mig att Saida hade en betydligt större förmåga att förutsäga framtiden än vad en Persson har.

Göran, jag undrar hur det går för Sverige? Vad känner du i ditt onda ben?

lördag, augusti 26, 2006

Vi bygger valstugor

Först torgmöte med riksdagskandidater: Alf Svensson (kd), Christer Nylander (fp), Gunnel Wallin (c) och Hans Wallmark (m). Veteranen Alf Svensson var säkert den största publikmagneten. Själv var jag mest intresserad av att höra den enda kvinnan: min vän Gunnel. Mina förväntningar infriades. Hon var den enda som talade om kvinnors trygghet, jämställdhet och hälsa. Gunnel är en skicklig, initiativrik och handlingskraftig kvinna. Hon har arbetat i riksdagen tidigare och är ordförande för Kommittén för Alternativ Medicin. Hon är en riktig medsyster! Lycka till med din krysskampanj, Gunnel!

Därefter blev det lite småprat med kvinnor på torget och lunch med vänner på uteserveringen. Sedan började transporterna av material till valstugorna att anlända till torget. Tur att jag är uppväxt på byggen. Morfar var arkitekt och byggmästare och jag var dagbarn hos honom. Valstugan anlände som en jättestor byggsats! Hem efter hammare, studera ritningen och hitta rätt brädor.

Miljöpartiets valstuga var färdigmonterad och målad. Socialdemokraterna hade professionell hjälp av byggfackets killar. Vi andra var fritidspolitiker med olika yrkesbakgrund och jag var enda kvinnan i arbetslaget. Men tillsammans lyckades vi trots allt få stugan byggd och taket lagt. Visst kändes det att jag burit brädor, bjälkar och hantlangat plankor till ”snickarna” på taket. Mycket spik gick åt. Spetor i fingrarna, kåda i händerna och ett getingstick var belöningen för hårt arbete, förutom den valstuga som jag är stolt över.

Oj vad härligt att få göra något konkret. När jag gör en utredning kan jag arbeta i flera veckor utan att det syns. Det svårt att avgöra när arbetet är färdigt. De klassiska kvinnosysslorna är inget annat än rent Sisyfosarbete. Inte konstigt att sjukskrivningarna bland kvinnor är betydligt vanligare än bland män. Även kvinnor ska ha förutsättningar att leva ett gott liv. Det arbetar jag för!

fredag, augusti 25, 2006

Sossarnas negativa kampanjning

Igår kväll började SVT:s partiledarintervjuer. Först ut var Göran Hägglund. Debutanten visade sig fylla ut Alf Svenssons ledartröja på ett, för många, säkert oväntat sätt. Han trivdes verkligen i situationen, det kunde man inte missta sig på. Han fick framfört sitt budskap och dessutom gick hans trovärdighet fram i rutan. Idag hyllas han i medierna för sin fantastiska insats. Men det var alldeles för bra för sossarna; som genast måste spela ut sitt trumfkort och ta udden av framgången för Göran Hägglund, kristdemokraterna och Allians för Sverige.

För drygt en vecka sedan (sic!) ringde en av kd:s anställda till SSU. Hon presenterade sig som SSU:are och erbjöd sig hjälpa till i valrörelsen. Jag anser förvisso att det är omoraliskt och förkastligt att utge sig för att vara någon annan, men sossarnas sätt att hantera frågan tyder inte på moralisk mognad och respekt för demokratin.

Carl Kangas på 48:an intervjuades i Rapport och han såg mycket allvarligt på att hon försökt få tillträde till partiets högkvarter, eftersom det där finns uppgifter om var och när statsråden kommer att befinna sig. De uppgifterna finns också här under rubriken STATSRÅDENS ENGAGEMANG.

Men socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog hävdar att hennes parti inte kör med orena metoder i den pågående valrörelsen, trots att en av partiets anställda tidigare spred falska rykten om Fredrik Reinfeldt till media via mejl under signaturen Veckans Snackis.
Nej. Vi använder inte sådana här metoder. Vi vill absolut inte importera något slags amerikanska kampanjmetoder i svensk valrörelse, säger Marita Ulvskog till Ekot.
På fackspråk kallas det för negativ kampanjning. Amerikanerna är specialister på sådant, och om jag inte minns fel hämtade sossarna hit kunskapen för länge sedan. Kan man inte vinna ett val på den egna politiken kan man göra det genom att smutskasta sin motståndare.

Negativ kampanjning har en framträdande plats på socialdemokraternas hemsida - Moderaternas politik.

Där återfinns ”men han har ju så fina ögon”-budskapet och där ställs också frågan om vad Fredrik Reinfeldt har gemensamt med Dave the Chameleon?

Dagens Snackis från sossarna på Sveavägen vittnar om hur desperationen sprider sig på 48:an! Och jag förstår det…

torsdag, augusti 24, 2006

Om att stå på bryggan och glänsa

För länge sedan gjorde en socialdemokratisk försvarsminister, Roine Carlsson, klart att vi inte längre skulle bygga stora plåtschabrak (läs korvetter) där officerarna kunde stå på bryggan och glänsa.

Idag går socialdemokraterna ut och lovar att skicka ett av dessa omtalade plåtschabrak för att delta i en fredsoperation i Libanon. Men nu är det inte officerarna som ska stå på bryggan och glänsa, utan Göran Persson som ska sitta på statsministertaburetten och glänsa!

Timingen är synnerligen obehaglig...

Alliansen tror att jag kan

Har tittat på Alliansens valmanifest och min slutsats är att distinktionen mellan de olika regeringsalternativen är tydlig. Alliansen ser människan som subjekt, medan socialdemokraterna fortsätter att behandla medborgarna som objekt. Den människosynen avspeglas i den tydliga skillnaden mellan Alliansens arbetssatsning och socialdemokraternas bidragssatsning.

Den grupp som vinner mest på Alliansen valmanifest är enligt min analys kvinnor, och då speciellt de som arbetar inom offentliga sektorn eller är arbetslösa.

Mer än varannan kvinna är anställd i den offentliga sektorn. Genom att öka utrymmet för enskilda initiativ och eget företagande inom välfärdsområdet får fler kvinnor möjlighet att starta företag, och fler får chansen att bidra till nya arbetsformer som kan leda till bättre kvalitet, både för patienter och anställda, och därmed också ökad trivsel och lägre sjukskrivningstal bland kvinnor i offentlig sektor. Med fler arbetsgivare att välja på läggs grunden för bättre arbetsvillkor och bättre löneutveckling.

Många kvinnor jobbar i tjänstesektorn, som har en enorm framtidspotential. Alliansen vill riva hinder och se till att arbetskraftskostnaderna minskar. Vi kvinnor arbetar ofta i de yrken som kräver en stor mänsklig arbetsinsats och många händer. Eftersom arbetskraft är det som beskattas högst i Sverige så innebär det implicit att lönerna måste vara väldigt låga för att verksamheten ska kunna bedrivas.

Om du som arbetsgivare anställer en kvinna för att sköta en äldre, sjuk eller barn så får du en extra kostnad. Men om du köper en maskin för att tillverka en bil så får du som arbetsgivare ett avdrag.

En maskin ses som en investering medan en kvinnas händer ses som en kostnad! Det vill Alliansen ändra på. Skattesänkningen för låg- och medelinkomsttagare gynnar också oss kvinnor. En tusenlapp mer i månaden gör att det inte blir så mycket månad kvar i slutet på lönen!

Alliansens valmanifest har en mening som tilltalar mig mer än allt annat, eftersom den pekar på min utgångspunkt att jämställdhet är en demokratifråga: Den yttersta utgångspunkten är den grundläggande principen om alla människors lika rätt och värde. Ingen människa ska behandlas sämre än någon annan på grund av sitt kön.

onsdag, augusti 23, 2006

Maud Med Manifestet

Jämställdhet och lika möjligheter är angeläget för både kvinnor och män. Alliansens mål är att alla ska ha samma möjligheter till fria livsval, och delat ansvar för att få vardagspusslet att gå ihop. Den yttersta utgångspunkten är den grundläggande principen om alla människors lika rätt och värde. Ingen människa ska behandlas sämre än någon annan på grund av sitt kön. Det är en grundläggande text från valmanifestet som Allians för Sverige lade fram idag.

Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora, och har dessvärre ökat de senaste åren. Låga löner tillsammans med höga skatter för människor med låga och normala inkomster gör att många kvinnor är beroende av bidrag för att få ekonomin att gå ihop. Så får det inte vara.

Många kvinnor diskrimineras enbart på grund av sitt kön, och mäns våld mot kvinnor visar inga tecken på att minska. Bland dem som befinner sig allra längst från arbetsmarknaden finns många kvinnor med utländsk bakgrund.

Skillnaden i livslängd mellan "fattiga" och "rika" utjämnas bland män, men inte bland kvinnor. Oftast är det ensamstående arbetslösa kvinnor, som på grund av det rådande samhällssystemet tyvärr har små möjligheter att styra över sitt eget liv. Inte minst för deras skull är det viktigt att arbete alltid lönar sig framför bidrag. Både kvinnor och män måste ha möjlighet att leva på sin egen lön. Därför är det primärt att offentliga sektorn förvandlas till flera arbetsgivare och tillmötesgår arbetssökandes önskemål. Att politiskt se till att skapa en normal arbetsmarknad för offentliganställda är det absolut primära målet för de författare som vill påverka nästa fotbollsmatch - och eventuellt lite till...

Det är en primär del av budskapet i Alliansens Valmanifest som presenterats idag. Jag återkommer imorgon med fler tankar, kommentarer och analyser.

tisdag, augusti 22, 2006

Regional valduell

Kvällens höjdpunkt var den regionala valduellen på Stadsbiblioteket. Regionråden Pia Kinhult (m) och Uno Aldegren (s) debatterade Region Skånes ansvarsområden. Givetvis stod sjukvården för merparten av inlägg och frågor, eller kanske snarare bristen på sjukvård.

Även på regional nivå används Göran Perssons koncept: "Det går bra för Sverige". Men nu i förskånskat budskap. Sysselsättningen ökar, inflyttningen likaså och vårdgaranti i sjukvården.

Ja, 10 000 skåningar pendlar dagligen till arbeten i Danmark. Inflyttningen ökar; eftersom danskarna gärna köper billiga hus här och har kvar arbetet i Danmark. De fortsätter att betala skatt i Danmark, medan offentlig service som barnomsorg, sjukvård och skola fås i Skåne. Vårdgarantin är införd men inte genomförd! Det sägs att du ska få vård inom tre månader, men Pia hade fått brev från två patienter som fått väntetid på sex och åtta månader!

Att inte många kände igen sig i Unos "verklighetsbeskrivning" märktes tydligt när det blev publikens tur att ställa frågor. Flera vittnade om hur svårt det är att få vård till sina nära och kära och undrade hur de skulle göra.

Jag passade på att prata om mitt arbete med "Handlingsprogram för kvinnors trygghet" och fråga regionråden om de var beredda att stödja mitt arbete för en våldtäktsklinik i Skåne? De kunde inte svara på det utan skulle ta med sig mina synpunkter och fundera vidare på mitt förslag.

Det var uppenbart att de aldrig ens hade tänkt den tanken tidigare! Hoppas att jag sådde ett frö och att jag får många kryss i valet. Kommer jag in i regionfullmäktige så lovar jag att det kommer att finnas en våldtäktsklinik i Skåne innan mandatperioden är slut!

måndag, augusti 21, 2006

Balkongbudskap på banderoll

Nu har valrörelsen börjat i Ängelholm! Vädret har inte varit det bästa i helgen, men trots det har många människor sett och kommenterat banderollen.

Min balkong passar utmärkt för budskap. Jag bor mitt i stan, mellan Sveriges snällaste biograf Röda Kvarn och Nicks Bar & Restaurant.

Göran Perssons kommentarer i P1:s intervju är en total katastrof för honom och hans parti. Göran Perssons totala negligering av den framförda kritiken, hans sanslösa brist på ödmjukhet och upphöjande av personlig och egentänkt politik, signalerar totalt ointresse för andra människor och deras förväntningar.


söndag, augusti 20, 2006

Trender i politiken

SOM-institutet vid Göteborgs universitet är välkända för sina undersökningar på temat samhälle-opinion-media. Med anledning av valrörelsen var jag inne på deras hemsida för att få lite tidsperspektiv och eventuellt kunna bilda mig en uppfattning om trender. I den omfattande och matnyttiga undersökningen "Swedish trends" publiceras resultaten fråga för fråga från 1986 – 2004. En bonus är att den finns att hämta hem som pdf-fil!

Så här i valtider kan det vara intressant att se hur befolkningen över tid har ställt sig till olika ämnen på den politiska dagordningen. Sören Holmberg och Lennart Weibull har ställt frågan: Which issue(s) or societal problem(s) do you think is/are the most important in Sweden today? Svaren som de 3 612 respondenterna gav 2004 rankades i procent och gav följande prioritet: Health care
Employment
Pensions/Elderly care
Education/Culture
Law and order
Immigrants/Refugees
Swedish economy
Social policy
Taxes
Environment
Family/Child care
Religion/Ethics
EU/EMU
Public sphere/Privatization
Infrastructure/Communications
Agriculture/Regional policy
Energy/Nuclear power

När jag jämförde de tre senaste åren framkom en del tydliga trender. Arbete och lag & ordning var tydligt uppåtgående i prioritetsordningen, medan miljö, Sveriges ekonomi, flyktingar, utbildning, infrastrukturfrågor, regionalpolitik samt äldrevård blivit mindre viktigt. Det ger ytterligare en indikation på att nya moderaternas ökning i senaste sifon är helt korrekt.

Var det inte i dagens Godmorgon, världen! som Göran Persson var så stolt över att kunna förutsäga nationalekonomi bättre själv? Hur vore det med en omvärldsanalys? Ring, så analyserar jag!

lördag, augusti 19, 2006

Lokal valupptakt med vänner

Idag var det dags för det årliga evenemanget M i centrum. En lördag med mycket politik, många talare på massor av platser i stadens city. Det är sjätte gången i rad som programmet arrangerat, vilket förhoppningsvis indikerar, att förnyelse kanske kommer? Det ska ses som en lokal valupptakt för moderaterna i Ängelholm, med inbjudna gäster från grannkommunerna.

En sak var helt klar: Vi hade i alla fall inte tur med vädret! Regnet vräkte ner mest hela tiden. Trots intressanta diskussioner om till exempel regional utveckling med Pia Kinhult, Ängelholm och Carl Fredrik Graf, Halmstad var det svårt att engagera förbipasserande personer.

Trösterikt är dock vädrets demokratiska träffsäkerhet. Flera partier var samlade och regnet silade mellan parasoll och paraplyn. Någon flanör fanns knappast på gågatan, snarare personer med akuta ärenden och givetvis Linda från lokaltidningen NST/HD.

Men dagen var verkligen givande; trots två våta hundar och dubbla paraplyer. Jag fick äntligen möjlighet att återgälda Jan-Erik Einarssons (kommunalråd i Örkelljunga, älskvärd och personlig vän sedan mer än 25 år) vänlighet, genom att låna ut paraplyet med trycket: Örkelljunga ett klockrent val!

Kram och särskilt tack till Jan-Erik Einarsson och hälsningar till Carina, Christina och Agneta i Örkelljunga.

PS: Vill du ha en god kandidat till kommunfullmäktige i Ängelholm och landstingsfullmäktige i Skåne så kryssa mig!

fredag, augusti 18, 2006

Skånsk valupptakt med Fredrik!

I går kväll träffades drygt 750 skånska moderater för valupptakt. Vi kandidater fick ett mejl med inbjudan med tid och plats för avresa till hemlig ort. Regionrådet Pia Kinhult visade nya talanger som trevlig reseledare för sällskapet. Som väntat var medelåldern bland kandidaterna i bussen hög, trots att unga kandidater som Mattias Andersson från Båstad deltog.

Hemlig ort visade sig vara Törringelund utanför Malmö. Välkomstdrink och buffé och mingel med många bekanta. Glada återseenden av "gamla" vänner. Det är fantastiskt hur många trevliga människor jag träffat under mina många år inom politiken. Möten med gamla vänner som Torbjörn Lindqvist (som jag arbetat ihop med och som var den som värvade mig till moderaterna 1998), Henrik Hammar (som jag kört ikapp med några gånger och är den meste bordsherre som jag kan önska och tillika bror till fd biskopen), Tobias Billström (som lärt mig mycket om personvalskampanjer)och nyare vänner som Charlotte Wachtmeister (Svalöv), Agneta Olsson (Örkelljunga) och Tutti Johansson Falk (Landskrona).

Jag fick också tillfälle att återigen prata en stund med Fredrik Reinfeldt; denna gång om strategi. Varje gång vi träffas blir jag lika imponerad av den personliga värmen och hans otroliga karisma. Den enda person jag vet som klarar av de etiska kriterier som krävs för att kunna kalla sig politiker.

Lite snack med journalister, Peter J Olsson och Olle Svenning, killarna från SÄPO och ombudsmän från distriktet.

Fredriks tal var kvällens höjdpunkt! Han signalerar verkligen ledarskap, engagemang och entusiasm till lyssnarna. En kväll med mycket mingel, många moderater och massor av motivation! Precis vad jag behöver för att gå ut och bedriva personvalskampanj!

torsdag, augusti 17, 2006

Scenen är din, Fredrik Reinfeldt!

Jag kan vara tydlig: Det kommer inte att följa någon urholkning av ränteavdragen med en borgerlig regering, säger Fredrik Reinfeldt i Svenska Dagbladet idag. Under rubriken Ingen urholkning av ränteavdragen gör han en fantastiskt tjusig Kungspudel!

Bra jobbat Fredrik! Du klarar examen i politikertricket Pudeln med glans! Du är till och med bättre än lillebror Teddie, hälsar kursledaren Totte.

Jag lyssnar på Ekot och hör Fredrik Reinfeldt säga:
Jag inser att jag inte är den typen av robotpolitiker man förmodligen måste vara i en valrörelse.
Det är bara sååå bra! Reinfeldts största politiska tillgångar är självinsikt och ödmjukhet. Där har Göran Persson inte större chans än en snöboll i helvetet. Scenen är din, Fredrik!

PS: Kika in på den nya valfilmen Festival på bubblare.se

onsdag, augusti 16, 2006

Fastighetsskatt vs ränteavdrag

Fredrik Reinfeldt fick en hypotetisk fråga i Ekots partiledarintervju. Märkligt nog glömde han bort politikernas regel nummer ett: Svara aldrig på hypotetiska frågor!

Det resonemang som fördes kring fastighetsskatten gav verkligen eko! Vad som egentligen sades i intervjun är inte intressant. Den mediebild som sätts blir sanningen, oavsett. Det är ingen större idé att dementera mediebilden att ränteavdragen kan tas bort för att finansiera avskaffandet av fastighetsskatten.

Misstag kan hända den bäste, och det gjorde det nu. Och med den framgång och det övertag som Fredrik Reinfeldt har över Göran Persson just nu så är det många som har letat länge för att hitta en Akilleshäl.

Äntligen, säger sossarnas valstrateger! Nu är det snabbt fram med det gamla högerspöket igen. Vad var det vi sa? Det finns inga nya moderater, de bara låtsas tänka på vanliga arbetare! Se bara på hur det förslaget slår på en LO-familj i Örkelljunga och jämför med vinsten för en villaägare i Havsbaden i Ängelholm...

Det enda sättet att rätta till eländet är helt enkelt att bemöta mediebilden genom att göra politikertricket Pudeln. Helst före sossarnas motdrag, som kommer att bygga på myten om David och Goliat. Ju snabbare desto bättre, Fredrik!

PS: Det finns inget förslag om att avskaffa ränteavdragen. Moderaterna och Allians för Sverige vill avskaffa fastighetsskatten. Hur det ska finansieras ska utredas. Resultatet blir att ingen ska betala mer för sitt boende.

tisdag, augusti 15, 2006

Statsministern har inte gudomliga gåvor...

Idag kom så bekräftelsen på att Göran Persson inte är den siare han utgav sig för att vara, utan snarare en person med tillgång till läckor. SCB:s kvartalsrapporter är hemligstämplade för att informationen inte ska läcka ut på förhand och kunna påverka marknaden. Det är den typ av inside information som personer i andra företag än Moder Svea får fängelse för att ha utnyttjat.

Vid sitt sommartal i Björkvik sa Göran Persson:
Jag tror att det är i veckan som kommer som vi kommer att få en genomgång av andra kvartalets utveckling. Det skulle inte alls förvåna mig om det slår våra bedömningar ordentligt. Jag vet ingenting, men det skulle inte förvåna mig.
Jens Henriksson, statssekreterare vid finansdepartementet tillika fd studentpolitiker i Lund och fd politisk redaktör för tidningen Arbetet, bekräftade att han fått de preliminära BNP-siffrorna några dagar före sommartalet. Men ville inte svara TT på om han informerat sin chef.

Nu vet vi! Idag rapporterar TT att SCB byter rutiner. Hans Lindblom, överdirektör på SCB, säger till TT:
Det kommer från och med idag att bli en ändring så att vi i fortsättningen kommer att hålla det för oss själva. Ingen annan kommer att anlitas i kvalitetssäkringsprocessen.
Det innebär att finansdepartementet och Ingemar Hansson (från Lönsboda) på Konjunkturinstitutet inte längre kommer att få den förhandsinformation som de uppenbarligen tidigare haft.

Analysen är enkel. När Persson säger jag vet ingenting, ska man se upp. Det är då han vet. När en politiskt tillsatt tjänsteman inte vill svara på om han informerat sin chef, så har han det om han inte borde gjort det. Och om han borde gjort det så har han inte informerat sin chef. Göran Perssons fastighetsaffärer talar sitt tydliga språk. Vilka fler investeringar har han och Anitra gjort? Och hur mycket kan har de tjänat tack vare inside information...

måndag, augusti 14, 2006

Två s-politiker i tingsrätten för mutbrott!

Idag inleds århundradets rättegång i Malmö tingsrätt. Malmö kommunstyrelses ordförande Ilmar Reepalu (s) och fd landshövdingen och fd landstingsrådet Bengt Holgersson (s) har åtalats för mutbrott, samtidigt som Dan Olofsson, huvudägare Sigma, står åtalad för bestickning.

Dan Olofsson har bjudit de två sossarna till sin safaripark i Sydafrika till ett värde av 97 000 kronor. En dyr födelsedagspresent kan tyckas, men mot bakgrund av att de båda herrarna har köpt datorer för bortåt tvåhundra miljoner av Dan Olofsson, så är det lättare att förstå att de blivit bjudna.

Enligt kammaråklagare Per Nichols vid riksåklagarens specialenhet mot korruption har de gjort sig skyldiga till mutbrott. Förvisso har andra personer har attesterat köpen men givetvis har Ilmar Reepalu ansvar för kommunen liksom Bengt Holgersson hade ansvar för länsstyrelsens affärer med Sigma som landshövding.

Det ska bli intressant att följa rättegången under veckan. Dels för att det kan komma att bli prejudicerande och dels för att jag känner de båda herrarna.

Ilmar försvarar sig med att han inte personligen attesterat köpen anser jag vara en rent taktisk undanmanöver. Vid gruppmöten med alla s-landstingspolitiker i Skåne utsågs jag ibland till sekreterare i olika arbetsgrupper. Vid ett tillfälle deltog inte Ilmar vid arbetsgruppens möte så jag frågade vice ordföranden hur han ville ha protokollet skrivet. Skulle det vara ett diskussionsprotokoll eller ett beslutsprotokoll? Svaret jag fick var:

Skriv hur fan du vill. Det spelar ingen roll för Ilmar ändrar det ändå sen!

söndag, augusti 13, 2006

Myndigheten för Nyttiga Idioter

Den politiska adeln och nepotismen i staten växer stadigt så länge sossarna inte kan skilja på stat och parti. Och det har de inte kunnat på många decennier. Jag tror dock att det blivit värre under Göran Perssons tid.

En av de första saker som Allians för Sverige måste ta itu med är att byta ut de socialdemokratiska valarbetare som utnämnts till GD för statliga myndigheter och bolag, speciellt de som delar huvudkudde, morgontidning och frukost med regeringsmedlemmar, som Anitra Steen och Berit Andnor. Jag har erfarenhet av hur det kan gå till och helt klart föreligger en jävssituation.

När vi hade planeringsmöten på s-kansliet vid Malmöhus Läns Landsting tog diskussionerna tvärt slut när Göran Perssons dåvarande hustru Annika tog till orda. Hon och Göran hade diskuterat frågan vid fruktosten och Göran tyckte så här! Chefen har talat!

Förvisson är det inte det allra enklaste att avskeda en generaldirektör men jag anser att bara det faktum att de tackat ja till tjänsten definieras som grovt brott, vilket möjliggör avsked på grått papper. Tanken att de skulle säga upp sig själv vid en borgerlig valseger tror jag inte på. Den här typen av människor är i total avsaknad av moral och samvete och de kommer aldrig att avgå frivilligt.

Då återstår alternativet att hitta andra likvärdiga statliga jobb. Varför inte passa på att organisera om i staten och lägga ner en massa myndigheter och samtidigt bilda en ny? Myndigheten för Nyttiga Idioter, där de kan bli GD, vice GD, andre vice GD, tredje vice GD etcetera...Anitra Steen har väl goda möjligheter att bli högsta hönset i monopolmyndigheten. Eller vem föreslår du?

lördag, augusti 12, 2006

Opraktisk praktisk politik

Länstidningen i Östersund rapporterar om en olaglig kommunal tomtaffär. Konsum fick köpa tomtmark i centrala Åre, trots att Lidl:s bud var tre gånger så högt.

EU-kommissionen anser att tomtaffären är olaglig och strider mot EG-fördraget och hävdar att Åre kommun favoriserat Konsum med ett olagligt offentligt stöd på 4,6 miljoner kronor.

Kommunalrådet Elsa Danielsson (s) vidhåller att affären är lyckad. Så klart! Är man sosse så prioriteras rörelsen alltid högre än individen.

Men medborgarna och tillika skattebetalarna i Åre vill säkert gärna betala 4,6 miljoner kronor för förmånen att få handla på på Koperativa Konsum och slippa obehaglig utländsk konkurrens.

Sossepolitikerna är väl medvetna om att ifall Lidl fått köpa tomten hade livets nödtorft blivit alldeles för billigt och då hade inte invånarna behövt vara beroende av varken bidrag eller dyrköpt låtsasideologi! De hade rentav kunnat börja jämföra priser och fatta beslut alldeles själva. Det kunde rentav i förlängningen leda till att sossepolitikerna miste makten!

fredag, augusti 11, 2006

Svensk myndighet bryter mot grundlagen!

Sverige framställs ofta som unikt eftersom myndigheterna är självständiga enheter. Men den så kallade sanningen är väl knappast längre med verkligheten överensstämmande. Personligen skulle jag gärna se ett forskningsuppdrag utifrån frågeställningen: Är Sveriges myndigheter självständiga enheter?

Generaldirektören för Ams Bo Bylund, med genuin arbetarrörelsebakgrund och sambo med minister Berit Andnor, tillsattes av Göran Perssons regering i relativt god tid före valrörelsen där arbete förväntades bli den avgörande frågan. Bara det är tillräckligt för misstanken om grundlagens krav på skicklighet och förtjänst har sin tyngdpunkt på förtjänst. Och förtjänst i detta fallet tycks vara detsamma som nepotism. Alternativt att skicklighet definieras som att göra ett gott parti.

Idag kommer så nyheten att Riksrevisionens rapport med skarp kritik mot hur arbetsförmedlingarna fungerar är hemligstämplad! Rapporten ligger hos Ams och borde vara offentlig enligt grundlagen, men Ams har gjort en felaktig diarieföring av handlingen och vägrar därför lämna ut den.

Enligt Ekot gör Ams bedömningen att riksrevisionens önskemål går före tryckfrihetsförordningen! Thomas Wengholm, som är jurist på Ams, håller i en intervju med om att rapporten borde vara offentlig enligt grundlagen, men väljer ändå att hemligstämpla den.

Riksrevisionens rapport är kritisk och menar att Ams är för dåliga på att få folk i arbete. Och det framgår i ett brev från Ams till Riksrevisionen, som uppenbart diarieförts enligt lag. Enligt Ekot är brevet hållet i en mycket ilsken ton.

Sanningen är illa hörd! Och den vill sambon och resten av regeringen förståeligt nog inte ha spridd i slutet på en viktig valrörelse! Synd att jag inte gifte mig med statsministern...

onsdag, augusti 09, 2006

Sovjetsolidaritet?

Statsministern snackar om solidaritet. Men som vanligt har han problem med den politiska etiken. Grundförutsättningen för att vara politiker är att det finns överensstämmelse mellan det som sägs och det som görs. Denna förutsättning saknar Persson fullständigt. Han kommer därför heller aldrig att bli en "riktig" politiker, men han kanske kan bli en riktig patron.

Dagens PS rapporterar att värdet på socialdemokraternas partiordförande och Systembolagets VD:s sörmländska skoginnehav har ökat med 36 procent sedan i höstas. Enligt DinaPengar.se är virkesförrådet på Patron Perssons egendom Torp idag värt 5,3 miljoner. Det blir allt mer statusfyllt att äga skogsmark och priserna väntas öka ytterligare, som en följd av stormen Gudrun.

Samtidigt belägger sossarna de skogsägare som drabbades av stormen Gudrun med böter!

Vissa ska med, inte alla! Så enkelt är det!

måndag, augusti 07, 2006

Det går bra för fyrtiotalisterna!

Statsministern har länge kritiserats internt för sitt bristande politiska intresse, och den tröttheten märktes tydligt i Björkvik. Inget politiskt nytänkande utan bara mer av samma. Löften och utredningar och så ett litet köttben åt pensionärerna så att de ska hålla sig lugna under valrörelsen.

Oftast räcker det med en medalj, men en femtio- eller hundralapp mer i månaden i bidrag till de absolut sämst ställda pensionärerna (läs kvinnorna) kan nog få dem på gott humör ett tag till. De är inte vana vid några större summor i hushållsbudgeten så den summan borde väl räcka, tänkter Persson och dricker en caffe latte med extra grädde för ungefär samma summa.

För ungdomar fanns intet att hämta. Möjligen tänkte herr Persson att de ungdomar som står utanför samhällsgemenskapen, arbetsmarknad och bostadsmarknad kan glädjas åt höjt tak i A-kassan. Med de vet att det förutsätter att de redan kvalat in som medlemmar i A-kassan, vilket Persson inte hade en aning om att de inte ens fått chansen till.
På min tid arbetade vi minsann direkt efter skolan och gick med i A-kassan och facket och fick uppdrag inom rörelsen och sedan löste sig allting. Varför vill inte dagens ungdomar arbeta, gå med i A-kassan och facket? Ungdomarna i Danmark arbetar minsann! Varför är svenska ungdomar så lata? De tar lån, studerar och parasiterar på sina stackars föräldrar och deras fosterland tills de är långt över trettio. Det är inte lätt att regera sådan latmaskar, minsann. Och inte har de råd att handla hos Anitra heller, utan åker hellre till Danmark, Tyskland eller Lettland. Bedrövligt! Slöfockar och latmaskar är vad de är! Inte konstigt att ungdomarna inte får jobb nuförtiden.
För ett par val sedan skrev jag på ledarsidan i Sydsvenska Dagbladet att Socialdemokraterna snarare är ett parti för sistagångsväljare än ett parti för förstagångsväljare, men den utvecklingen inom väljarkåren gick snabbare är förväntat.

Idag är Socialdemokraterna snarare ett parti för fyrtiotalisterna än för pensionärer och ungdomar. När herr Persson upprepar sitt mantra "det går bra för Sverige" menar han egentligen att "det går bra för fyrtiotalisterna i Sverige". Inga andra känner igen sig i den Perssonska verklighetsbeskrivningen.

Aldrig någonsin har ungdomar haft det sämre än sina föräldrar och nu börjar vi närma oss den tid där två generationer har det sämre än sina föräldrar. Är det definitionen på att det går bra för Sverige? Det tycker Persson, men det tycker inte jag.

söndag, augusti 06, 2006

Perssons Politiska Aktiekapital

Socialdemokraternas partiordförande Göran Persson sken ikapp med solen vid sitt sommartal i Björkviks folkets park. Hans eviga önskan att leva upp till Olof Palmes internationella rykte gör sig åter påmint.

Statsministern meddelade nämligen att Sverige erbjudit sig att stå som värd för en internationell givarkonferens för Libanon. Sverige ska då samordna erbjudanden om hjälp och bistånd från andra länder. Enligt TT ser Persson inte konferensen som ett störningsmoment i valrörelsen, utan snarare tvärtom!

Strategin och tajmingen är genial. Att avsluta sin politiska bana med att vinna valet genom att lansera sig som en statsman i internationella sammanhang är väl ungefär det bästa som kan hända Persson, innan han pensionerar sig och blir patron Persson.

Men så mycket filantropi handlar det knappast om, utan snarare ett sätt att höja sitt politiska aktiekapital på valmarknaden!

lördag, augusti 05, 2006

Barnens bästa?

Den politiska majoriteten i Örkelljunga kommun vill ge föräldrar lön för att stanna hemma lite längre med sina barn, rapporterar P4 Radio Kristianstad i sin bevakning av Valet 2006.

Min vän, Carina Zachau (m) driver frågan i grannkommunen Örkelljunga och det uppmärksammade radion i ett inslag som du kan lyssna på här. Förslaget gäller för barn mellan 1 och 2 år och innebär att föräldrarna skulle få omkring 2 000 kronor per barn i månaden.

Inte oväntat är sossarna negativa till det borgerliga förslaget. Detta trots att 60 procent av örkelljungaborna röstade ja till att införa ett ekonomiskt alternativ för föräldrar som stannar hemma med sina barn i en lokal folkomröstning hösten 2003! Friskt vågat, hälften vunnet...

Örkelljunga kommun har också ansökt om att få bli försökskommun. Men mot bakgrund av regeringens Myrdalska familjepolitik vet socialdemokratiska politiker (läs sociala ingenjörer) givetvis bättre än föräldrarna i Örkelljunga vad som är bäst för deras barn.

Regeringens nästa steg lär bli att begreppet daghem döps om till Storbarnkammare i det socialdemokratiska valspråket.

Jag önskar dig lycka till i valet, Carina.

fredag, augusti 04, 2006

Min personvalskampanj i Sommar-Arena

Oron för fler våldtäkter i Ängelholm kan bli en valfråga. Det är moderaten Christina Linnea Örtendahl som för en egen personvalskampanj där hon föreslår åtgärder för att stoppa våldtäkterna.
Så lyder ingressen till Sommar-Arena fredagen den 4 augusti. Nyhetsmagasinet i P4 Radio Kristianstad varje eftermiddag efter kl 15.

I eftermiddags träffade jag reportern Johannes Heuman från P4 igen. Han undrade om jag hade hört det längre inslaget i nyhetsmagasinet Sommar-Arena i eftermiddags. Det hade jag givetvis gjort.

Han berättade att de fått väldigt positiv respons från lyssnarna. Många hade hört av sig till radion och tyckt att det var ett bra initiativ. De flesta höll med om att det händer för lite och för långsamt, och ställde sig bakom mitt konkreta förslag.

Lyssna på Sommar-Arena här.

Du kan läsa mer om mitt förslag här.

För övrigt anser jag att det är vi kvinnor som ska ha rätt till frihet och trygghet; och inte våldtäktsmän!

Intervjuad i P4-nyheterna.

Igår publicerade HD/NST en insändare adresserad "Till Åpromenadsmannen" författad av den kvinna som våldtogs natten mellan den 30/4 och 1/5. Det är en beundransvärd insats. Tack för att du ville dela med dig.

Radio Kristianstad ringde mig och ville att jag skulle komma dit för en intervju angående mitt arbete med "Handlingsprogram för kvinnors trygghet." Reportern Johannes Heuman hade läst min insändare och min blogg och ville gärna ha mig med i nyheterna. Jag kandiderar ju till kommunfullmäktige i Ängelholm och landstingsfullmäktige i Skåne (Region Skåne) för att politiskt kunna driva kvinnofrågor ur ett demokratiperspektiv, så jag tackade omgående ja.

Jag är hjärtligt trött på feministernas könsmaktsstruktur och genusperspektiv. Jag vill bara att vi kvinnor ska omfattas av de mänskliga rättigheterna.

Idag sändes inslaget i nyheterna 12.30. Du kan läsa och lyssna här. Valet av vinkling i nyhetsinslaget är reporterns. Min valslogan är "Frihet och trygghet."

torsdag, augusti 03, 2006

Välkommen på filmpremiär idag!

Från och med idag finns en ny film av moderaterna på Internet. Ni hittar den här:

Mahogny-Mats

Om ni vill bidra till att sprida filmen kan ni göra tre saker:

1. Sätt betyg på filmen
2. Skicka filmen till alla ni känner.
3. Be alla ni känner besöka min blogg.

onsdag, augusti 02, 2006

Tro och parti

En del människor byter parti för sin övertygelses skull. Andra byter övertygelse för sitt partis skull.

Winston Churchill

tisdag, augusti 01, 2006

Ministern, Hagamannen och DNA-register

Vid diskussioner kring frågan om ett nationellt DNA-register går skiljelinjen ofta mellan syfte och integritet. För några månader sedan deltog jag i ett seminarium i Lund där debattens vågor gick höga. Politiker är tyvärr ofta syftesetiker och ser genast nyttan med att kunna fälla skyldiga med hjälp av DNA-tekniken. Och det är klart att jag kan förstå att de har den inställningen. Politiker förväntas leverera resultat. Men...

Efter mordet på Anna Lindh, då Huddinge sjukhus lämnade ut ett prov ur sitt PKU-register från den misstänkte till polisen, har frågan till och från funnits på den politiska dagordningen. Problemet är att det PKU-register som provet hämtades ifrån har ett forskningssyfte (en svår genetiskt betingad sjukdom; fenylketonuri)och år inte tillskapat i kriminaltekniskt syfte.

I fallet med Hagamannen fick polisen inte tillstånd att köra sina DNA-prover mot PKU-registret, eftersom den personliga integriteten för dem som lämnat blodprov dit ansågs viktigare. Det är jag tacksam för.

Tyvärr är jag ganska övertygad om att ifall det rört ett brott mot någon annan än en socialdemokratisk minister så hade inte provet från PKU-registret lämnats ut. Och det borde inte gjorts. Men syftet, att finna Anna Lindhs mördare, vägde här uppenbart tyngre än alla medborgares integritet.

Det kan tolkas som att en socialdemokratisk utrikesminister är värd mer än alla de kvinnor som utsatts för Hagamannens brott, varav en våldtäkt mot en femtonårig flicka som inte kunde bevisas, och han därför inte heller kunde dömas för.

Jag kan se nyttan med ett nationellt DNA-register, inte minst som ett komplement för att kunna bevisa någons oskuld. Men det kan inte ske på bakom ryggen på medborgarna i ett land som vill definiera sig som demokrati.

Redan vid seminariet i Lund lanserade jag mitt förslag till hur man kan bygga upp ett nationellt DNA-register och samtidigt, som jag ser det, balansera syfte och personlig integritet. PKU-provet tas 72 timmar efter födelsen, och då kan inte den enskilde individen ge sitt medgivande till användningen. En lösning vore att besluta att från och med ett visst datum kommer föräldrarna till den nyfödda medborgaren godkänna aeller förkasta användning av provet i kriminaltekniskt syfte. Medgivandet kan senare konfirmeras när personen uppnår myndighetsålder.

Att offentliggöra mitt förslag är det minsta jag kan göra för alla de flickor och kvinnor som utsatts för våldtäkt och sexuella övergrepp, såväl i Umeå som i Ängelholm som i världen i övrigt.