Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, april 30, 2006

En spontan hovnigning för kungen

Jag gör en spontan hovnigning på kungens födelsedag. Kungen är en man som successivt vunnit mitt hjärta. En stor man, till skillnad från de många små män jag träffat på genom livets färd. En ödmjuk man med stor förståelse för människor och förmåga att visa empati. En man som nådde ut till hela svenska folket med sitt tal i samband med Tsunamikatastrofen. Då framstod han som så nära sagokung som det överhuvudtaget är möjligt.

I en intervju i samband med 60-årsdagen offentliggör vår kung Carl XVI Gustaf att han tycker sig få för lite information av regeringen. I den nya regeringsformen som trädde i kraft i mitten av 1970-talet fick kungen bara ceremoniella och representativa uppgifter. Fram till dess ledde kungen konseljer där han fick träffa regeringen varje vecka, och det tyckte han var bättre.

- Tyvärr så försvann den spontana kontakten med regeringen och de olika statsråden som man hade en gång i veckan. Den försvann, det är väldigt beklagligt, säger kungen.

I regeringsformen står det att statsministern ska informera kungen och i lagens förarbeten sägs att det är mycket viktigt att han är väl informerad om regeringsarbetet för att kunna fullgöra sina uppgifter. Det är väl egentligen tämligen självklart att statschefen hålls välunderättad.

Istället för veckomötena försöker kungen istället bjuda in olika ministrar till slottet.

– Det är inte lätt att få ihop de här dagarna. Alla är upptagna på olika håll och det är vi också. På något sätt var det mer praktiskt tidigare, säger kung Carl Gustaf.

Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap, anser att informationssystemet bör ses över. Och jag kan bara hålla med min kollega. Givetvis måste kungen, och prinsessan Victoria, var väl informerade om regeringens och riksdagens göranden och låtanden.

Det är högt på tiden att den njugga inställning till kungahuset och monarkin som rådde när Carl XVI Gustaf tog över ämbetet ändras. Glöm 68-a vänstern och den tidsandan och förflytta er till 2006. Det vore också till fördel för alla om Göran Persson, regeringen och socialdemokraterna lärde sig att skilja på person och funktion? För Sverige i tiden!

Grattis på födelsedagen, Ers Majestät!

lördag, april 29, 2006

Kommunalrådet och jag

Idag har NST/HD publicerat svaret som Hans Wallmark (m), kommunstyrelsens ordförande Ängelholm, och jag skrev till oppositionsrådet BrittMarie Hansson (s) under rubriken
Utmaning att anta

Du nämner att kvinnors frihet och mäns våld mot kvinnor redan finns på dagordningen. Det är just det faktum att du tror det som är det största problemet.

Kvinnojouren gör ett bra arbete och ska givetvis ha ekonomiskt stöd från kommunen. Målsättningen är att Ängelholm ska ge mest per invånare av kommunerna i nordvästra Skåne (är det inte så att s-styrda Åstorps kommun ger minst). Men kvinnofrågor är inte bara att värna kvinnor som fallit offer för våldsamma män. Politiker har länge försökt dämpa symptomen (och vårt dåliga samvete) med bidragsmedicin. Det är också dags att handla. Att visa att vi tar problemen på allvar.

Kvinnors frihet och trygghet är inte bara en finansiell fråga som bäst löses med mera bidrag i efterhand. Det handlar om alla människors lika värde. Det är viktigt att arbeta förebyggande. Och det gäller särskilt inom stadsplanering, polis och rättsväsende. Vågar jag gå över torget; cykla under järnvägen eller runt halva stan? Varför diskuteras alltid kvinnans klädsel i en våldtäktsrättegång? Vem har någonsin hört en domstol som diskuterat klädseln på en man som blivit rånad och nerslagen?

Skuldfråga och straffsats ska bedömas efter andra kriterier. Av den anledningen är det också viktigt att domstolarna använder sig av hela straffskalan, alltså inte bara dömer i den nedre delen utan också i den övre till många års fängelse när det gäller grov misshandel eller övergrepp. Självfallet behövs också fler poliser, Allians för Sverige har en tydlig målsättning med 20 000 poliser till 2010.

Vi tror att om vi alla hjälps åt kan vi ha kvinnoperspektivet med oss i vardagen och därmed skapa ett tryggare och friare samhälle för alla medborgare – både i hemmet och i det offentliga rummet.

Därför vill vi ha frågan på dagordningen. Vill du anta den utmaningen?
Hans Wallmark har för övrigt haft årets första torgmöte idag. Något kyligt ute men välbesökt. Även socialdemokraterna var där. Oppositionsrådet BrittMarie Hansson också. Hans Wallmark var tidigare politisk redaktör på NST och därmed min chef. En god sådan även om den manlige redaktören bad den kvinnliga krönikören att skriva till den Internationella kvinnodagen. Men debatten om kvinnors frihet och trygghet går vidare i stan...

fredag, april 28, 2006

Transittågen går igen!

Nu rullar transittågen genom Sverige igen, igen! Ett fenomen som jag tagit upp tidigare, med inlägg som Danmarks sak är vår, Sverigedemokraternas nättidning, Det hade jag ingen aaaning om, Ett hugg i ryggen och Sverige behöver en ny konstitution.

Finns det någon fegare regering i västvärlden än den svenska? Jag tycker inte det. Nu har Göran Persson gett ÖB order att fem minuter i tolv dra sig ur den fredsbevarande övningen i Italien, med motiveringen att Israel deltar. Signalen är tydlig.

Nyss stängde den svenska regeringen en hemsida som visade Muhammedkarikatyrerna. Och snart gästar företrädare för den palestinska terrororganisationen Hamas Malmö och Sverige.

Sveriges muslimska förbund har skrivit till de politiska partierna och kräver särlagstiftning för muslimer. Med den flatheten som finns förvånar det mig inte om sossarna slänger in ett sådant vallöfte i sista stund. Det fungerade ju bra för partiet när de i valrörelsen 1998 hängde påsar med nybakade franskbrödsbullar och Socialdemokraternas valsedel på lägenhetsdörrarna i Rosengård. När vallokalen öppnade och jag skulle dela ut valsedlar ville de flesta ha en från Social.

Jag förstår mycket väl Israels reaktion. Ibland är det inte vad som sägs, utan vem och framför allt varför, som är det viktiga. Det är då budskapet kan tolkas och bedömas av mottagaren. Det framstår sammantaget tämligen uppenbart vad den socialdemokratiska regeringen sänder. Ett transittåg! Inte för nazister utan för muslimer.

Det är högt på tiden att ersätta eftergivenhetens politik med etik, så att jag slipper skämmas. Det är inte långt till Danmark och Europa för oss i Skåne. Är det inte dags att stå upp istället för att huka, Göran "Om detta må ni berätta…" Persson?

torsdag, april 27, 2006

Oppositionsrådet om mitt förslag

Den tragiska händelsen med de små barnen som övergivits av sin festande och fulla far i påskhelgen, och som jag skrev om här, har orsakat en del politiska komplikationer. Idag skriver det socialdemokratiska oppositionsrådet BrittMarie Hansson om mina synpunkter på socialjour i Ängelholm. Insändaren finns i NST/HD på Min mening-sidan under rubriken Socialjour utan respons.
Svar till Christina Linnea Örtendahl (m), Ängelholm och rubriken ”Se socialjouren som en försäkring” den 25/4.

Jag har vid två tillfällen under det senaste halvåret haft anledning att interpellera socialnämndens ordförande Rune Johansson (m) angående socialjour med god beredskap i Ängelholms kommun. Detta på förekommen anledning eftersom två tragiska händelser inträffat där en fungerande socialjour efterlysts. Inte bara av oss socialdemokrater i Ängelholm utan även av dig, Christina Linnea Örtendahl.

Vid måndagens (24/4) debatt i kommunfullmäktige angående det aktuella ämnet fanns ingen ledamot bland de 18 moderata företrädarna, inte heller någon från den övriga borgerliga majoriteten som ansåg att en socialjour i Ängelholm kan vara nödvändig för att vi ska ha en god beredskap som garanterar att när det händer som inte får hända så finns det en jourverksamhet som tar sig an ärendet.

I debatten föreslog jag att man skulle inrätta en socialjour tillsammans med några av våra grannkommuner men jag fick ingen respons. Endast svaret att det är för kostsamt att etablera en socialjour i vår kommun.

Är du den enda företrädaren för den borgerliga majoriteten som anser att en socialjour bör inrättas i Ängelholms kommun?
Ängelholm är en liten stad och jag träffar BrittMarie ibland. Hon är väldigt trevlig person som också bor i city. Hoppas det går bra med nya katten, förresten. Jag skriver och skickar ett svar via insändarredaktören på NST/HD, Helge Håkansson, idag. Det är mediebilden vi diskuterar och debatterar. Det gamla talesättet att allt som står i tidningen är sant, är ju sant…

onsdag, april 26, 2006

Farliga fängelser

Kriminalvården ska bli rökfri! En arbetsgrupp har tillsatts för att ta fram en rökpolicy för kriminalvården. Alla anstalter ska ta fram sin handlingsplan; graden av säkerhetsklassning och inriktning kräver olika lösningar.

Lars Nylén som är generaldirektör för Kriminalvården förstår att rökförbudet kan skapa irritation men tycker att förslaget är angeläget.
- Vi har ett ansvar för att se till att de som bor hos oss har det bra och samhällets uppfattning är ju, om vi tittar på tobakslag och annat, att tobaksrökning är farligt, säger Lars Nylén.
95 % av fångarna röker och säger att de hoppas att förslaget går upp i rök. Men, ingen rök utan eld.

Personligen tycker jag att det hade varit klädsamt om man först försöker få fängelserna narkotikafria och rymningssäkra hellre än rökfria. Jag föreslår att man tillsätter en arbetsgrupp som jobbar på det istället. Men det är kanske inte samhällets uppfattning att förrymda fångar och fenedrin är farligt?

För övrigt anser jag att Ängelholm behöver en ny sim- och idrottsarena. Vad tycker du? Du kan rösta här...

tisdag, april 25, 2006

Ömsom vin och ömsom vatten

Rubriken på det nyhetsmejl från PS som jag fick via min prenumeration är onekligen både intressant och tvetydigt: Berlusconi tröstar Persson... med 24 flaskor vin.Vid EU-toppmötet i Bryssel bjöd Tony Blair tydligen gästerna på vitt vin från Wales och rött från England. Alla var dock inte lika förtjusta som Tony Blair över det inhemska vinet, enligt TT.

- Persson blev så bestört över de engelska vinerna på toppmötet att jag lovade skicka honom några av våra viner, sade italienaren Silvio Berlusconi.

Igår meddelade Berlusconi stolt att han skickat iväg 24 flaskor Cabernet Sauvignon till Göran Persson.

- Upp till 24 flaskor går bra. Är det mer än så blir det mutor, förklarade Berlusconi för journalisterna.

Statsrådsberedningens presschef bedyrar att gåvan tillfaller staten och inte Göran Persson personligen. Statsministern kommer dock säkert att uppskatta den italienska gesten, menar hon.

Ja, jag tror också att Göran Persson kommer att uppskatta den italienska gesten. Kanske kommer han att göra det personligen, kanske inte. På den tiden när jag arbetade tillsammmans med Göran Perssons förra hustru, inte den första utan den andra Annika, så vet jag alldeles säkert att de viner som skickades till statsministerparet från Frankrike och dess president uppskattades personligen vid vinprovning på Regementsgatan i Malmö.

Men det var inte 24 flaskor och Annika var inte VD för Systembolaget. Undrar vad Anitra och Göran tyckte om det italienska vinet?

måndag, april 24, 2006

Medborgarförslag om nordvästskånsk socialjour

I april 2004 som beslutade kommunfullmäktige i Ängelholm att prova idén med medborgarförslag. Efter beslut i kommunfullmäktige den 23 maj kommer försöket med att förlängas till den 1 juni 2006. Kommunens invånare är, enligt hemsidan, fortsatt mycket välkomna att lämna in sina medborgarförslag till kommunfullmäktige.

Som statsvetare är jag egentligen väldigt tveksam till fenomenet medborgarförslag. Det blir en märklig typ av hybrid. Vi har egentligen en representativ demokrati, vilket innebär att det är genom de politiska partierna som du har möjlighet att göra din medborgarröst hörd. Men eftersom systemet med medborgarförslag finns i Ängelholm, så tänkte jag använda min demokratiska rättighet och har därför idag lämnat in ett konkret förslag om en fungerande socialjour tillsammans med Carola Karlsson här i stan. Jag har aldrig träffat en person som har så mycket erfarenhet, insikt och kunskap om utsatta barn som hon. Och dessutom har hon förmågan att omsätta den i handling enligt gyllene regeln.

MEDBORGARFÖRSLAG

I påskhelgen sattes Ängelholm på Sverigekartan för att två små barn i ett trapphus uppenbarade det faktum att en fungerande socialjour saknas i staden.

I Ängelholms kommun tycks snålheten tyvärr bedra visheten. Politikernas uppgift är att förvalta medborgarnas skattepengar på bästa sätt och då kan det kännas fel att betala för något som inte ger något synligt resultat. Det kan vi förstå, men enligt den principen skulle räddningstjänst och snöjour inte heller finnas i Ängelholm. Men betong och bilar är ju viktigare än barn, eller?

Vi föreslår att Ängelholms kommun tar initiativ till att ordna en gemensam socialjour i Nordvästra Skåne enligt den modell som används i Åstorps kommun. De kontrakterar ett familjehem som har ständig beredskap att ta emot omhändertagna barn och ungdomar. Kostnaden för den beredskapen är knappt 10 000 kronor per månad och inkomsten är beskattningsbar, vilket innebär att kommunens nettokostnad är 30 procent lägre.

Se socialjouren som en försäkring. Vi vill vara säkra på att om allt annat fallerar så finns det alltid något kvar – vårt gemensamma nätverk. Den tryggheten och friheten har alla i vårt Ängelholm rätt till.
Hoppas att ansvariga politiker i Ängelholm kan ta vårt medborgarförslag till sig och göra det bästa av situationen. Inte ens med bästa vilja i världen kan vi säga att vår beredskap är god. Men med lite god vilja, hårt arbete och samverkan kan den bli det. Hoppas på det för alla barns skull!

söndag, april 23, 2006

När snålheten bedrar visheten

I påskhelgen sattes Ängelholm på Sverigekartan för att två små barn i ett trapphus uppenbarade det faktum att en fungerande socialjour saknas i staden. Jag skrev omgående en insändare och ett debattinlägg. Jag tillhör inte dem som tror på tesen om att all publicitet är god publicitet, och det gör inte Caroline i Ängelholm heller. Hon skriver i en kommentar på min blogg: ”Jag känner mig mycket besviken på Ängelholms kommuns snåla linje, ’man får vad man betalar för’.” Och sedan undrar hon om man inte skulle kunna ha en kommungemensam socialjour.

De tankarna har också framförts av Carl B Lindberg, finansjurist från grannkommunen Örkelljunga, i NST/HD och det är ett gott alternativ och fullt genomförbart förslag. Kommunerna i Nordvästra Skåne har redan ett etablerat samarbete på flera områden och det är bra att kunna ta tillvara varandras kunskaper och erfarenheter. I Åstorps kommun har man löst socialjouren på ett föredömligt sätt. Det fungerar och är inte dyrt!

I Ängelholms kommun tycks snålheten tyvärr bedra visheten ibland. Som politiker är din uppgift att förvalta medborgarnas skattepengar på bästa sätt och då kan det kännas fel att betala för något som inte ger något synligt resultat. Det kan jag förstå, men enligt den principen skulle räddningstjänst och snöjour inte heller finnas i Ängelholm. Men betong och bilar är ju viktigare än barn, eller?

Jag föreslår att Ängelholms kommun tar initiativ till att ordna en gemensam socialjour i Nordvästra Skåne enligt den modell som används i Åstorps kommun. De kontrakterar ett familjehem som har ständig beredskap att ta emot omhändertagna barn och ungdomar. Kostnaden för den beredskapen är knappt 10 000 kronor per månad och inkomsten är beskattningsbar, vilket innebär att kommunens nettokostnad är 30 procent lägre.

Se socialjouren som en försäkring. Vi betalar, men hoppas innerligt att vi inte behöver den. Men om… jag vill vara säker på att om allt annat fallerar så finns det alltid något kvar. Vårt gemensamma nätverk. Den tryggheten och friheten har alla i vårt Ängelholm rätt till, anser jag. Däför kommer jag att lämna in ett medborgarförslag till kommunen imorgon. Jag är inte ensam...

lördag, april 22, 2006

SM-guldfirande i Ängelholm

Grattis till SM-guldet! Idag klockan tolv anordnade Ängelholms kommun en officiell hyllningsceremoni för SM-vinnarna i volleyboll. Jag, och många andra Ängelholmare var där och hyllade den historiska guldbragden. De mottog en välförtjänt gratulation från Stadsbibliotekets balkong. Till och med solen och våren hade kommit och uteserveringen på Stortorget öppnade dagen till ära.

I glittrande guldhattar mottog de en check om tiotusen kronor från kommuninvånarna och givetvis blommor. Alla var där. Kommunalrådet Hans Wallmark, kommunfullmäktiges ordförande Ingvar Eriksson höll ett långt och vackert tal, de intervjuades och kommunen lovade att lösa hallproblemet, med en kryptisk formulering innefattande en tolkningsmöjlighet upphöjt i kvadrat. Tack vare min ditresta broder (som gästade staden för att en av döttrarna deltog i ett simmästerskap i den utdömda simhallen)lyckades jag fånga två av guldtjejerna på bild. Tack för lånet Johan. Och tack tjejer för bilden; med pokal och allt!

På serveringen satt några spelarmän (finns det begreppet?) och väntade på sina damer. En del av laget valde att fira på plats vid långbord. En del av dem åkte öppen sportbil. En fantastisk dag; främst för de sjungande segrarna och deras nära och kära, men även för alla som var där och delade deras slit, spel och SM-bragd.

Inbjudan till hyllningen avslutas med: Vi är alla väldigt stolta och glada. Jag väljer att travestera Göran Persson: Jag är stolt men inte glad. Jag tycker det är självklart att kvinnor ska ha samma möjligheter som män, även inom sporten. Så är det inte! Slår vad om att ifall ett herrlag vunnit SM så hade alla genast stått i givakt och sett till så att de fick rimliga förutsättningar i form av en arena värd namnet! Och hur många herrlag i elitserien arbetar eller studerar på heltid och spelar och tränar vid sidan om?

Jag vet inte, men har svårt att tänka mig att män skulle acceptera det. Tanken att få betalt för att spela vollyeboll har inte ens föresvävat SM-guldvinnarna i damvolleyboll! Jag tycker det är dags att fundera på det. För övrigt anser jag att Ängelholm behöver en ny sim- och idrottsarena. Vad tycker du? Du kan rösta här...

fredag, april 21, 2006

Socialjour i staden

Det är tyvärr inte så att allt som händer i Ängelholm är positivt. I påskhelgen var en pappa ute och festade medan hans små barn lekte i trapphuset. Det hade nog inte blivit en riksnyhet om inte det var för att det inte finns någon socialjour i staden! Jag skrev omgående en insändare till HD/NST och idag är den publicerad med rubriken Socialjour för de allra mest utsatta. Dessutom uppmärksammas den av Helge Håkansson i spalten REDAKTÖREN HAR ORDET. Tack för det herr insändarredaktör!
Under natten till långfredagen hittades en tvååring och en fyraåring i blöjor och napp i ett trapphus i Ängelholm. Grannarna slår larm till polisen när de finner de ensamma barnen och polisen kontaktade de sociala myndigheterna, som beslutade om omedelbart omhändertagande av barnen. Men, det fanns ingen som helst beredskap hos kommunen för att ta hand om övergivna barnen!

Jag har arbetat med sociala frågor i många år, i olika skånska och halländska kommuner. De sociala myndigheterna är det sista skyddsnätet som vi har. Det finns till just för de allra mest utsatta. Vi måste kunna lita på att alla barn får den yttersta tryggheten tillgodosedd.

Det är just när sådant som inte får hända ändå händer som det offentliga måste fungera, inte minst i vårt fina Ängelholm. Vi har förvisso alla ett medmänskligt ansvar att ta hand om dessa våra minsta, vilket också polisens hustru som tog hand om barnen visade prov på.

Därför ser jag det som min uppgift som kommunpolitiker att se till att de minsta och svagaste kan känna trygghet i utsatta situationer. Vi är skyldiga att ha en god beredskap i Ängelholms kommun.

Det är just för det otänkbara och ofattbara som en god kommunal beredskap behövs. Jag tackar polisfamiljens omtanke om barnen, men skäms samtidigt eftersom det faktiskt är de sociala myndigheternas uppgift, och därmed ytterst mitt ansvar som politiker i Ängelholms kommun, att värna de allra mest utsatta. Jag vill att alla medborgare ska kunna känna den tryggheten.

En situation som denna får aldrig upprepas. Själva meningen med en god beredskap är att man hoppas att den inte behöver användas – men att den tyvärr måste finnas. Jag vill arbeta för att en social jour finns – men också att den inte behövs. Givetvis önskar jag alla invånare i Ängelholm ett gott liv – men i det ingår friheten att känna sig trygg med att det finns hjälp när det är som allra svårast.

torsdag, april 20, 2006

Monopolets vara eller icke-vara

Har ni sett den här reklamen? Den har funnits i min morgontidning och på ett antal, eller ska jag säga otal, Internetsidor. Jag var helt enkelt alldeles för nyfiken för att låta bli att testa. Inte kunde det väl vara så att Systembolagets vd och statsministerns hustru, verkligen skulle ringa upp mig? Men jo då. Ja, inte hon personligen givetvis. Men det var hennes röst i mobilen!

Helt sanslöst! Hon hade gjort en monopolanalys av mina fem svar och berättade för mig att någonting sade henne att jag var emot monopolet. Vilken intution!

Det vore mer intressant för mig att få reda på en del andra saker kring kampanjen. Vem har initierat den? Vad är syftet? Vad kostar den? Vem tjänar på monopolet? Vad tycker socialdemokraterna om monopolet?

Anitra Steen; du får gärna skicka ett mejl till mig med svaren och ditt telefonnummer. Så ringer jag upp dig om en liten stund för att ge dig en analys. Välkommen!

onsdag, april 19, 2006

Guld igen till Ängelholm!

Häromkvällen fick jag ett mejl från min förre chef, Ivar Scotte. Ivar är ordförande i Skånes Volleybollförbund och chef på MIP/MISO i Malmö. Jag hade bett honom om synpunkter på mina tankar kring idrottens villkor och förutsättningar lokalt.

I Ängelholm förs en politisk diskussion kring nybyggnation av simhall. Alla är överens om att en ny simhall behövs och det har tillsatts en simhallsgrupp. Tyvärr finns ingen på Medborgarkontoret som kan svara på vilka som sitter i gruppen och än mindre har de hört talas om några protokoll(sic!).

Centerpartiet har lagt en motion om att vi ska se frågan i ett bredare och längre perspektiv. Jag håller med. Det är alldeles för enkelt att ta ett snabbt och ogenomtänkt beslut inom politiken, inte minst när det är valår. Jag vill att vi ser över näringsliv, kultur, fritid, turism, idrott och folkhälsa ur ett helhetsperspektiv med fokus på kommunens utvecklingspotential för framtiden.

I veckan gick SM-guldet i Volleyboll till Engelholm! Om du såg matchen på teve så beror det på att damerna spelade borta. På deras hemmaplan vägrar nämligen teve sända! De vill inte komma hit, trots att vi har lag i elitserien. Så länge jag och andra politiker i Ängelholm inte gör något, tvingas SM-mästarna i volleyboll spela sina hemmamatcher i en utsliten skolgymnastiksal. En arena som Ivar Scotte anser kräver en modig publik; kissenödiga göre sig icke besvär. Det kräver modiga spelare också; spåren i golvet för vikväggen utgör en allvarlig skaderisk.

Jag gratulerar spelarna till SM-segern och väntar på inbjudan till den kommunala hyllningen vid Stortorget. Min gåva till er blir att avge ett löfte om att arbeta för en arena värd ett guldlag i damvolleyboll i Ängelholm. Hade det varit ett herrlag i division ett, två eller tre, hade vi haft den för länge sedan. Det är dags att på allvar visa att vi menar något med begreppet jämställd idrott! Jag gör det och jag tror att Carl Gustaf Gudmundsson (c) instämmer!

webvoter-omröstning
Behöver Ängelholm en ny sim- och idrottsarena?

Ja
Nej
Vet ej

Se resultat


tisdag, april 18, 2006

Persson totalsågad i Europa

Låginkomsttagarna är de stora förlorarna under Göran Perssons tid vid makten! Det visar en ny rapport från den brittiska tankesmedjan Open Europé, som totalsågar Persson och hans tid som statsminister.

Enligt rapporten har den tiondel som tjänar minst i Sverige haft en löneutveckling på 9,7 procent under den senaste tioårsperioden. Under samma period har medelinkomsten ökat med 29,3 procent.

Sverige får också stå som en "skräckmodell" för resten av Europa. Under rubriken "Myten om den skandinaviska modellen" listas flera bevis för att Sverige hamnat på efterkälken i Europa.

I rapporten påpekas bland annat att Sverige rasat från 5 till 14 plats i OECD-listan, att antalet personer med inkomst under 150 000 ökat i Sverige, men minskat i Europa, samtidigt som antalet jobb i landet inte ökat sedan 1981.

Europeiska politiker borde hålla sig borta från de Skandinaviska ländernas modell, anser författarna. Allt enligt min källa, Nyhetsbrevet Dagens PS.

Det är inte den bild av Sverige som finansminister Pär Nuder rapporterade i riksdagen idag.

Han menade att den politiska debatten kommer att handla om hur överskotten ska användas, istället för vilka besparingar som ska göras. Han slog fast att socialdemokraterna inte tänker sänkta det totala skattetrycket och att deras optimism om fortsatta överskott bygger på att skatteinkomster och sysselsättning ska öka och att utgifter för ohälsan minskar.

Hoppas han har rätt. Men jag tror inte alla medborgare i Sverige ser lika ljust på framtiden. Men jag hoppas att symboliken i Pär Nuders ljusrosa skjorta, ljusrosarandiga slips och ceriserosa nyckelband till UDS-minnet med vårpropositionen pekar mot ljusare tider. Å andra sidan vet jag sedan tidigare att Göran Persson blev jättenervös av rosa skjortor. Han såg på dem med samma skräck som man tillskrev den rosa symbolen under andra världskriget. Åtminstone enligt uppgift från personer som står honom väldigt nära.

måndag, april 17, 2006

Djurskyddsmyndighetens vara eller icke-vara

Om den borgerliga alliansen vinner valet kan Djurskyddsmyndigheten komma att läggas ned. Orsaken är turbulensen kring flera av myndighetens förslag, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Myndigheten kom till på miljöpartiets förslag för två år sedan. Den inrättades för att lyfta fram djurens villkor. I dagsläget är det bara folkpartiet som stöder myndigheten, och jag hoppas verkligen att de tänker om. Jag har tidigare berört frågan med anledning av att de förbjöd användning av fisk som agn. Det med hänvisning till att forskning visat att fiskar har känslor och kan ha ont. Samma typ av känslor har belagts hos växter, de har ont och mår dåligt när de inte får vatten. Vad säger Växtskyddsmyndigheten?

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund tycker att myndigheten i stor utsträckning blivit "en lekstuga för djurrättsaktivister" och att den spelat ut sin roll. Jag kan bara hålla med. Från lantbrukarhåll hävdas det att myndigheten är byråkratisk och inte lyssnar på sunt förnuft. Patientorganisationerna är upprörda när det gäller olika förbud och restriktioner inom läkemedelsforskning. Patientorganisationerna är till skillnad från djurskyddsföreningar inte representerade, trots att de krävt det. Detta diskuterades i ett radioprogram i P1 för ett tag sedan.

Jag tog för givet att de som berörs har rätt att få komma till tals och att svenska myndigheter har en skyldighet att lyssna. Men där hade jag uppenbarligen fel. Tyvärr, har jag tvingats ompröva den ståndpunkten. I alla fall när det gäller Djurskyddsmyndigheten.

Djurskyddsmyndigheten har kommit till på socialdemokraternas initiativ som en eftergift för miljöpartiets stöd i någon fråga som Göran Persson tyckte var viktigare än detta. Undrar vad det kan vara. Som extra tack och bonus utsåg regeringen miljöpartiets Matz Hammarström till generaldirektör för Djurskyddsmyndigheten. Undrar för vad?

söndag, april 16, 2006

Fenomenet vänsterextremister

Märkligt att det är så tyst kring attentaten mot Centerpartiet. På kort tid har minst ett tiotal av centerns lokaler utsatts för attentat av olika slag. Centerpartiet har drabbats av fönsterkrossning, äggkastning, färgbombning och klotter.

Lappar med texter som ”Ge fan i Las Era jävla as Lär av fransoserna för i helvete” och ”Peta inte på Las då går C i kras” gör att attackerna sätts i samband med centerpartiets förslag om särskilda avtal för nyanställda ungdomar. Ett förslag som jag har tagit upp tidigare under rubriken Socialdemokratisk solidaritet.

Ungdomar sparkas ut från arbetsmarknaden. Personligen förstår jag inte hur man kan sparkas ut när man inte ens har kommit in? En antinomi som är ofattbar för gemene man. Men kanske inte om språkförståelsen är klen...

Bakom attackerna på ett demokratiskt parti ligger Osynliga partiet. Enligt Säpo en fraktion ur Syndikalistiska ungdomsförbundet. Aktivisterna är barn- och ungdomar ur extremvänstern. Det är samma ungdomar som i Antifascistisk aktion och Djurens befrielsefront. De som fanns på plats vid EU-toppmötet 2001, med efternamn som började på von och af alternativt var barn till högt uppsatta socialdemokrater.

Attackerna mot den svenska demokratin finansieras av licenspengar från Sveriges Television. Vänsterextremisten Petter, som vann dokusåpan Toppkandidaterna, skänkte sina vinstpengar till vad han ansåg var ”välgörenhet”; Syndikalistiska ungdomsförbundet.

Vad som är än värre är att samhället ser mellan fingrarna på vandalism och attacker mot ett demokratiskt parti när det är vänsterextremister som står bakom. Jag vet precis vilken uppståndelse det blivit om det varit Sverigedemokrater eller andra apolitiskt inkorrekta organisationer som stått bakom attackerna. Då hade statsministern skyndsamt fördömt hanlingarna och justitieminister Thomas Bodström hade genast stiftat nya lagar mot ägg-, färg- och tegelstenskastning!

I min värld är alla attacker mot demokratin lika allvarliga. Oavsett om det är kommunister eller nazister. Om detta må vi berätta…Men vad kan man förvänta sig av ungdomar som inte lärt sig skriva ordentligt? Klart att de tvingas ta till extrema metoder för att kommunicera sitt budskap. Vad ska de annars göra?

En fråga som förundrar mig är valet av tegelstenar som kastades in i centerns lokal i Växjö. Låg det någon symbolik i valet av vita mexitegelstenar? Har de läst Per Svensson bok Svenska hem. En bok om hur vi bor och varför?

lördag, april 15, 2006

Fara! Gubbar i keps och hatt

I veckan publicerades en undersökning som bekräftade en självklarhet, nämligen att män dominerar bland ledarskribenter.

Omkring 80 procent av ledarskribenterna i svensk dagspress är män. Endast 34 av landets 157 ledarskribenter är kvinnor. Det visar en rundringning som tidningen Dagen har gjort till 88 dagstidningar. Bland de politiska redaktörerna är den manliga dominansen kraftigare, 88 procent.

Min morgontidning, Helsingborgs Dagblad/Nordvästra Skånes Tidningar torde därmed vara allra sämst i Sverige. De toppar med 100 % manliga ledarskribenter och 100 % manlig dominans på politiska redaktörer!

Min kollega Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet kommenterar undersökningen i tidningen Dagen:

- Ledarskribenterna älskar ju att diskutera sig själv. Vi får väl hoppas att de diskuterar det här också.

Det är just det som är problemet. De diskuterar och diskuterar och sedan händer ingenting. Det finns ingen vilja att förändra. Varför skulle de som sitter på tredje statsmakten släppa ifrån sig reell makt till kvinnor? Politik och medier är alldeles för viktigt för att låta kvinnor få inflytande. Bättre då att det sitter en och annan kvinna i en styrelse, om det så ska behöva lagstiftas.

Jag har tidigare diskuterat ämnet här på min blogg, i inläggen Tredje statsmakten och jämställdhet och Män i majoritet i media. Men tyvärr stannar det hittills alltid vid en diskussion på ledarredaktionen varje år i samband med Internationella kvinnodagen. Något som upprepats de fyra senaste åren i alla fall. Men fortfarande har ingen kvinna släppts in på ledarredaktionen vid HD/NST.

Jag betraktar gubbarna i hatt på ledarredaktionerna som en större fara för politiken än vad gemene man betraktar gubbar i keps som en fara i trafiken. Det är högt på tiden att det händer något!

fredag, april 14, 2006

Jag och kommunalrådet får svar av oppositionsrådet

Jag skrev för ett tag sedan en insändare tillsammans med kommunalrådet Hans Wallmark, den publicerades i Helsingborgs Dagblad, Nordvästra Skånes Tidningar, Lokaltidningen och här på min blogg. Vi har nu fått svar från det socialdemokratiska oppositionsrådet i Ängelholm, BrittMarie Hansson och hennes svar publiceras nedan.

Utmaning för de borgerliga

Svar till Hans Wallmark (m) och Christina Linnea Örtendahl (m) och rubriken ”Låt oss återta gatorna – tillsammans”. 4/4.

I insändaren uppmanas fler politiker att anta utmaningen att sätta kvinnors rätt till frihet på dagordningen. I Ängelholm sätter vi socialdemokrater ständigt denna fråga på dagordningen. Bland annat genom att varje år i budgetdebatten yrka på högre bidrag till Kvinnojouren så att denna så viktiga verksamhet för våldsutsatta kvinnor och inte minst deras barn kan fortsätta. Här röstas alltid vårt alternativ ner av den borgerliga majoriteten. Jag vill därför utmana borgerligheten i Ängelholm till att stödja Kvinnojouren med ytterligare resurser. Dessa behövs utöver alla de ideella krafter som bedriver en fantastisk insats för de utsatta kvinnorna. Att ge dessa kvinnor möjlighet att återskapa den frihet de mist i sina hem – minst lika viktig som friheten på gatorna som insändarna skriver om.

Ni skriver också om vikten att bekämpa vardagsrädslan. Här kan vi alla hjälpas åt! Ni nämner åpromenaden och Stortorget. Själv har jag lagt en motion i kommunfullmäktige angående upplyst åpromenad mellan badhuset och Pyttebron. Motionen blev positivt behandlad så numera är denna del av åpromenaden upplyst. Jag deltar aktivt i Stortorgsgruppens arbete att förnya Stortorget och här finns redan förslag om att belysningen ska bli bättre. Det finns mycket mer att göra! Vi måste hjälpas åt – oavsett partitillhörighet för både kvinnornas och alla andras bästa.

Kvinnors frihet och mäns våld mot kvinnor finns redan på dagordningen – åtminstone i Ängelholm. Ser fram emot den dag då dessa punkter kan slopas.
Jag kommer att ägna en del av påskhelgen till att skriva ett svar tillsammans med Hans.

onsdag, april 12, 2006

Skandal!

Skandal! Inga sosseskandaler idag. Inte ännu i alla fall...

Postens chefer har förvisso fått lite bonus. Men att statliga företags chefer har höga löner, pensioner och andra förmåner är så vanligt att det väl knappast kan klassas som en nyhet längre.

Angående Högsta domstolens ordförande Bo Svenssons uttalande igår så har jag idag fått klarhet i vad som klassas som allvarligt brott i Sverige: Reklamavbrott i långfilmen på TV4!

tisdag, april 11, 2006

Bodström & Bo Svensson

Högsta domstolen sänker straffet för sexbrott för den man som i både tingsrätt och hovrätt dömdes till två års fängelse för våldtäkt på en fyraårig pojke. Högsta domstolen har nu mildrat straffet och dömt mannen till sex månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn.

Det här är det tredje målet som Högsta domstolen tar upp för prövning efter den nya sexualbrottslagen, och det är tredje gången gillt. Högsta domstolen väljer återigen att inte döma för våldtäkt!

– Våldtäkt är förbehållet de allra grövsta brotten, säger Högsta domstolens ordförande Bo Svensson.

– Pojken har blivit utsatt för en sexuell handling som bestod i att en förskolepraktikant med handen gått in mellan skinkorna på pojken och vidrört pungen och analöppningen utan att tränga in i analöppningen. För att döma för våldtäkt ska det vara fråga om en gärning som är att likställa med ett påtvingat samlag, och vi fann inte att handlingen var så ingripande, säger Bo Svensson.

Vad f-n förväntar han sig, egentligen? Att en fyraårig pojke ska ta ansvar för sin egen sexualitet? De prostituerade i Tyskland ser vi som objekt, utsatta för männens godtyckliga behandling, men en fyraåring behandlas av Högsta domstolen som subjekt, med ansvar för sina handlingar. Var finns logiken? Vad gör Bodström?

Jag undrar vad Högsta domstolens ordförande anser är ”de allra grövsta brotten”? Vad kan han själv tänka sig att bli utsatt för? Personligen kan jag inte tänka mig något värre än att kränka ett litet barn. Då borde straffet också ligga i paritet med det. Vilket straff skulle du döma mannen till?

webvoter-omröstning
Vilket straff anser du att Högsta domstolen borde utdömt?

Annat
Livstid
Sex månader
Två år

Se resultat


måndag, april 10, 2006

Pudelns kärna - rituell eller emotionell

Mona Sahlin skrev i sin bok med mina ord om den sk Sahlinaffären. När jag läste den förstod jag att hon fortfarande inte insett att hon gjort något fel. Hon hade visserligen använt regeringens kontokort för att betala privata utgifter, men eftersom hon betalat tillbaka pengarna så var det inte fel.

Det är den oförmågan att se skillnad på vad som är rätt och vad som är fel som är det fundamentala problemet med socialdemokraternas affärer. Vad som är rätt och fel handlar inte om att dömas skyldig i domstol eller att göra en pudel.

Det handlar om något som är mycket djupare än så, nämligen etik och moral. Den som inte kan skilja på rätt och fel, gott och ont kan heller inte förmedla en ärlig ursäkt. Den politiska pudelns krishanteringsmetod består av tre moment: ursäkt, ånger och förändring. Det stora misstaget begås när pudeln görs rituellt och inte emotionellt. Det har vi sett ett antal gånger.

Det är tragiskt men tyvärr inte ovanligt. Det som skiljer den maktarrogansen från den vi sett prov på senaste veckan, är att politikerna inte ens försökt göra en pudel. De har inte ens försökt få oss att tro att de förstår att de har gjort något fel. De har helt enkelt inte gjort något fel! Det är en ny tröskel som man gått över.

Nästa steg är den enklaste politiska etiken: Allt som görs av en socialdemokratisk politiker är per definition alltid rätt! Då blir det lätt att veta vad som är rätt och vad som är fel; vad som är gott och vad som är ont. Vi är snart där...

söndag, april 09, 2006

Vem väljer du?

Skop har genomfört en väljarbarometer där de sätter trevlighetsindex på politikerna. Frågan de ställt till väljarna är: "Om du blev bjuden på fest, skulle du då har trevligast och roligast om du satt vid samma bord som Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt?" Söndagens publicerade resultat visar att de flesta föredrar Fredrik till bordet, 54,4 procent, medan färre personer prefererar Persson, 45,6 procent.

Intressant undersökning. Lite tråkigt att det inte finns fler politiker att välja mellan. Jag skulle vilja göra en skånsk barometer. Frågan blir då: "Om du blev bjuden på fest, skulle du då ha trevligast och roligast om du satt vid samma bord som Ilmar Reepalu eller Henrik Hammar?".

Personligen har jag haft båda herrarna till bordet på fest, dock icke samtidigt. Ilmar Reepalu är förvisso en riktig festprisse som gärna snapsar och skryter om hur imponerade kineserna i Malmös vänort var över hur mycket sprit han tålde, men särskilt roande är han inte. Fokus ligger mer på honom själv än på mig, och det är ingen bra egenskap för en bordsherre.

Henrik Hammar, moderat regionråd och tillika broder till f d ärkebiskopen KG, däremot är en fantaskiskt underhållande bordsherre. Uppmärksam på sin bordsdam, en gudabenådad berättare och spirituell person. Så mitt svar på frågan blir helt klart Henrik Hammar.

Efterfesten vill jag ta hos f d landshövdingen Bengt Holgersson. Där har jag varit förut. Vi, ett gäng landstingsråd och politiska sekretare, hade varit ute och ätit och såg att det lyste i residenset när vi korsade torget. Vi knackade på och landshövdingen, som just stod i köket och bredde en knäckemacka, öppnade och bjöd in oss på vickning. Sillen och snapsen har jag förresten inte tagit upp i deklarationen...

Vem skulle du har trevligast och roligast med vid samma bord på en fest? Vem väljer du?

webvoter-omröstning
Med vilken skånepolitiker tror du att du skulle ha trevligast och roligast vid middagsbordet om du blev bjuden på fest?

Christine Axelsson
Henrik Hammar
Ilmar Reepalu
Uno Aldegren

Se resultat


lördag, april 08, 2006

En svart vecka

Det har varit en svart vecka för sossarna. Statsminister Göran Persson och hans hustru samt hans bror riskerar åtal för arbetsmiljöbrott. SSU:s ordförande Anna Sjödin, samt hennes SSU-väninna, har åtalats för vålds- och hatbrott. S-kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu åtalas för mutbrott. F d s-landstingsrådet och f d landshövdingen i Skåne, Bengt Holgersson likaså. Så ser det ut! Men vad drar då socialdemokraterna för slutsats?

- Jag borde känna till allt, men man är också människa och det är inte omöjligt att man missar ett och annat. Vi får se vilka konsekvenser det här får, säger landets statsminister Göran Persson. I övrigt vill han inte kommentera anmälan medan rättsprocessen pågår.

Ordföranden för SSU Anna Sjödin, vägrade kommentera åtalet. Statsminister Göran Persson anser att åtalet mot henne är ”väldigt sorgligt”.

- Men åtal är en sak. Sen följer rättegång och då får vi se vad utslaget blir, säger socialdemokraternas partiledare och tillägger att till dess har hon hans fulla förtroende.

Philip Gredfors, SSU-ordförande i Ängelholm säger i dagens NST/HD.

- Jag har fortfarande förtroende för henne och sen får vi se efter rättegången. Den processen måste ha sin gång innan någon kan döma.

Ilmar Reepalu och Bengt Holgersson förnekar brott.

Weber ställde frågan: “Now then, what relations do ethics and politics actually have?” Jag har inte svaret. Men konstaterar att det är vilken relation mellan etik och politik som är föremål för intresset, inte om det finns en relation. Jag anser att politik förutsätter etik. Medborgarna accepterar i längden inte ett oetiskt system. Politikernas uppgift är att detta, för demokratin, viktiga förtroende skapas och vidmakthålls.

Mitt förtroende har de förvandlat till sand. Det gyllene landet håller på att förvandlas till en sandlåda eller en öken!

Den enda man med moral och stake nog att kräva Anna Sjödins avgång i det partiet tycks vara Arjeplogs homosexuella kommunalråd Bengt-Urban Fransson. All heder åt honom!

För övrigt anser jag att alla ska med! Så enkelt är det!

fredag, april 07, 2006

Lilla helgonet med glorian på glid

Idag fortsätter dokusåpan om SSU:s ordförande Anna Sjödin och hennes vänners krogbesök. Inte kunde jag ana att Anna skulle bli såpaskådis. En huvudroll hade hon förvisso redan i socialdemokraternas partistyrelse som representant för ungdomsförbundet. Hon handplockades för den rollen för att överbrygga de interna konflikterna. Och det har hon ju verkligen lyckats med. Det finns inget som enar bättre än en gemensam yttre fiende. I detta fallet en invandrad läkare som extraknäcker som krogvakt och ger sig på Lilla helgonet så att glorian kommer på glid.

Har du missat början så kan du få en snabb resumé här: Det var i samband med ett krogbråk i centrala Stockholm i slutet av januari som Anna Sjödin greps av polis och fick tillbringa natten i en cell för tillnyktring. Anna Sjödin har hela tiden nekat till alla anklagelser, och istället anmält krogvakten för misshandel. Åklagaren skrev nyligen av samtliga anmälningar. Kvar är endast misstankarna mot Anna Sjödin själv och hennes väninna.

Vill du läsa tidigare avsnitt så finns de här:

Del 1 Vid Molins fontän och på Crazy Horse.

Del 2 Lilla vackra Anna
.

Idag åtalas Lilla helgonet för brott på fyra punkter: våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, förolämpning och egenmäktigt förfarande. Dessutom åtalas hennes väninna för misshandel av en servitris och våldsamt motstånd. Snacka om Girl Power!

Chefsåklagare Per Lindqvist, som lämnar in stämningsansökan, ser särskilt allvarligt på den punkten som benämns förolämpning. Lilla helgonet har, enligt uppgift, kallat ordningsvakten för ”svartskalle” och sagt till honom att han är ”den typ av person som inte är välkomna till Sverige”. Det är den typen av brott som betecknas som hatbrott.

Det förvånar mig inte alls att det är en socialdemokratisk partistyrelseledamot som tycker det. Det som förvånar mig är att hon säger det. Äntligen har sossarna visat sitt rätta ansikte – Janusansiktet. Det är den dubbla dagordningens diskurs som är grunden i den socialdemokratiska hegemonin. Socialdemokratisk politik i sin prydno!

Nästa avsnitt om Lilla helgonet kommer att handla om när hon avgår från sitt ämbete som ordförande i socialdemokraternas ungdomsförbund. Det är ju valår i år! Har jag tur hinner jag posta mitt inlägg innan hon avgår. Ekots lunchsändning börjar inte förrän 12.30…

torsdag, april 06, 2006

Politisk humor

En dag som denna är humor en förutsättning för göra verkligheten hanterbar. Ekots rapporterar att Arbetsmiljöverket har anmält Göran Persson och Anitra Steen till åklagarmyndigheten i Eskilstuna. De ska utreda om statsministerparet har gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott i samband med bygget av sitt nya hus intill sjön Båven i Flen.

Arbetsmiljöverket har regeringens och riksdagens uppdrag att se till att arbetsmiljö- och arbetstidslagstiftningar följs, medan arbetsgivaren har huvudansvaret. Byggbranschen är en av de mest skadedrabbade, med långa sjukskrivningstider.

Den nyheten väcker en del minnen. Jag hade för några år sedan förmånen att studera politisk psykologi för en av de skickligaste på området politisk humor, Tom Bryder vid Köpenhamns universitet. Ett otroligt intressant ämne där det sällan saknas studieobjekt. Jag bekänner mig till teorin att humorn – när den är som bäst – är ett sätt att hantera stora och svåra frågor, ett sätt att bearbeta också det allra allvarligaste.

I min studie Ordets makt. En analys av den politiska humorns psykologi. konstaterar jag ”bland kommunpolitiker förhåller det sig så att de som har distans till politikerrollen är de som bäst uppskattar den politiska humorn. De förmår skratta åt sig själv och sin situation och kan härigenom avdramatisera allvaret och kanske till och med bli bättre politiker genom förmågan att se objektivt på sig själva och sin roll i samhället.”

Det är inte lätt att vara patron, politiker och arbetsgivare i ett socialdemokratiskt genomreglerat Sverige. Det var bättre förr. Men Persson: en stor portion humor och självdistans hjälper.

Patrons hustru däremot är ju bara ett offer för rödstrumpornas jämställdhetspolitik, som i likhet med de flesta kvinnor dubbelarbetar. Sov lite mindre och låt bli att göra sådant som du tycker är avkopplande så fungerar vardagen ändå.

PS! Besök gärna Arbetsmiljöverket. Där finns en hel del matnyttiga tips för moderna patroner och arbetsgivare.

onsdag, april 05, 2006

Mer av samma

Ett pressmeddelande gick i förmiddags ut från Finansdepartementet om att vänsteralliansen enats om vårbudgeten. Det är inte speciellt överraskande att socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet är överens om en budget där fördelningspolitiken står i centrum. Men jag läste vidare och fann inte heller något överraskande innehåll. Jag sammanfattar vänsteralliansens vårbudget med tre ord: mer av samma.

Bättre vård och omsorg för de mest sjuka äldre, höjt bostadstillägg för pensionärer, minskad arbetslöshet, 1 000 nya plusjobb, höjt studiebidrag (förvisso höjt barnbidrag sist) och så lite mer bidrag till tandvård, integration, hemlösa, företag via Almi och miljö- och landsbygdsutvecklingsprogram och så lite nya och högre skatter och slutligen lite lägre skatt på fastigheter med taxeringsvärde på mellan tre och fem miljoner.

- Den svenska ekonomin är mycket stark och statens utgifter för ohälsan minskar, säger finansminister Per Nuder.

- Det går bra för Sverige, brukar Göran Persson säga. Och det är säkert korrekt. Frågan är egentligen den omvända: tycker svenskarna att det går bra för dem? Vad säger ni därute i landet? Går det bra för dig?

tisdag, april 04, 2006

Låt oss återta gatorna! Tillsammans!

Igår våldtogs en tolvårig flicka. Hagamannen sitter häktad och har fått Leif Silbersky som advokat på det allmännas bekostnad. Kvinnors trygghet och frihet är en politisk fråga som måste upp på den politiska dagordningen. Det är högt på tiden att det blir en demokratisk rättighet att vistas på gator och torg. Tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm Hans Wallmark, tillika ledamot i partistyrelsen för nya moderaterna skriver jag, som fullmäktigekandidat och moderat idag följande inlägg i NST/HD:
I protest mot en rad uppmärksammade överfallsvåldtäkter under den senaste tiden startades det så kallade Umeåuppropet. Initiativtagarna vill sätta kvinnors vardagsrädsla och mäns våld mot kvinnor på den politiska dagordningen. Det handlar om kvinnors rätt till gatorna och en uppmaning att börja agera för förändring.

Vi tycker det är självklart att kvinnor ska känna sig trygga. I Ängelholm, men också i resten av landet. Är man inte trygg så är man inte heller fri. Vardagsrädslan leder till inskränkning av kvinnors livsutrymme och begränsar deras frihet. Kvinnor använder dagligen både tid och energi för att minimera de risker som beror på rädsla för mäns våld och hot.

Forskning visar att kvinnor sneddar över motorvägen, istället för att använda gångtunnlar. Det kan verka paradoxalt men utifrån kvinnors erfarenheter upplevs det som ett säkrare alternativ. Liksom att gå runt hela kvarter, istället för att gena över till synes folktomma torg och parker. Kvinnor avstår från joggingturen, kalkylerar tidsåtgången för mötet och tvekar om de ska gå på festen. Hinner jag hem innan det blir mörkt? Nyckelknippan hårt i handen, mobiltelefonen förprogrammerad på 112 och vitpepparburken i handväskan känns fullt naturligt.

Vardagsrädslan beror också på hur samhället bemöter kvinnor som utsatts för misshandel och våldtäkt. Alltför ofta läggs skuld och ansvar på kvinnorna själva, istället för på gärningsmännen. Till sist handlar vardagsrädslan om det utbredda våldet mot kvinnor.

Det är skrämmande att antalet kvinnorelaterade våldsbrott ökar i vårt land. Endast 23 procent av kvinnomisshandelsfallen leder till att den skyldige grips. Trots att lagen medger ganska långa straff för exempelvis misshandel leder de fällande domarna alldeles för sällan till de år av fängelse som den grova kränkning och skändning borde motiverar och som den allmänna rättskänslan kräver!

En del av problemen kräver bättre stadsplanering. I Ängelholm har vi i byggsammanhang resonerat kring ”otrygga miljöer”. Brottsförebyggande rådet genomförde en kvällsvandring där torg, parker, parkeringsplatser och cykelvägar granskades. Med bättre ljussättning och strategiskt borttagande av växtlighet kan säkrare platser skapas.

Vi vill ta kvinnors upplevelser av våld och hot på gator och torg på allvar och bekämpa vardagsrädslan. Trygghet skapas genom att vi får fler poliser och att rättsväsendet använder hela straffskalan, men också att vi i samhällsplaneringen utgår från kvinnors perspektiv. I samband med den förändring och förnyelse av Stortorget i Ängelholm känns det bra att vi kan lova en ljussättning som gör att kvinnor, snarare än ljusskygga individer, kommer att känna sig tryggare där. Vi vill också se över ljussättningen genom parker och på gångstigarna utmed Rönne å ur kvinnors trygghetsperspektiv.

Det behövs också en ny politik i riksdagen för att göra något åt rättsstatens reträtt. Brottsoffrens ställning måste stärkas. Vi kommer att ge kvinnor som utsatts för våld och övergrepp en egen brottshandläggare som kan ge stöd och vägledning för att orka igenom den juridiska processen. När en dom avkunnats är det viktigt att offret får reda på vad som skett och vilken påföljden blivit. Dessutom kräver vi skärpta rutiner när det gäller information om gärningsmäns permissioner och frigivning. Vi vill att du som kvinna alltid känna dig säker och trygg.

Initiativet i Umeå är bra. Men det måste följas av åtgärder. Vi vill sätta kvinnors rätt till frihet på den politiska dagordningen och hoppas att fler politiker antar utmaningen, för en förändring.

måndag, april 03, 2006

Bojkotta Borgström!

Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström anser att Sverige måste bojkotta sommarens fotbolls-VM i Tyskland på grund av prostitutionen. Han menar att det är ett unikt tillfälle att protestera mot vår tids slaveri.

Jämo säger samtidigt att en bojkott inte skulle få någon omedelbar effekt för kvinnorna, men det skulle väcka mycket stor uppmärksamhet, påverka utvecklingen och det skulle kanske kunna få andra länder att följa efter.

Mina reflektioner kring detta utspel är disparata. Jag tycker att det är oacceptabelt att tvinga någon till prostitution, men det är borde vara lika oacceptabelt att sätta sig över andras åsikter. Prostitution är en legal verksamhet i Tyskland oavsett vad Jämo i Sverige tycker. Han uttalar sig som myndighetsperson och då utgår jag ifrån att det är Sveriges regerings officiella ståndpunkt. Vad säger utrikesminister Jan Eliasson?

Sen undrar jag varför Claes Borgström inte tar upp något om de prostituerade männens situation. Är det inte lika hemskt att de utnyttjas? Eller är det bara kvinnliga prostituerade som är utsatta och ses som offer? Offer och förövare är inte en alldeles enkel fråga. Om en man köper sex av en man är det köparen som är förövaren och säljaren som är offer. Men om en kvinna köper sex av en man – vem är förövare och vem är offer? Är kapitalisten alltid ond?

Vi har ett problematiskt förhållande till offer och förövare liksom till horan och madonnan. Äldre vita kvinnor köper sex av unga svarta män. Mammor förgriper sig på sina pojkar. Varför pratar vi aldrig om kvinnliga förövare? Varför förutsätter Claes Borgström alltid att det är kvinnan det är synd om? Kan det vara för att han är man men inte jämställdhetsombudsman?

Är bollen alltid rund? Bojkotta Borgström!

söndag, april 02, 2006

Nyhetsvärdering och kommunikationsstrateger

Nyhetsvärdering är ett mycket intressant ämne. Det som behandlas som en nyhet är något som avviker från det normala. Allians för Sverige enas på politikområde efter politikområde. Det tycker journalisterna är urtråkigt. Så länge de borgerliga partierna är överens finns ju inget att rapportera om. Därför är journalisterna ute och letar med ljus och lykta efter minsta lilla oenighet.

Detta utnyttjas skickligt av de borgerliga partiledarna. Genom att gå ut en i taget får de, alla fyra, en enorm publicitet. Ekot har nu rapporterat under hela dagen om att de borgerliga partiledarna slåss nu om att få besätta posten som landsbygdsminister om den borgerliga valalliansen skulle vinna valet i höst.

Centerledaren Maud Olofsson kom i helgen med förslaget om en särskild landsbygdsminister. Och hon tycker givetvis att en centerpartist skulle vara lämplig på den posten. Sen gör folkpartiledaren Lars Leijonborg sitt utspel och menar att det lika gärna kan vara en folkpartist. Marit Paulsen vore en utmärkt kandidat till den posten, tycker han. Då kommer Göran Hägglund och talar om att kristdemokraterna också har mycket att tillföra på landsbygdsområdet. De tog sitt landsbygdspolitiska program i fredags.Slutligen uttalar sig Fredrik Reinfeldt och menar att det är alldeles för tidigt att fördela ministerposter.

Jag tror att det var centerledaren Gunnar Hedlund som en gång i tiden sa att man inte skulle sälja skinnet förrän björnen var skjuten. Det är så sant. Men regel nummer ett för journalister är: kolla aldrig en bra story för då spricker den.

Fantastiskt skickliga kommunikationsstrateger har de i alla fall, Allians för Sverige. Och hade det varit den 1 april idag så kanske inte journalisterna gått på utspelet om slagsmål bland de borgerliga partiledarna. Men kul med så mycket uppmärksamhet i medierna under en hel dag för en ministerpost som inte ens finns! Imponerande, tycker jag!

lördag, april 01, 2006

Socialdemokratisk solidaritet

Maud Olofsson vill införa ett ungdomsavtal för unga upp till 26 år, enligt den franska modellen. Förslaget har debatterats i veckans Ring P1. En äldre herre ringde in och förfasade sig över att de stackars ungdomarna skulle lämnas utan anställningsskydd. En ung man ringde in och ville skrota las. Täppas Fogelberg tyckte att det blev alldeles för stort och jobbigt och bad honom ringa igen på måndag!

Allt det fina som vi har byggt upp skulle raseras på en gång. Hemska tanke! Vi som har det så bra här i vårt fina Sverige! I Frankrike har president Jacques Chirac godkänt den nya arbetsmarknadslagen och vänstern, de gröna och fackföreningarna har strejkat och demonstreratför sin existens. Så vill vi inte ha det här!

Jag tycker att man blundar för det faktum att nästan 150 000 ungdomar i Sverige står utanför arbetsmarknaden! De senaste fyra åren har ungdomsarbetslösheten ökat med 30 procent. Ungdomar lever i en värld av arbetslöshet eller arbete. Deras enda alternativ till anställningstrygghet är utanförskapet.

Vad är det för fel med att välja arbete, Hans Karlsson? Varför får inte alla vara med? Vill inte socialdemokraterna att ungdomarna ska få tillgång till samma guldläge som deras egna fyrtiotalisttoppar har haft? Vad säger Anitra, Göran och Marita? Varför är ni så missunnsamma? Var blev den socialdemokratiska solidariteten av? Har den överhuvudtaget funnits?